Text

Black History Month

Februari är Black History Month, framför allt i USA, en månad där man särskilt uppmärksammar afroamerikansk historia. En månad har det varit sedan 1970, men dessförinnan firades en vecka. Den i sin tur etablerades 1926 av historikern Carter G Woodson, och hamnade i februari på grund av att såväl Abraham Lincolns som Frederick Douglass födelsedagar inträffade då.

Lincoln var förstås den amerikanske president som avskaffade slaveriet. Douglass var en känd slaverimotståndare och politiker, som började sina dagar som slav.

Ett mycket bra tillfälle att uppmärksamma att mänskliga rättigheter sällan är så självklara som de borde vara, tycker vi.

Trevlig läsning!

* * *

Romaner och noveller | Ungdomsböcker | Poesi
Serier | Essäer | Fackböcker


Romaner och noveller


Alice Walker: Purpurfärgen
Systerskap i botten av näringskedjan

”Alice Walkers Purpurfärgen är en sådan där roman, en modern klassiker, som jag länge tänkt att jag borde läsa, men samtidigt dragit mig lite för att plocka upp. Den verkade så väldigt mörk och eländig. Så kom den här vackra nyutgåvan, och det kändes som dags att ta djuren vid hornen – och bli positivt överraskad. Visst är…” Läs mer


Ta-Nehisi Coates: Vattendansaren
Alla är underställda slaveriet

”Ta-Nehisi Coates första roman, Vattendansaren, är en sådan där bok som jag sett fram emot så mycket att den, när den väl kommer, blir liggande ett tag, eftersom det känns så läskigt att få veta på riktigt om den lever upp till mina skyhöga förväntningar. Hans fackböcker, Mellan världen och mig och Vi hade makten i åtta år…” Läs mer


Thomas Mullen: Midnight Atlanta
Deckare med bredd och djup

”För en svart polis i USA på 1950-talet var arbetsförhållandena förfärliga. Till vardagen hörde att bli motarbetad, diskriminerad och nekas viktigt arbetsmaterial för att göra ett bra jobb. Midnight Atlanta är den tredje boken i en serie som handlar om McInnis, Boggs och Smith. År 1948 jobbade de tillsammans på…” Läs mer


Regina Porter: Resenärerna
Ett amerikanskt århundrade

”Det är inte en roman utan visst tuggmotstånd, Regina Porters Resenärerna. Den inleds med en personförteckning på 35 karaktärer som handlingen kretsar kring och första kapitlet är en fragmentarisk sammanfattning av en människas liv, inklusive ‘påstruket akrobatiskt sex’ och ett recept på ‘högrevsfrossa’ från…” Läs mer


Jacqueline Woodson: Genom märg och ben
Korta tablåer om en släkt

”Kanske är det livets höjdpunkt att få se sin välklädda dotterdotter den speciella högtidsdagen. Hon som heter Melody och är så förstummande vacker. Hon bär kläder som egentligen var tänkta att bäras av Iris, när hon befann sig i samma ålder. Vad som hände i stället, var att Iris blev gravid redan som 15-åring…” Läs mer


Toni Morrison: En välsignelse
Inte bara svart och vitt

”Det är i slutet av 1600-talet, ännu hundra år innan de omstridda, spretiga kolonier som ska bli USA har blivit det. En långivare bjuds på en flådig middag i ett flådigt hus. Mannen som bjuder kan inte betala sina skulder. Istället vill han att Jacob Vaark tar några av hans slavar som avbetalning. Vaark vägrar först, men vill…” Läs mer


Colson Whitehead: Den underjordiska järnvägen
Att vara egendom

”’Den underjordiska järnvägen’ är en metafor som användes av och om de nätverk av aktivister som hjälpte slavar att rymma från den amerikanska södern. Gömställena kallades ‘stationer’, de förrymda ‘passagerare’ och de som hjälpte dem ‘stationsföreståndare’ och ‘konduktörer’. I Colson Whiteheads roman med titeln…” Läs mer


Yaa Gyasi: Vända hem
Profiten på mänskligt lidande

”Vid Guldkusten, i nuvarande Ghana, ligger en fästning, numera känd som Cape Coast Castle, som genom kolonialhistorien tillhört såväl svenskar och danskar som holländare och engelsmän. I byggnadens fängelsehålor förvarades slavar i väntan på transport ut genom ‘dörren utan återvändo’, ombord på…” Läs mer


Maya Angelou: Jag vet varför burfågeln sjunger
”en negerflicka berättar sin barndom”

”Jag vet varför burfågeln sjunger från 1969 är Maya Angelous första självbiografi eller självbiografiska roman. Första av sju, än så länge, och det hade man ju kunnat tycka var i mastigaste laget. Om det gällt någon annan än Maya Angelou, vill säga. Utan att vara oerhört insatt – jag tror att jag fastnat för hennes…” Läs mer


