Recension

: Stolthet och fördom
Stolthet och fördom Jane Austen
1996
Månpocket
10/10

Kärlek och materia

Utgiven 1996
ISBN 9176432610
Sidor 299
Orginaltitel Pride and prejudice
Översättare Gösta Olzon
Först utgiven 1813

Om författaren

Jane Austen (1775-1817) skildrade med både skärpa och värme livet i den engelska medel- och överklassen. Mest kända är kanske romanerna Stolthet och fördom, Förnuft och känsla och Övertalning. Hennes berättelser har också filmatiserats ett otal gånger.

Jane Austen – Massiv sida om författarinnan – inklusive många av hennes verk.

Republic of Pemberly – Diskutera Austen på nätet.

Sök efter boken

”Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man som äger en stor förmögenhet måste vara i behov av en hustru.” Mer än många berömda inledningsrader slår den här fast ett antal av romanens viktiga teman. Det handlar om pengar och äktenskapstycke, och inte minst om vad som anses rätt och riktigt. Den ”allmänt erkända sanningen” är förstås lika med de värderingar och önskningar som kan tillskrivas traktens övre medelklass med den ganska gräsliga mrs Bennet i spetsen.

Men mrs Bennet har en högst reell ursäkt: med fem döttrar och en egendom som i brist på manlig avkomma efter makens död kommer att tillfalla en avlägsen släkting och lämna familjen nästintill på bar backe är det kanske inte helt underligt att hon gärna ser döttrarna väl bortgifta.

Tar man Jane Austens romaner för föga mer än en ungmös romantiska fantasier misstar man sig storligen. Hon kombinerar en högst modern föreställning om kärlek och äktenskap med insikten att de bekväma över- och medelklassmiljöer hon rör sig i också krävde pengar för att upprätthålla. Och hon gör det med en kvickhet och ett öga för mänskliga förtjänster och brister som tycks hålla för hur många omläsningar som helst. Austens berättelser må utspela sig i en begränsad social omgivning, men den behärskar hon så fullkomligt att det är ett svårslaget nöje att ta del av.

I huvudpersonen Elisabet Bennet har Jane Austen en av sina allra finaste hjältinnor. Hennes skarpa tunga, hennes intelligens och ibland förhastade slutsatser är en njutning att leva sig in i. Mr Darcy å sin sida är med sin integritet, sin återhållna men starka känsla och sina materiella tillgångar förmodligen litteraturhistoriens mest attraktiva ungkarl. Så mycket roligare då att alla i dessa underbara äldre romaner får precis vad de förtjänar.

Austens teknik att skruva till karaktärerna, kanske i synnerhet bikaraktärerna, så att de blir precis tydliga och lättigenkännliga utan att förlora sin egenart är svåröverträffad. Och medan det som styr karaktärer och händelseförlopp i många äldre berättelser tenderar att med tiden bli exotiskt är Austens tidsbundna moraler, konvenanser och regelbrott så skickligt levandegjorda att man som läsare även 200 år senare kommer på sig själv med att blir exakt så illa berörd av mr Collins taffligheter eller mrs Bennets skryt som karaktärerna själva (ja, inte mr Collins och mrs Bennet förstås, de har ju uppenbarligen ingen skam i kroppen).

Och vad kärleken beträffar spelar tid och rum kanske ändå mindre roll. Vi tassar runt, övertygade om att våra känslor står att läsa i pannan på oss; livrädda att utelämna minsta sårbarhet men alltid lika beredda att missförstå, drar förhastade slutsatser och veta bäst i alla angelägenheter utom våra egna. Om Förnuft och känsla egentligen kunde vara titeln på samtliga Jane Austens verk – precis som hela hennes författarskap balanserar mellan upplysning och romantik och lånar det bästa av båda världarna – kunde man heller knappast tänka sig en mer evig eller svårnåbar balansgång, lika giltig i litteraturen som i livet. Och i Stolthet och fördom når den en av sina mest charmerande höjdpunkter.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2006-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-09 21:24

Kategori: Recension | Recension: #2073

2 kommentarer

Jag har sett stolthet och fördom.Den är bra och jag tycker att filmen där huvud personerna COLIN FIRTH OCH JENNIFER EH…. är så bra filmen är… bra humor och den kan man få ett gott skratt ifrån ,jag ÄLSKAR DEN // Tjejen 11 år

sara Oregistrerad 2009-03-24 16:43
 

[...] bokens anda börjar vi med ett original och [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?