Text

Bokrea 2017

Hör du till dem som skyr trängseln kring rea-staplarna eller får du adrenalinpåslag så fort du vädrar fynd? Kanske är du en av dem som inte kan låta bli att nogsamt notera varenda förlust du gjort på att nyss köpa till fullpris böcker som nu nästan slumpas bort? Blir du glad av att hitta den där obskyra titeln som inte står med i katalogerna men blivit över i ett hörn av favoritbokhandeln? Oavsett rea-typ – här har dagensbok.com samlat några av våra bästa boktips på årets rea.

Mycket nöje!

* * *

Tips från Katze:

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins
Jag brukar inte läsa thrillers, men fastnade totalt för den här. Köpte den på vinst och förlust inför en flygresa, och blev glatt överraskad.

Stolthet och fördom av Jane Austen
Jag vet att det kan ses som lite pretentiöst, men jag älskar Stolthet och Fördom. Den 200 år gamla romanen om förhållanden, samhället och kärleken håller fortfarande, och nåde den som vågar yttra något om att Jane Austen ”bara är dammig chick-lit” i min närvaro.

Sapiens: En kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari
Det här är en bok jag fått rekommenderad för mig så många gånger att jag inte längre har en ursäkt för att inte läsa den. Verkar ju dessutom vara hur bra som helst.

/Katze Collmar

Tips från Lena:

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri
Fascinerande om en beslöjad minnesprocess där vännerna försöker minnas sin vän Samuel. Också skimrande vackert om ickeglamorösa platser i Stockholm.

438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye
Trots att dramats upplösning är välkänd blir läsningen gastkramande. Rik på detaljer som levandegör berättarnas upplevelser. Mycket starkt om fasan i att bli fängelsefånge på grundlösa anklagelser.

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
Kvarteren i den italienska staden doftar. Nervfyllda repliker som återger unga människors kamp om en plats i hierarkin. Allmänmänskliga beteenden som iscensätts synnerligen övertygande.

Yarden av Kristian Lundberg
Skildringen av timarbetet i Malmö hamn visar upp arbetsvillkor som sällan ges utrymme i den politiska rapporteringen. Känslosamt om eget sökande efter en ljusare tillvaro när livet fått sig en rejäl smäll.

/Lena Nöjd

Tips från Ella:

Serieböcker av Sara Granér och Liv Strömquist
Vad kan man göra i dessa politiskt deprimerande tider annat än att skratta åt eländet? Granér och Strömquist är helt enkelt måsten i den processen.

Den nya staden av Lennart Pehrson
Det är inte precis svårt att argumentera varför de svenska amerikanemigranterna är en angelägen historisk erfarenhet att ha i bakhuvudet just nu. För ett par år sedan recenserade jag mittendelen av Pehrsons migrationstrilogi, så för egen del tänkte jag passa på att komplettera med följeslagarna Den nya världen och Den nya tiden av dessa osedvanligt vackert gjorda böcker.

Odinsbarn av Siri Pettersen
Jag väntar fortfarande på hajpen kring norska Siri Pettersens Korpringarna-trilogi. Innovativ nordisk fantasy är säkert bara i sin linda än, men Pettersen hanterar sina världar, karaktärer och frågeställningar som om hon aldrig gjort annat.

Mary av Aris Fioretos
Fioretos skriver om uppror och fångenskap under 1970-talets grekiska diktatur, men det finns så många andra platser denna berättelse hade kunnat utspela sig på. En lågmäld, vacker och drabbande roman som var Augustnominerad för ett par år sedan och som verkligen bitit sig fast hos mig.

/Ella Andrén

* * *

Reaböcker vi recenserat


Jennifer Clement: En bön för de stulna
”Jag kanske måste slå ut dina tänder. Det finns inget mer motbjudande än en snuskig mun.”

