Recension

: Min kropp lyser vit
Min kropp lyser vit Kristian Lundberg
2011
Ellerströms förlag
8/10

Tröstande medicin

Utgiven 2011
ISBN 9789172472815
Sidor 48

Om författaren

k-lundberg_forfattarfoto
Foto: Kristin Lidgren

Kristian Lundberg har sedan debuten 1991 med Genom september utgivit ett flertal diktsamlingar och essäböcker, medverkat i originalantologin Malmöligan, skrivit existentiella kriminalromaner och senast publicerat de mycket uppmärksammade självbiografiska böckerna Yarden respektive Och allt skall vara kärlek. För diktsamlingen Job nominerades 2005 till Augustpriset, Yarden belönades 2009 med Ivar Lo-Johanssons personliga pris. 2011 mottog Kristian Lundberg Aniara-­priset, Pär Lagerkvistpriset och Sydsvenska Dagbladets kulturpris och 2014 mottog han bland annat Lars Ahlin-stipendiet.

Sök efter boken

Att börja läsa Kristian Lundbergs diktsvit Min kropp lyser vit är som läsa Och allt ska vara kärlek eller Yarden igen. Men på ett annat sätt. Renare, lugnare. Här har det mesta av världen utanför skrapats bort och nu är det bara rummet, kroppen, kärleken, Hon, kvar. Kanske också Kristus och de döda.

Jag tror att jag har lyckats läsa alla tre böckerna – Yarden, Och allt ska vara Kärlek och Min kropp lyser vit vid exakt rätt tillfälle. När det behövs en lugnande medicin. Det är påskvecka och det är tisdag i Malmö i ett rum där någon sover och någon annan skriver. Det är tidig tisdag och samtidigt är det ett flöde av liv, tankar och intryck och platser. Det är tidig tisdag morgon vid påsk, samtidigt är det eftermiddag och samtidigt är det juni och någon annanstans. Det är en person som är alldeles bredvid och samtidigt kanske på en helt annan plats.

Att hon nu vänder sig om i sömnen och ligger/
öppen ut mot morgonljuset som kommer in över staden/
tar över oss och jag ser henne bland hästarna/
Vi gravlägger de döda i slutna rum, katakomber/
vi flätar denna bår och bär bort hennes kropp/
12 år, 16 år, en ung kvinna –/
Herre förbarma dig

Ja, det går egentligen inte att fastställa så mycket om Kristians Lundbergs nya diktsvit. Precis som i Allt ska vara kärlek är alla vägar öppna. Det är en text som är i sökandet efter öppenhet, dels vad gäller tid och plats men också i sin genre. Texten är rubricerad som dikt, men är lika mycket del i en berättelse, en sorts prosa, som de två tidigare böckerna. Samtidigt har den inget självklart slut och ingen självklar början och får, som jag ser det, diktens oordnade och överraskande struktur. Och det är som det ska vara. Det ligger i diktens natur att vara opålitlig.

För ett tag sen, när jag recenserade Christine Falkenlands senaste bok, skrev jag att den finns en sorts författare som hela tiden fördjupar och fortsätter på det som måste bli skrivet. Hos dem verkar inte det skrivna vara ett projekt, inte något som avslutas med tydliga mål eller deadlines. Texten fortsätter även efter att boken tagit slut och vad som är liv, dikt, prosa eller poesi blir till slut ganska oviktigt. I mina ögon är Kristian Lundberg också en sån författare.

Den enda tydliga medelpunkten i Lundbergs svit är, som titeln också anger, den lysande vita kroppen. Den känslighet som kommer med kärleken och som lämnar varje muskel, varje hudstrimma fullständigt levande. Det som kärleken gör med kroppen. Hur den öppnar den.

Jag är vaken för tredje natten i rad Jag är ihopkrupen, som i skam
Min kropp lyser vit genom den mörka kalla morgonen
Jag skall resa mig upp och kläder skall hängas på min kropp
Jag skall vara intensivt levande, elektriskt levande och allt jag vidrör den
här morgonen sjunger av kärlek, kärlek, kärlek

De religiösa referenserna ligger i ett skikt över texten och jag tänker att det inte går att undvika att se dem. Därmed inte sagt att man behöver vara troende för att läsa Kristian Lundberg. Dikten är öppen för alla som vill och som alltid är det mycket tröstande.

Anna Carlén

Publicerad: 2011-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-24 14:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4377

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?