Krönika

Min digitala torsdag på Bokmässan

Självklart sörjer jag djupt att Bokmässan tvingas vara digital i år. Det jag saknar mest är att få dyka ner bland alla bokbord och upptäcka ny litteratur samt alla fina möten med bokkompisar jag bara träffar på mässan. Det som visar sig vara lyckat i år är att en slipper välja mellan seminarier. Jag kan njuta av dem alla.

Måste dessutom berätta att allt jag hört och sett på idag varit smått genialt. Började morgonen med att lyssna på Fula tjejer som är en bok av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Det är en bok som behandlar strukturer och tillplattandet av tjejer. Budskapet med boken är helt enkelt att: Nu är det nog!

Har haft stor glädje av seminarier från Läsrörelsen som i år fyller tjugo år. Det har handlat mycket om läskunnighet. Kravnivån stiger och allt fler klarar inte av det. Läsning kräver träning.

Angående dyslexi har forskningen fått nya verktyg. Det går att läsa på olika sätt, med ögon, öron och fingrar. En kan jämföra dyslexi med spindelfobi. Det gäller att börja med att behandla istället för att ge mer text, såsom många politiker tycks tro.

Ett annat väldigt angeläget seminarium behandlande bildberättande och konsten att läsa bilder. Det går inte att bara vara konsument i tillvaron. Det är viktig att själv få göra. Kopplingen mellan hand, öga och hjärna är livsviktig. Att kunna sätta ord på det du ser kommer du åt via tecknandet t ex.

Har också lyssnat på ett spännande seminarium om kroppsideal i barnböcker. Det handlar om att visa på olika kroppar, en mångfald utan pekpinnar.

Det var också intressant att höra vad våra partiledare läser av plikt och av lust. Bengt Westerberg, den f.d partiledaren för folkpartiet, var en ytterst påläst och lyhörd moderator som höjde detta seminarium. Han var dessutom med och startade Läsrörelsen år 2000. Jag kan avslöja att det Jonas Sjöstedt läser av lust är Bränn alla mina brev av Alex Schulman. Överraskande var att Ulf Kristersson tipsade om poesi, nämligen Jag ritar en dörr på väggen med fingret av den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Sammanfattningsvis en dag i läsandets livsviktiga tecken. Ser fram emot morgondagens fortsättning.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2020-09-25 10:00 / Uppdaterad: 2020-09-25 05:03

Kategori: Krönika

4 kommentarer

Väldigt intressant rapportering!

Lena Oregistrerad 2020-09-25 15:56
 

Tack Lena, väldigt fint att höra. / Hälsningar Anna Liv

Anna Liv Lidström Redaktionen 2020-09-25 18:17
 

Ja en digital bokmässa är inte riktigt samma sak, men roligt att det är bokmässa i år även om i en annan form! Och det fina i år är ju som du säger att en inte behöver välja bort intressanta seminarier. Klickat för flera stycken i Bokmässans behändiga kalendertjänstsom ligger parallellt. Inget behöver väljas bort, bara att välja vilket att följa live och vilket att se efter.

Ser fram emot många diskussioner och författarmöten i helgen.
Tipsa gärna om fler intressanta seminarier att lägga till i kalendern.

Jenny Oregistrerad 2020-09-25 22:52
 

Tack Jenny. Fortsätter att bevaka mässan ifrån ett regnigt Örebro, så fler krönikor kommer. / Anna Liv

Anna Liv Lidström Redaktionen 2020-09-26 11:56
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?