”’”Vad ska du med en pistol till, mamma?” ”Vissa män behöver dö”, svarade min mamma.’ I en varm och svettig värld långt borta pågår den typ av liv som beskrivs i Jennifer Clements En bön för de stulna. Ett liv där ensamma mödrar bor med sina döttrar, avskärmade från resten av civilisationen, på ödsliga och…” Läs mer


Jill Alexander Essbaum: Hausfrau
Hålet i hjärtat

”’Anna var en god hustru, för det mesta.’ Så inleder Jill Alexander Essbaum sin debutroman om den deprimerade och kärlekstörstande hemmafrun Anna. Det är en mening som vibrerar illavarslande och som omedelbart sätter in läsaren i händelsernas centrum. Anna har flyttat från staterna till maken Brunos…” Läs mer


Bodil Malmsten: Det här är hjärtat
Nyskapande om muskeln som håller oss vid liv

”Hjärtat pumpar runt blodet i vår kropp och gör oss levande. Inte konstigt att vi hela tiden återkommer till det, och använder hjärtat som en metafor för kärleken, sorgen och smärtan. Ibland kan det dock kännas uttjatat, som att de olika skildringarna går på repeat och liknar varandra. Går det att skriva om hjärtat på nya sätt…” Läs mer


Ryan Gattis: Sex dagar: En roman om upploppen i Los Angeles 1992
I skuggan av samhällskollapsen

”Frikännandet efter misshandeln av Rodney King i Los Angeles 1992 är vare sig det första eller sista exemplet på hur uppenbar orättvisa, rasism och polisbrutalitet lett till våldsamma upplopp i USA (eller på andra platser). Det är nästan omöjligt att se bilderna av Kings allt annat är regelrätta gripande utan att…” Läs mer


Pär Lagerkvist: Bödeln
Ondskan är ständigt aktuell

”1933 reste Pär Lagerkvist genom Europa. Hans intryck av nazismens och fascismens framfart resulterade i Bödeln, en berättelse om människans förhållande till ondska gestaltat genom bödeln, en figur som genom historien både fruktas och hyllas. Romanen utspelar sig i två olika tidsperioder. Först befinner vi oss på ett…” Läs mer


Elena Ferrante: Min fantastiska väninna
Början till något fantastiskt

”Första gången jag hörde talas om Elena Ferrante var förra sommaren. Jag satt in the middle of nowhere och läste en recension av en tidskrift där det ingick en lång artikel om denna berömda och samtidigt totalt okända författare, eftersom namnet är en pseudonym och spekulationerna kring vem som döljer sig där bakom…” Läs mer


Édouard Louis: Göra sig kvitt Eddy Bellegueule
Sanningen bakom masken

”Édouard Louis har lämnat sitt gamla liv bakom sig. Idag studerar han filosofi och sociologi på ett av Frankrikes finaste universitet, och har i hemlandet väckt stor uppmärksamhet med denna självbiografiska debutroman. Men i det tidigare livet var han Eddy Bellegueule. Eddy växer upp i en mindre ort i norra Frankrike. Det är en…” Läs mer


Tom Malmquist: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
Där förväntad lycka blir till katastrof

”Blivande föräldrarna Tom och Karin tar hastigt en taxi till BB, men den matematik som ska ge att 2 + 1 = 3 för taxiresan hem byts ut till ett fruktansvärt nollsummespel. Det är bara Tom och nyfödda dottern Livia som sitter i taxin därifrån. Vid ankomsten konstateras att Karin inte är utmattad på grund av graviditeten utan…” Läs mer


Elise Karlsson: Linjen
Rädslans linje

”När Nya Moderaterna förlorade makten i riksdagsvalet för snart ett år sedan fanns förhoppningar hos en del av oss att arbetslinjen skulle dö. Att retoriken och den politiska praktik som begreppet representerade skulle förpassas iväg och bytas ut mot en annan arbetsmarknadspolitik. En mindre orolig, flexibilitetskrävande…” Läs mer


