Recension

: Utomhusprojekt
Utomhusprojekt: Husägarens stora handbok Leif Qvist
2015
Norstedts
6/10

Finlir i fixarverkstan

Utgiven 2015
ISBN 9789113064130
Sidor 335

Om författaren

Leif Qvist
Foto: Anders Grönlund

Leif Qvist är arkitekt, författare och konstnär. Sedan trettio år har han ett eget arkitektkontor som arbetar med villor, fritidshus och inredningsuppdrag. Han har skrivit ett tiotal praktiska handböcker.

Sök efter boken

Utomhusprojekt börjar med lite inspiration i form av trevlig text och några bilder från Villa Gamberia i Florens. Jag tänker spontant att vår trädgård har väldigt få beröringspunkter med denna italienska renässansträdgård, och att den här boken kanske inte är rätt för just våra behov. Men efter en snabbläddring känner jag att här finns nog en hel del användbart i alla fall.

Boken är indelad i olika kapitel för olika typer av projekt. Hur man bygger bänkar och arbetsbord, gjuter i betong, lägger sten, bygger plank etcetera. Här finns också ett kapitel för större, mer resurskrävande projekt, som att bygga garage, jordkällare och lusthus.

I slutet av boken finns ett kapitel om hur man arbetar med betong rent generellt, och vad man bör tänka på vid olika typer av betongprojekt. Det är ett riktigt bra kapitel som får en att genast vilja sätta igång att gjuta alla möjliga olika grejer i trädgården.

Men annars kan jag tycka att boken är ganska spretig. Leif Quist har skrivit flera andra böcker, men upplägget har då varit en bok per område, som att snickra, lägga sten och göra betongprojekt. Nu när allt är samlat i en enda stor bok (2 kg) blir den lite besvärlig att bära runt mellan verkstan, köket och trädgården. Det blir också en hel massa förbibläddring för att komma till de delarna som passar ens egna ändamål.

Den är väl förmodligen tänkt mer som en inspirationsbok, något att bläddra i under vintern när man sitter och funderar på vad man skall ägna nästkommande sommar åt för projekt. Och visst finns det inspiration att hämta här. Fast det är inte särskilt troligt att jag någonsin kommer att självsnickra en fransk bänk. Jag är mer intresserad av hur man i (ständig) väntan på mer resurser kan fixa en uteplats som fungerar hjälpligt för en billig peng. Eller bygger en trappa ned till uteplatsen som inte är livsfarlig. Gärna också tips på hur man snickrar ihop funktionella dubbelgrindar till infarten. Det här med betongbord med mosaik och pergola kommer lite längre ned på min att-göra-lista.

Nu är det ju inte Leif Quists fel att jag har andra behov än vad som kan tillgodoses genom hans faktiskt väldigt trevliga bok. Och han har inkluderat pedagogiska arbetsbeskrivningar till sina projektidéer. Ett stort plus för det. När jag tänker närmare efter så är det nog egentligen en av hans andra böcker, Handbok för hemmafixaren (2010), som är mer min kategori av bok.

Men det är så klart alltid kul att ha sådana här fina böcker i sitt lilla fixar-bibliotek. Den pryder sin plats i hyllan jämte alla andra trädgårds- och byggböcker jag tvångsmässigt inhandlar på bokrean, i evig tro på att jag någon gång kommer omsätta deras innehåll i praktiken.

Kari Kapla

Publicerad: 2015-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2015-06-28 20:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6167

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?