Gästrecension

: Yarden
Yarden: En berättelse Kristian Lundberg
2010
Symposium
7/10

En annan värld, så nära

Utgiven 2010
ISBN 9789171398550
Sidor 144

Om författaren

k-lundberg_forfattarfoto
Foto: Kristin Lidgren

Kristian Lundberg har sedan debuten 1991 med Genom september utgivit ett flertal diktsamlingar och essäböcker, medverkat i originalantologin Malmöligan, skrivit existentiella kriminalromaner och senast publicerat de mycket uppmärksammade självbiografiska böckerna Yarden respektive Och allt skall vara kärlek. För diktsamlingen Job nominerades 2005 till Augustpriset, Yarden belönades 2009 med Ivar Lo-Johanssons personliga pris. 2011 mottog Kristian Lundberg Aniara-­priset, Pär Lagerkvistpriset och Sydsvenska Dagbladets kulturpris och 2014 mottog han bland annat Lars Ahlin-stipendiet.

Gästinformation

Maja Wilhelmsson studerar till brand- och riskhanteringsingenjör i Lund. Tidigare har hon pluggat fotografi och kreativt skrivande. Hon läser gärna böcker ur Unga Vuxna-genren men allt med vackert språk går hem och hon har en förkärlek för noveller som format. Maja tycker att en vacker dag bäst spenderas på en sten i skogen.

Sök efter boken

Dom cirka två milen som det är mellan min studentlägenhet i Lund och Värnhemstorget i Malmö skulle lika gärna kunna vara avståndet till en annan planet. Avståndet och tiden som gått gör att ingenting i de två världarna, min och den i boken, verkar mötas på någon punkt. Ändå är det så nära, så nära.

I Yarden tar författaren oss med till en plats vi annars inte haft tillgång till. I boken berättar han om hur han efter att i flera år kunnat leva på sitt författarskap, inte längre kan det och han står utan inkomst. Istället får han ta anställning på en plats där bara de som inte har någon annan möjlighet hamnar. I hamnen i Malmö tvättar och flyttar han bilar som kommer med stora fatyg tillsammans med människor som på ett eller annat sätt står utanför samhället. Lönen är dålig och arbetsvillkoren omänskliga. När som helst kan deras sista pass vara jobbat. Han är den enda svensken.

Tillsammans med denna berättelser får läsaren följa med till författarens barndom. Om mamman som är schizofren och pappan som inte vill kännas vid honom. Hur kriminaliteten, alkoholen och drogerna istället tog över.

Boken är viktig. Den blir en påminnelse om att det är så många som kämpar varje dag för att ha mat på bordet. Det händer, här nära. Den blir också en påminnelse om att inte ta något för givet utan att det som är bra kanske bara är här en liten stund. I och med Yarden fick ett skikt av den svenska befolkningen som aldrig får rum att höras en chans att bli synliga.

Lundbergs språk är poetiskt och vackert. Han förmedlar känslorna på ett sätt som får det att kännas inuti. Men det känns som att man hela tiden står på tå när man läser. Trots att boken är ynka 144 sidor tog det mig lång tid att komma igenom den. Boken har ett genomgående mörker utan ljusare stunder att hämta andan i.

Boken är allt som allt dock rätt händelselös och ganska ofta kände jag att det var en enda lång klagosång. En känsla infann sig om att författaren tyckte sig vara den enda på jorden som hade det jobbigt.

Oavsett känsla inför boken är den en tankeställare och en språklig läsupplevelse. Den har absolut gjort mig intresserad av författaren och bokens uppföljning Och allt ska vara kärlek står helt klart på läslistan.

Maja Wilhelmsson

Publicerad: 2020-09-26 00:00 / Uppdaterad: 2020-09-23 01:50

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #8235

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?