Karin Johannisson: Den sårade divan
Ett kalejdoskop av kvinnlig galenskap

”Den sårade divan av Karin Johannisson är en bred idéhistorisk undersökning av kvinnlig galenskap under 1900-talet. Johannisson är speciellt intresserad av växelspelet mellan individ och sjukdomsidentitet. Hon vill studera hur diagnoserna har kunnat formas och användas för kvinnans egna syften. Men vad är galenskap…” Läs mer


E M Forster: Maurice
En berättelse för vår tid

”I Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen hittar tre ungdomar brev skrivna av en lärjunge till Carl von Linné. I dem delges hans tankar om hur allt levande i världen hör ihop och kan kommunicera. Den som läser brevet ombeds avgöra om tiden är mogen för dessa tankar och, om så inte är fallet – lägga tillbaka breven…” Läs mer


Sara Begner: Vår gröna kokbok
Inga konstigheter, bara godsaker

”Jag har varit vegetarian sedan i slutet av tonåren. Visserligen äter jag fisk och skaldjur emellanåt. Det beror nog mest på bekvämlighet. Att jag tycker om att äta ute samt att jag vill förenkla för folk som skulle vilja bjuda hem mig på middag. Jag har köpt många vegetariska kokböcker i mina dagar. Tidigare har deras…” Läs mer


Sun-Mi Hwang: Hönan som drömde om att flyga
Vackert om frihetslängtan och barnlängtan

”’På sista tiden hade hon inte haft någon aptit. Hon hade ingen lust att lägga fler ägg. Hennes hjärta blev alldeles ihåligt varje gång bondens fru tog hennes ägg. Den stolthet hon kände när hon hade värpt ett förbyttes i sorg. Efter ett helt år på det här viset var hon utmattad. Hon kunde inte så mycket som röra vid sina egna ägg, inte…” Läs mer


Aris Fioretos: Mary
Att behålla en kärna ingen kan komma åt

”Det är november 1973, men det är svårt att skaka av sig känslan av att det också är helt nyss. Då var det studentprotester utanför Tekniska högskolan i Aten som brutalt slogs ner av den grekiska militärdiktaturen, men vi har sett de här situationerna från platser runtom i världen, inte sällan filmade med skakiga…” Läs mer


Stina Stoor: Bli som folk
Säregna noveller som går rakt in

”Det finns ett ord i Stina Stoors noveller som sticker ut lite extra. Ett ord som annars inte brukar göra särskilt stort väsen ifrån sig. Så. Det korta ordet ges en tyngd och ganska ofta en helt egen rad, när något eller någon beskrivits med det säregna språk som de korta berättelserna är framsjungna på. Som för att markera att just så var det…” Läs mer


Maggie O´Farrell: Sommaren utan regn
Ett familjedrama med fantastiska karaktärer

”Året är 1976 och London dallrar av hetta. En värmebölja har lagt sig över staden, det har inte regnat på flera månader och myndigheterna lagstadgar om vattenransonering under torkan. Vatten får enbart användas till: ‘a) att dricka, b) tvätt av kläder och kropp, samt c) offentliga och privata toaletter’. I denna värme utspelar sig under…” Läs mer


Ebba Witt-Brattström: Århundradets kärlekskrig
Kärlekskrigets offer – det sårade egot

”Århundradets kärlekskrig beskrivs på omslaget som en punktroman. En genre som strävar efter att förena det poetiska ögonblicket med epikens linjära beskrivning av ett händelseförlopp. Korta textstycken som kan läsas fristående eller som fragment i en större helhet. Det här är skönlitteratur där läsaren i allra högsta grad får…” Läs mer


Philipp Meyer: En amerikansk förlust
Uppgång & fall

”Bevisen för Daniel Bells 40 år gamla teorier om det postindustriella samhället har förflyttat sig i bokhandeln. Från ekonomi- och sociologihyllornas tunga facklitteratur till de lättsammare och estetiskt mer tilltalande fotoböckerna. Fotoböcker med svartvita, lite arty bilder över nedlagda industribyggnader och havererade…” Läs mer


