Recension

: En sannolik historia
En sannolik historia Karin Alvtegen
2010
Brombergs
8/10

Högst sannolik

Utgiven 2010
ISBN 9789173372664
Sidor 320

Om författaren

Fotograf: Micke Lundström

Karin Alvtegen är född 1965 i Huskvarna och bor numera i Stockholm. Hon debuterade 1998 med kriminalromanen Skuld och har även varit verksam som manusförfattare. Efter Skuld, Saknad (2000), Svek (2003), Skam (2005) och Skugga (2007) kom romanerna En sannolik historia (2010) och Fjärilseffekten (2013).

karinalvtegen.com – Officiell hemsida.

Sök efter boken

Helena flyttar med man och dotter från hektiskt karriärliv i Stockholm till en gård i Sundsvallstrakten, där de till bybornas förfäran bygger upp ett hotell. I ivern att få allting klart, så att allting ska bli bra sen, kraschar dock äktenskapet och Helenas man flyttar tillbaks till Stockholm. Kvar är Helena och en ledsen dotter.

Anders har en fantastisk karriär bakom sig, men allt känns meningslöst. God för flera miljoner kör han med vilje av vägen, och missar en bergvägg med centimeter tillgodo. Han kan lämna sjukhuset efter någon dag, och desillusionerad och trött tar han in på ett hotell i en by utanför Sundsvall. Och så vävs de två historierna ihop.

En sannolik historia är egentligen bara början på en roman, vägen fram tills det egentligen börjar. Jag sträckläser den, har svårt att sluta, sitter uppe för länge när jag egentligen behöver lägga mig tidigt för att orka upp dagen efter. Det är inte så många böcker som har den effekten på mig längre.

Jag ser boken som en beskrivning av hur vi tenderar att vara rädda för det som är okänt, och hur vi svårt vi har att ta ett steg bort från oss själva och sätta oss in i någon annans situation:

Helenas granne Anna-Karin var populär och tuff som tonåring, fick barn tidigt och är nu ensam efter flera skilsmässor. Hon är rasist och homofob, och vill att allting ska vara exakt som det alltid har varit. Alla förändringar är av ondo. Jag tycker om skildringen av henne, hon är en obehaglig och osympatisk människa, men det är lätt att se hur hon längtar tillbaka till tonårens glansperiod. Ju fler förändringar som görs omkring henne, desto längre ifrån tonåren kommer hon.

Helena klamrar sig fast vid minnet av sin exman och vill inte gå vidare. Hela orsaken till att hon befinner sig i byn är en längtan tillbaka till barndomens lyckliga somrar som hon tror att hon ska kunna återskapa.

Men livet fungerar inte om vi är statiska, om vi krampaktigt håller kvar vid det som varit för att vi inte vågar gå framåt, för att vi är rädda för det okända. En sannolik historia är en roman om att våga gå vidare.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2010-09-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-04 21:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3861

3 kommentarer

En charmig liten bok tycker jag.

Pia Oregistrerad 2010-09-13 08:29
 

Jag tyckte om den…men det tog ett tag innan den fick ett grepp om den…

Torgbloggen Oregistrerad 2010-09-22 14:06
 

En bok som fikk meg til å tenke! Takk for den!

Mia Oregistrerad 2011-02-14 10:31
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?