Recension

: Min skogsträdgård
Min skogsträdgård: Silande ljus och vandrande skugga Marika Delin
2022
Natur & Kultur
7/10

Att göra om skog till skog

Utgiven 2022
ISBN 9789127177024
Sidor 221

Om författaren

Marika Delin (född 1960) är trädgårdsformgivare med stort intresse för växter, djur och miljö.

Sök efter boken

Min skogsträdgård är Marika Delins berättelse om hur hon och hennes man av en skogstomt skapade sig ett fantastiskt nytt hem och en lummig skogsträdgård. Av bilderna att döma är det bedårande vackert, men som läsare kan jag ändå känna att det är lite att gå över ån efter vatten att göra om befintlig skog till något som ser ut som … skog.

Men så är jag mer skogsmänniska än trädgårdsmänniska också.

Men nu är ju detta faktiskt en trädgårdsbok så det är bara att sätta på sig trädgårdsglasögonen och då är det bara att erkänna: det är en underbar trädgård som växer fram under bokens gång.

Marika Delin är trädgårdsformgivare och hon kände att hon hade växt ur den smala trädgård hon hade i sitt tidigare hus och hon behövde mer yta för att experimentera med sina trädgårdsidéer och möjligheten att anlägga en visningsträdgård.

Hon och hennes man hittar en ny tomt där de kan börja om från början och bygga ett nytt hus helt efter egna önskemål och anlägga en ny trädgård.

Boken ger generösa inblickar i hur Delen tänker både kring husets placering och roll i trädgården och när hon formger en trädgård. Vad i den naturliga miljön skall sparas och vad skall göras om? Det finn ett flertal ritningar och en hel växtkatalog för den som blir inspirerad att göra en egen skogsträdgård.

Om man inte har ambitionen, eller pengarna!, att anlägga en trädgård från grunden så kan man ändå få en massa inspiration till de delar man vill göra något med, jag uppskattar till exempel de ”kompostlimpor” hon anlägger i närheten av sin köksträdgård. Visuellt blir de som egna odlingsbäddar och ger en närhet både till att kompostera och att använda komposten.

I sin trädgård har Delin djungelhöns som man blir lite kär i. Hon har också bin som får en speciell typ av bikupa där de får behålla sin honung och leva mer naturligt. Överhuvudtaget känns det som att det finns mycket miljötänk i skapandet av den här skogslika trädgården och man får tips på miljövänligare redskap och sätt att arbeta. Fotografierna av Karin Björkquist hjälper till att göra detta till en bok att drömma sig bort i, det är nog ganska få av oss som skulle har råd att göra något liknande hemma. Men drömma kan man ju alltid.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2022-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2022-05-15 12:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8795

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?