Jessica Schiefauer: När hundarna kommer
Våldet griper omkring sig

”Jessica Schiefauer, mest känd för den fantasifulla och augustprisbelönade Pojkarna, växte upp i Kungälv, nära Kode, och var sjutton år när fjortonårige John Hron i augusti 1995 misshandlades till döds vid en sjö där, av tonåriga gärningsmän med nazistsympatier. Schifauers nya roman, När hundarna kommer, handlar inte…” Läs mer


Siri Pettersen: Odinsbarn
Död mans svans

”Vargen tog den. Det har alltid varit den officiella förklaringen till varför Hirka inte är som alla andra. Som folk. Hon minns det visserligen inte själv, men hon var också bara ett spädbarn när det hände. Pappa har berättat, och ärret sitter ju där i ryggslutet. Så varför skulle hon tvivla? Självklart måste även Hirka vara…” Läs mer


Yvonne Hirdman: Medan jag var ung
Att förändra eller förändras

”Ego-historia kallar Yvonne Hirdman sin biografi och det är ett finurligt begrepp eftersom det innesluter både den individuella historien och den allmänna historien. Och precis så byggs biografin upp, den ger både inblickar i Yvonne Hirdmans liv och i svensk historia under 1900-talet, en förändringens tid. Det här…” Läs mer


Maja Hagerman: Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta
Kolonialismens och folkmordens ”vetenskapliga” grund

”Det finns ingen skylt på den byggnad i Uppsala som en gång var Statens rasbiologiska institut. Det skriver Karin Bojs i sin bok Min europeiska familj, så det har fastnat hos mig redan innan jag slår upp Maja Hagermans biografi över institutets grundare och förste chef, Herman Lundborg. Det vill säga, det finns en skylt som…” Läs mer


Samantha Ellis: Mina hjältinnor
Att läsa sitt liv

”Samantha Ellis är i mitten av de trettio och en aning vilsen – den stora kärleken vill inte infinna sig och livet bara pågår. Under en resa till Haworth, där systrarna Brontë växte upp, hamnar hon i ett gräl med sin bästa vän om Catherine (i Svindlande höjder) kontra Jane (Jane Eyre). Den vilda Cathy har alltid varit något av en…” Läs mer


Anna Jörgensdotter: Drömmen om Ester
Drömskt om konstnärinnan Ester Henning

”Anna Jörgensdotter fann inspirationen till sin bok om Ester Henning i Maud Nycanders dokumentärfilm Konstnärinnan på avd. 22. Drömmen om Ester följde henne när hon, som småbarnsmamma med mycket att göra och en brinnande lust att skriva, försökte hitta en balans mellan eget skapande och omvärldens begränsningar…” Läs mer


Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns
Livet i andras minnen

”Det är en nedtonad Jonas Hassen Khemiri man möter i romanen Allt jag inte minns. En som verkar ha skalat bort det mest iögonenfallande av den språkliga brokigheten, finurligheten, som velat komma åt någon annat. Någonting underliggande. Det enklaste. Och det är förstås allting annat än enkelt. Huvudpersonen i Allt jag…” Läs mer


Agneta Pleijel: Spådomen: En flickas memoarer
Att växa upp och bli sin egen

”Vad var det som hände? Vilka var vi? Få personer, åtminstone av oss som tenderar att tänka bäst med pennan mot pappret, har nog kunnat låta bli att undersöka sig själva och sin historia utifrån den typen av frågor. Vem var jag då, vem är jag nu? Hur hänger det ihop? Ett utredningsarbete av den egna livsberättelsen…” Läs mer


Karin Tegenborg Falkdalen: Vasadrottningen
Historia ur den osynligas perspektiv

”Det finns en sägen om hur den unga Katarina Stenbock, redan trolovad med en annan man, springer och gömmer sig när hon får veta att den betydligt äldre Gustav Vasa valt att ta henne till tredje hustru. Huruvida det stämmer eller inte vet vi inte, men det är inte svårt att tänka sig att det inte var helt enkelt att som 17-åring bli…” Läs mer


