Recension

: Liten
Liten Stina Wirsén
2015
Bonnier Carlsen
9/10

Om man är liten och rädd

Utgiven 2015
ISBN 9789163884627
Sidor 32

Om författaren

Stina Wirsén är född 1968 och arbetar som illustratör. Hennes teckningar syns ofta i DN och hon har illustrerat flera barnböcker skrivna av hennes mamma Carin Wirsén. Hon har dessutom gjort flera egna barnböcker.

Sök efter boken

Liten är liten, och som alla små beroende av stora. I Litens fall heter de Ena och Andra och de bråkar mycket. Alldeles för mycket.

Ibland när Liten blir hämtad på förskolan vilar ett svart, kompakt moln över Andras huvud. Då vet Liten att snart blir det skäll och bråk och stora som stormar ut och lämnar. Igen och igen.

Det spottar svarta linjer ur munnen på de arga stora i Stina Wirsén kongenialt enkla teckningar. Till och med prickarna i tapeten liksom irrar panikslaget medan Liten försöker hålla isär Ena och Andra och till slut gömmer sig under ett bord. Hur ska någon som är liten klara av att ha det så här?

Liten är framtagen i samarbete med Brottsoffermyndigheten och finns också att läsa på jagvillveta.se, en fin och viktig sajt om brottslighet och barns rättigheter. Det är lätt att bli lite nervös när en bok levereras med ett så färdigt budskap, men Wirsén är ett klockrent val (och en av de bästa tecknarna jag vet). Hennes berättelse är på en gång avskalat konkret och öppen. Man kan tolka in vad som händer hemma hos Liten utifrån barnets erfarenheter utan att det blir för otäckt. Det är en bok som är lätt att prata om, som man måste prata om. Den väcker massor av frågor om hur föräldrar och barn får vara mot varandra, hur det känns när någon är arg och ledsen och hur man kan få hjälp eller hjälpa.

liten_wirsen_inlaga

På sätt och vis är det en tung liten bok, men den är också hoppfull och oerhört charmig. Liten har andra stora att vända sig till som kan hjälpa, fina världar som förskolan och den blommiga grannlägenheten. Att det är så självklart att det trots allt finns vuxna som lyssnar är nog det som ger mig som vuxen den mest ihållande klumpen i magen – jag vet ju att det inte alltid funkar så. Samtidigt borde det ju funka så, det borde vara självklart för barn att kunna be om hjälp. Det är väl ändå det vi måste lära dem?

Det finns fler små som har det som Liten. Det finns fler som är rädda hemma.
Om man berättar så finns det stora som hjälper till.

För dom som är stora ska ta hand om dom som är små.
Så är det.

Precis så enkelt ska det ju vara.

Ella Andrén

Publicerad: 2015-06-28 00:00 / Uppdaterad: 2015-06-27 14:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6171

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?