Recension

: Jobbiga tjejer
Jobbiga tjejer Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
2021
Gilla böcker
8/10

Skolan står i brand

I förra höstens Fula tjejer gjorde tjejerna på Frejaskolan i Gnesta motstånd mot att ständigt granskas och kritiseras och låta sig tystas av hotet att hängas ut på Instagramkontot Fula tjejer. De har fått mersmak. Och skolans mest högljudda killar tycker att de blivit jobbigare än någonsin.

Man kan få intrycket att skolans vuxna äntligen tagit till sig något av situationen på skolan, när rektorn vid vårterminens början aviserar att de ska börja arbeta med ett jämställdhetsprojekt. Det rinner dock snabbt ut i sanden, för samtidigt har något annat hänt: skolans sporthall har brunnit ner till grunden, och det blir snabbt en ursäkt för att låta allt vara som det alltid varit. Det är ju ont om lokaler nu. Resurserna måste gå till en ny idrottshall.

Branden inleder Jobbiga tjejer. Alla dras till sirenerna, röken och den stora byggnaden som ofattbart håller på att slukas. Snart konstateras också att branden är anlagd, och spekulationerna drar såklart genast igång om vem som gjorde det. Någon i Facebook-gruppen Vi i Gnesta lägger upp en bild på en ”skum person” som synts i närheten av hallen i samband med branden. Det är Eleni, som var ute och gick med hunden. Ensam.

De tre huvudpersonerna, Tilde, Jasmine och Eleni, som blev vänner i Fula tjejer, bestämmer sig för att försöka ta reda på vem som egentligen gjorde det. De lyckades ju med Instagramkontot, eller hur? Men de är också väldigt olika personer, och tar sig an undersökningen på väldigt olika sätt, något som minst sagt skapar problem.

Jobbiga tjejer är på alla sätt en värdig uppföljare till succén med Fula tjejer. Teman därifrån, om hur tjejer kan tryckas ner och behandlas annorlunda än killar, finns kvar och utvecklas. Läraren Sebbes slentrianmässiga attityd gör att jag vill sticka de här böckerna i händerna på såväl lärare som elever, men lyckligtvis får tjejerna också en allierad i den nya, coola mentorn Emma.

Att det återigen finns ett brott att lösa ger romanen ett naturligt driv. Skolbränder och brandutmaningar på nätet är tyvärr ständigt aktuellt, liksom naturligtvis hur drev kan frodas där. Här är det dessutom inte enbart ungdomarna som är elaka mot varandra på ett webbkonto utan vuxen insyn, utan även vuxna som drar iväg i Vi i Gnesta-gruppen. Det är obehagligt.

Jobbiga tjejer är, precis som sin föregångare, en välskriven, lättläst och nyanserad bok för ungdomar. Men det är också en bok vuxna med fördel kan läsa. Vi måste faktiskt också tänka på hur vi uppför oss mot varandra.

Ella Andrén

Publicerad: 2021-09-06 00:00 / Uppdaterad: 2021-09-05 09:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8567

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?