Recension

: Skogen
Skogen: En bruksanvisning Peter Wohlleben
2018
Norstedts
8/10

Se skogen!

Utgiven 2018
ISBN 9789113081458
Sidor 213
Orginaltitel Gebrauchsanweisung für den Wald
Översättare Jim Jakobsson
Först utgiven 2017

Om författaren

Peter Wohlleben (född 1964) är tysk författare och föreläsare. Han har arbetat över tjugo år som tjänsteman i Forestry Commission och driver numera privat skogsmark. Han har skrivit flera böcker om skog och träd, men fick sitt stora genombrott med Trädens hemliga liv 2015 (på svenska 2016).

Sök efter boken

Skogen. Vad är det egentligen? En plats eller en resurs? Det pågår en strid om skogen just nu. Om ordet och vad det skall innehålla. Skogen som plats och resurs skall svara för så mycket. Den skall vara både livsmiljö och ersättning för plast och flygbränsle. Hur skall det gå ihop? I skrivande stund brinner det återigen i min hemtrakts skogar. På grund av torkan. Människans effektivisering av skogsbruket gör skogen känslig.

För den som själv inte är någon expert kan det vara svårt att hänga med i alla diskussioner och argumentationer. Det låter ju bra med biobränsle som ersättning för fossilt bränsle, förstås. Och om trämassa kan ersätta plast i vissa produkter är väl det toppen? Sverige är förstås, och har alltid varit, beroende av sina naturresurser. Så självklart måste vi kunna använda skogen, men hur stor del? Och till vilket pris?

Själv tror jag att det är alldeles nödvändigt att vi till att börja med utvecklar vokabulären och använder olika ord för olika typer av skog. Och att vi därmed får lättare att freda en större areal av det som ibland kallas naturskog. Jag är övertygad om att de flesta av oss tänker att skog är skog är skog, och att hela landet täcks av skog, en oändlig resurs att använda till allt.

Peter Wohlleben är tysk skogvaktare som med sin bok Skogen. En bruksanvisning ger en finfin introduktion till hur man närmar sig skogen. Det är en viktig bok som jag hoppas att många skall läsa och använda till att faktiskt ta sig ut i skogen och se hur den ser ut och lära sig att se skillnad på skog och skog. Det är viktigt att ta ställning, och för att kunna göra det krävs kunskap.

Tyskland är inte Sverige och mycket av det som beskrivs i boken gäller inte för Sverige. Översättaren Jim Jakobsson har gjort ett fint arbete med att i noter beskriva hur situationen ser ut i Sverige där det skiljer sig tydligt åt.

En tydlig sak som skiljer sig åt är allemansrätten. Wohlleben lovprisar den svenska allemansrätten och beskriver med glädje många naturresor han har gjort till vårt land. Det är viktigt att få det perspektivet ibland, att vår allemansrätt är världsunik. I Tyskland får man tydligen bara gå längs vägarna om inte särskilda regler gäller. Svamp och bär får plockas så att det räcker till en måltid.

Skogen. En bruksanvisning är delvis ett debattinlägg till försvar för skogen. Men det är också en levnadsglad bruksanvisning. Här ges tips på allt ifrån hur man undviker fästingbett och blixtnedslag till hur man spårsöker och identifierar träd genom att smaka på dem. Här finns också det fantastiska tipset att göra bokskogen till begravningsplats för att skydda den från att huggas ned.

Läs och begrunda. Och gå ut i närmsta skog och se hur den ser ut!

Cecilia Bergman

Publicerad: 2018-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-08 16:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7367

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?