Lennart Pehrson: Den nya staden
Den förföriska, farliga staden

”Säg ‘Amerikaemigrationen’ och de flesta svenskar tänker förmodligen på Vilhelm Mobergs Karl Oskar och Kristina, på bönder som lämnade den karga svenska jorden och en förtryckande överhet för att få räta på ryggen och spana ut över nybrutna, fruktbara åkrar i Mellanvästerns svenskbygder. De fanns naturligtvis…” Läs mer


Mats Strandberg: Färjan
Uppgraderade vampyrer och färjetrafik

”När jag var drygt tjugo umgicks jag intensivt med Nina, vars föräldrar bodde på Åland. Otaliga är de gånger vi åkte Finlandsfärja för att ta oss till Mariehamn och naturligtvis passade vi ofta på att ta en partykryssning när vi ändå skulle dit. Jag är väl bekant med dessa enorma festcontainers där folk dricker sprit, raggar, åker hiss…” Läs mer


Samar Yazbek: Resa in i tomheten: En berättelse från Syrien
Krigets nedåtgående spiral

”Sverige behöver en paus från flyktinginvandringen. Det har blivit ett fras svenska politiker svänger sig med de senaste veckorna. Medan jag läser Samar Yazbeks reportage från inbördeskrigets Syrien, Resa in i tomheten, gnager den där frasen i mitt bakhuvud. Vem är det egentligen som behöver en paus? Den syriska författaren…” Läs mer


Hassan Blasim: Irakisk kristus
Sökmotor för drömmar

”På en buss i Helsingfors sitter en skäggig man från någonstans i Mellanöstern och läser en bok med arabisk skrift. Efter att de andra passagerarna nervöst viskat med varandra ett tag vågar en av dem till sist fråga om han läser Koranen. Den misstänkte terroristen försöker se så vänlig ut han kan när han förklarar (inte för första…” Läs mer


Sara Granér: Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera
Färgstark satir vänder på perspektiven

”Sara Granérs färgsprakande björnkaniner är vid det här laget lika karaktäristiska, eller rentav ikoniska, som Nina Hemmingssons återkommande svartklädda sanningssägare eller Gunnar Lundkvists ångestdrivna huvudpersoner. De antar alla möjliga roller i serierutorna: makthavare, barn, arbetare, samhällskommentatorer…” Läs mer


Liv Strömquist: Ja till Liv! Liv Strömquists ABC
Hurra för Liv!

”Först streckläser jag. Sen börjar jag om från början. Direkt. Men istället för att sluka, konsumera allt från pärm till pärm, smakar jag på orden, tuggar och sväljer – låter det ta tid. Jag plockar precis som jag vill – som chokladpraliner, en ask där alla är lika goda. Läser huller om buller, fram och tillbaka. Och det funkar utmärkt…” Läs mer


Kerstin Ekman: Då var allt levande och lustigt
Kärleksfullt om en naturforskare på 1700-talet

”Min farmors farmors far, Magnus Hesslén, var en så kallad linneansk småländsk lantpräst. I Carl von Linnés anda samlade han och studerade växter, och utbytte växter och fröer i brevväxlingar med likasinnade under början av 1800-talet, bland annat med svampforskaren Elias Fries, även han smålänning. Därför blev jag…” Läs mer


Kristian Lundberg: Det här är inte mitt land
Ska jag ta hand om min broder?

