Recension

: 8 saker du aldrig skulle våga
8 saker du aldrig skulle våga Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg
2014
Gilla böcker
7/10

Skulle du våga ..?

Utgiven 2014
ISBN 9789186634520
Sidor 250

Om författaren

Eva Susso (född 1956) debuterade 1995 med Rita och har en plats i Svenska barnboksakademin. Moa Eriksson Sandberg (född 1981) debuterade 2011 med Söta pojkar är bara på låtsas. Tillsammans har de skrivit ungdomsromanen 8 saker du aldrig skulle våga (2014).

Sök efter boken

Jag kan inte låta bli att associera tjejgänget i Eva Sussos och Moa Eriksson Sandbergs 8 saker du aldrig skulle våga till Spice Girls, en generationstung referens som möjligen inte säger bokens verkliga målgrupp ett dugg. Fast de är ju så uppenbart Sporty Spice och Posh Spice och, eh, Retro Spice och Queer Spice, baskettokiga Vick, självsäkra Jamila, burlesksuktande Lisa och otjejiga Kay.

På sätt och vis är det ett osannolikt kompisgäng, men nu går de i nian, tonåringar arbetar ju ofta med stereotyper (eller om de gör det ärligare än vi andra?) och det som håller samman vänner är väl inte nödvändigtvis det uppenbara. En sak som förenar är i alla fall otåligheten, så här sista vårterminen i högstadiet. Längtan efter att något ska hända.

Så de utmanar varandra. Var och en skriver ner en pinsam utmaning på en lapp och sedan drar de varsin. Någon måste köpa kondomer, någon sexiga underkläder, någon måste sno skolans populäraste killes kalsonger, någon sätta upp ett foto av sin rumpa på skolans anslagstavla, någon skriva en sexnovell på nationella provet i svenska, och så vidare. Såklart sätter allt detta alla möjliga oväntade bollar i rullning.

8 saker du aldrig skulle våga har inte så lite drag av amerikansk high school-romcom för tjejer med sin final, där alla får vad de förtjänar på niornas vårbal. Samtidigt känns den betydligt fräschare än många av de där komedierna, med sina starka vänskapsband och varma, lojala och tuffa huvudrollsinnehavare. Tjejernas funderingar kring och första trevande erfarenheter av kärlek och sexualitet är fint och medryckande skildrade. Det gäller inte minst Kay med sin motvilja mot en tjejig, heterosexuell kvinnlighet.

Som vuxen är jag ändå inte helt såld. Jag har nog blivit bortskämd av förlaget Gilla böckers förmåga att hitta romaner med den där crossoverpotentialen, ungdomsböcker som är riktigt kul och berörande även om man råkar vara 30+ (mer eller mindre in denial). Eva Susso har jag faktiskt inte läst tidigare, men jag gillade Moa Eriksson Sandbergs debutroman Söta pojkar är bara på låtsas med sin sårbara uppriktighet och jag hade hysteriskt roligt åt hennes spermavampyrsexnovell Påfyllning och önskar att hon vävde in mer av den där skruvade humorn på fler ställen.

8 saker du aldrig skulle våga är helt enkelt en ungdomsroman och man ska nog ha ungdomars känsla för pinsamhet, mod och romans, för att till fullo uppskatta den. Inte minst är den säkert rolig att läsa tillsammans i tjejgänget, diskutera karaktärernas beteenden och de utmaningar de ställer varandra inför. Skulle du verkligen våga ..?

Ella Andrén

Publicerad: 2014-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-14 21:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5954

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?