Recension

: Sex med mera
Sex med mera Sandra Dahlén
2014
Rabén & Sjögren
9/10

Jävla samhället

Utgiven 2014
ISBN 9789129690279
Sidor 263
Först utgiven 2002
Illustratör Lotta Sjöberg

Om författaren

Sandra Dahlén är född 1975 och har länge jobbat med frågor som rör kön och sexualitet, bland annat för RFSU. Hon har bland annat skrivit fackböckerna Sex med mera (första utgåvan 2002) och Hetero (2006).

Sandra Dahlén – författarens hemsida

Sök efter boken

”Sex är helt enkelt sammanflätat med identitet och politik.” Med den meningen ur förordet kan man kanske sammanfatta Sandra Dahléns fackbok om sex för unga tjejer. Den är hands on, om uttrycket ursäktas, handlar konkret om hur kroppen ser ut och känns, men sätter också in allt det där i ett större sammanhang.

Jag önskar att det inte behövdes. Att sex bara kunde få vara sex. Med kärlek, utan kärlek – med eller utan partner för den delen – mellan tjejer, mellan killar, mellan tjejer och killar. Bara sex, för att det är skönt eller kul eller lugnande eller vad tusan som helst.

Lite som det framställdes i min 80-talsbarndoms Så blir barn till-böcker i varma färger, fast lite mindre heteronormativt och barncentrerat rationellt (länge trodde jag att mina föräldrar haft sex två gånger, en för mig och en för min bror, fast jag har för all del aldrig sett några tecken som motsäger det heller). Det verkade så oproblematiskt.

Betydligt mer inkluderande är det i Sex med mera, som har ett väl inarbetat intersektionellt och normkritiskt perspektiv (och förklarar vad sådana begrepp innebär också). Att vi är och gillar olika, kan vara lesbiska eller bisexuella, ha blivit omskurna, sitta i rullstol eller ha nedsatt syn eller hörsel eller något annat, finns med som en självklarhet.

Lika självklart finns mångfalden i Lotta Sjöbergs charmerande raka och tydliga illustrationer. Här får man exempel på hur olika vulvor, blygdläppar eller slidkransar (den mytomspunna ”mödomshinnan” som ju inte är en hinna) kan se ut, liksom på olika sex- och onaniställningar, smekningar, hjälpmedel och fantasier. Fint och oproblematiskt – bara att känna sig för och upptäcka vad man gillar.

Men så har vi det här med samhället också. Jävla samhället. Jag vill så gärna att det inte ska behövas, men så måste man ju också förhålla sig till olika föreställningar om tjejer, killar och sex. Till ryktesspridning, traditioner, maktutövning och tvång. Hur sätter man gränser? Vart kan man vända sig om de ändå inte respekteras?

Det är så helvetes deprimerande att vi inte kan erbjuda unga tjejer (eller för den delen killar) schysstare villkor än så här. Fast när det nu är så behöver vi ju sätt att prata om det, och Dahléns sätt är handfast och konkret även här. Det finns förslag och tips som man kan öva på eller gå vidare med. Försöka förändra. Därför blir grundintrycket ändå så uppmuntrande positiv och inspirerande.

Man får trots allt en känsla av att världen går framåt när det ges ut sådana här böcker.

Ella Andrén

Publicerad: 2015-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2015-10-26 21:36

Kategori: Recension | Recension: #6316

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?