”Vad har hänt med Sverige? Vad har hänt med det Sverige som byggde på idén om att alla är värdefulla, att alla har rätt till samma förutsättningar, att den lilla människan skulle skyddas mot övergrepp? Det Sverige som lagstadgade om arbetsrätt och sjukersättning, om sommarläger för stadsbarn och drägliga pensioner för…” Läs mer


Moa Gammel: Genier: Samtal om konsten att äga sitt eget liv
Uppdaterad genikanon

”Att göra böcker baserade på podcasts och radioprogram är något av en trend. Den senaste tiden har till exempel P1:s Allvarligt talat med Lena Andersson och Caroline Ringskog Ferrada-Nolis och Liv Strömquists En varg söker sin pod gett upphov till trycksaker. Men där Strömquists och Ringskog Ferrada-Nolis Kära Liv…” Läs mer


Hanne Kjöller: En svensk tiger: Vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån
Vuxenmobbing och våldsmonopol

”Om söndagskvällarna de senaste månaderna har jag på SVT följt dramaserien Fallet O J Simpson. Den har det där bilolyckssyndromet över sig: jag vill egentligen inte veta att det kan gå till så här, men det är nästan omöjligt att sluta titta också (och Sarah Paulson är en favorit sen länge). En central del i denna rättegångscirkus…” Läs mer


Roxane Gay: Bad Feminist
Dålig feminist = mänsklig feminist?

”’Jag är en dålig feminist, för jag vill inte bli satt på någon feministpiedestal. Folk som sätts på piedestaler förväntas posera oklanderligt. Sedan knuffas de ner när de klantar till det. Jag klantar mig hela tiden. Betrakta mig som redan nedknuffad.’ Roxane Gay har en hel del problem med feminismen som sådan, och med…” Läs mer


Jenny Nordberg: De förklädda flickorna i Kabul
Fickor av motstånd mot rigitt könssystem

”’Ja. Jag är en av dem.’ Journalisten Jenny Nordberg har genast lagt märke till den unga kvinnan i det lilla förrådsutrymme dit matställets kvinnliga kunder är hänvisade. Hon i den konservativa sjalen som inte viker med blicken utan till och med inleder ett samtal. Nordberg berättar att hon skriver om bacha posh…” Läs mer


Svetlana Aleksijevitj: De sista vittnena
”Om du på avstånd såg något litet och skärt, så var det ett barn.”

”Varje person presenteras med namn (ofta i diminutiv), ålder när kriget kom, och nuvarande yrke, som för att redan från första början slå fast att åtminstone den här fyraåringen växte upp till en, åtminstone dugligt, fungerande vuxen. Det är inte nödvändigtvis en tröst. ‘Varför berättade jag detta för er? Nu tycker jag att det är ännu hemskare…” Läs mer


Mattias Gardell: Raskrigaren: Seriemördaren Peter Mangs
Mangs rätta ansikte

”Döda invandrare, sa Mangs, och polisen kommer att utgå ifrån att de haft livet av varandra. Knarkuppgörelser, gängbråk, det är där de kommer att leta först. När Peter Mangs först började skjuta på Malmöbor med utländskt utseende, var året 2003. De första morden skedde i Lindängen, ett område med…” Läs mer


Lasse Berg: Vårt inre Afrika
På upptäcktsfärd mot framtiden

”Efter åtskilliga böcker, föreläsningar och filmer decennier bakåt, har Lasse Berg blivit en av våra mest framträdande medieprofiler när det gäller reportage om utvecklingsfrågor, människa, samhälle, historia och miljö. Många har läst den uppmärksammade Kalaharitrilogin som omfattar Gryning…” Läs mer


Lewis Carroll: Alice i Underlandet
Knasig klassiker i efterlängtad nyutgåva

”Den vita kaninen. Den galna tebjudningen. Den storleende katten. Den bolmande kålmasken. ‘Ät mig!’ ‘Drick mig!’ Den blodtörstiga drottningen. ‘Hugg huvudet av dem!’ Få barnböcker innehåller väl så många ikoniska figurer som Lewis Carrolls Alice i Underlandet. Den är nästan så ikonisk att man måste ta ett steg tillbaka…” Läs mer


Yuval Noah Harari: Sapiens: En kort historik över mänskligheten
Vägen till världsherravälde

”Att sammanfatta Homo Sapiens historia på fyrahundra sidor kan tyckas vara ett knepigt projekt. Men Yuval Noah Harari lyckas med uppgiften över förväntan. Med tydlig struktur och berättarglädje ledsagar han läsaren genom tvåhundratusen år av utveckling. Så som Harari presenterar det för oss, finns det tre…” Läs mer


Suzanne Brøgger: Crème fraîche
Försök inte tämja denna tiger

”’ … hur ska man bära sig åt för att leva livet minst olyckligt och mest intressant, innan man dör?’ Det frågar sig huvudpersonen i Suzanne Brøggers självbiografiska roman Crème fraîche. Boken, som först gavs ut 1978 och brukar räknas som en ”feministisk klassiker”, har nu getts ut som en del i Norstedts klassikerserie…” Läs mer


Paula Hawkins: Kvinnan på tåget
Spännande thriller med visst psykologiskt djup

”Genom åren har jag ibland fått höra talas om människor, som trots att de har förlorat sina jobb ändå fortsätter att åka hemifrån vid samma tid på morgonen och som återvänder hem först när arbetsdagen skulle ha varit slut. I de fall som jag har hört talas har det alltid varit fråga om män, män som ibland till och med har lyckats…” Läs mer


Karin Bojs: Min europeiska familj
Fusion är nyckelordet

”Det är svårt att tänka sig ett mer perfekt bokpar att samläsa än de båda Augustnominerade fackböckerna Käraste Herman av Maja Hagerman och Min europeiska familj av Karin Bojs. Den ena om den svenska rasforskningens fader, Herman Lundborg, den andra om de senaste rönen kring de där mänskliga anlagen han och…” Läs mer


Umberto Eco: Upplaga noll
Actually, it’s about ethics in journalism

”För tre år sedan släppte Umberto Eco Begravningsplatsen i Prag, som han då sade skulle bli hans sista roman. Knappast så förvånande, han har ju trots allt varit folkpensionär sedan förra seklet och att värka ur sig intrikata tegelstensromaner med decennier av forskning bakom varje ord är ett hårt jobb. Kanske är det det som förklarar att…” Läs mer


Martina Haag: Det är något som inte stämmer
Drabbande om skilsmässa

”’Han kommer att ändra sig, bara det går tillräckligt lång tid. Jag skriver upp varje kvart på ett papper på morgonen och så stryker jag över den när den har passerat. Sen skriver jag upp nästa klockslag och väntar på att få stryka över det. Jag väntar ut livet. En kvart i taget. 6.15 6.30 6.45 7.00′ Petra tror att hon lever i ett äktenskap som kommer…” Läs mer


Karolina Ramqvist: Den vita staden
Med krav på uppföljare

”Det förvånade mig mycket när jag fick reda på att Karolina Ramqvist skulle komma med en fortsättning till Flickvännen. På något sätt kändes det som att svika huvudkaraktären Karin och ta tillbaka förtroendet om att hon kanske skulle kunna ta makten över sitt liv. Vilket såklart inte hindrade mig från att slänga mig över Den vita…” Läs mer


Nils Håkanson: Järnskallen
Skål Moder Svea!

”Vafan? …tänker jag ett par kapitel in i Järnskallen, efter att vi etablerat att vi befinner oss i Stockholm anno 1917, med världskrig, revolutioner och inbördeskrig som rasar alldeles inpå knuten, året då allt kunde gått åt helvete, året då både konservativa och arbetare gick beväpnade på gatorna och väntade på startskottet för…” Läs mer


Ian McEwan: Domaren
Om att göra det rätta

”Trots att Ian McEwans senaste roman Domaren kretsar kring komplicerade frågor som kärlek och rättvisa blir läsupplevelsen ändå märkligt behaglig. En av förklaringarna är att berättelsen i stora stycken utspelar sig via huvudpersonens tankar och observationer. För överrättsdomare Fiona Maye…” Läs mer

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-02-20 00:01 / Uppdaterad: 2017-02-19 09:01

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?