Ryan Gattis: Sex dagar: En roman om upploppen i Los Angeles 1992
I skuggan av samhällskollapsen

”Frikännandet efter misshandeln av Rodney King i Los Angeles 1992 är vare sig det första eller sista exemplet på hur uppenbar orättvisa, rasism och polisbrutalitet lett till våldsamma upplopp i USA (eller på andra platser). Det är nästan omöjligt att se bilderna av Kings allt annat är regelrätta gripande utan att…” Läs mer


Hillary Jordan: Mississippi
Begravt i leran

”Det händer att man läser böcker som gör en avundsjuk. I alla fall mig. Jag önskar helt enkelt att jag hade skrivit den här romanen. Hillary Jordans Mississippi – eller Mudbound i original – är vackert och ohyggligt hantverksskickligt skriven, och det helt utan att ta fokus från de enormt berörande karaktärerna och den drabbande…” Läs mer


Paul Beatty: Svikaren
Absurd satir om rasismen i USA

”I inledningen av den här boken står den namnlösa, afro-amerikanska huvudpersonen inför rätta, åtalad för att ha försökt att återinföra slaveri och ras-segregering i sin hemort Dickens, Kalifornien. Men Svikaren, som han kommer att kallas, har gjort det i all välmening, i en förhoppning om att på så sätt kunna komma åt…” Läs mer


Jesmyn Ward: Rädda varje spillra
Nedräkning till den storm som skall komma

”Någon dag direkt efter att orkanen Katrina ödelagt New Orleans tog en nyhetsfotograf en bild på hur en kvinna som förlorat precis allt visade upp sin enda kvarvarande ägodel, sitt kreditkort. Några timmar senare hade bilden spritts över världen och därmed försvann även hennes sista livlina, för kontokortsbedragarna fokuserade…” Läs mer


Toni Morrison: Recitatif
Dialog i svartvitt

”Förord eller efterord, det är den kanske inte alltför sexiga men inte desto mindre angelägna fråga som infinner sig när jag läser Novellix utgåva av Toni Morrisons novell Recitatif. Den har nämligen ett förord där översättaren Helena Hansson förklarar vad den går ut på, och jo, jag hade nog velat ha en chans att fundera på…” Läs mer


Alex Haley: Rötter
Ett släktträd tuktat av slavskepp och våldtäkter

”Journalisten Alex Haley besöker British Museum och fastnar framför Rosettestenen. Någonting med hur man lyckats uttolka hieroglyferna på den genom att jämföra olika tecken väcker en tanke. Vore det möjligt att tyda de ord och namn hans egen familj berättat om i generationer, de som härstammar från den…” Läs mer


James Baldwin: If Beale Street could talk
”I hope that nobody has ever had to look at anybody they love through glass”

”If Beale Street could talk, ‘Om Beale Street kunde tala’, är titeln på en ännu oöversatt roman av James Baldwin. Jo, jag dristar mig till att säga ‘ännu ej översatt’, trots att originalet gavs ut första gången 1974. Den relativt korta romanen ligger på flera sätt i tiden. Dels går den förstås på bio just nu, i regi av Barry Jenkins, och har belönats…” Läs mer


Sebastian Barry: Tusen månar
Dammet yr kring den okonventionella familjen

”Thomas McNulty och John Cale bor på gården som Lige Magan äger i delstaten Tennessee. På gården lever och arbetar även de frigivna slavarna Rosalee Bouguereau och Tennyson. Till familjen hör också Winona, indianflickan som paret Thomas och John adopterat efter att de deltagit i massakrer där tusentals…” Läs mer


Jesmyn Ward: De dödas sång
Det förflutnas förhäxande toner

”Om de döda sjunger, hur låter det då? Är det en klagosång? Sirensång? Är det skrämmande, lockande? Ett löfte? En förbannelse? I Jasmyn Wards roman De dödas sång spelar de döda, det förflutna, en påträngande roll. För den dödssjuka gamla kvinnan som trettonårige Jojo kallar Mam, fast hon egentligen är hans mormor…” Läs mer


Tayari Jones: Ett amerikanskt äktenskap
Starkt om orättvisor

”Av någon anledning var jag inte beredd på hur mycket den här romanen skulle komma att handla om äktenskap, fastän det såklart borde ha varit uppenbart av titeln. Vad jag förstod är det en historia om en felaktigt anklagad, om rasism och om utsatthet. Men det är också en roman om dagens syn på äktenskap, och dess…” Läs mer


Tracy Chevalier: Nykomlingen
En barntragedi

”Othello omplacerad till en skolgård. Låter det otippat? Klockrent och självklart? Jag skulle säga att det är både och. I förlaget Hogarths (med samarbetspartners) satsning på Shakespeare i nytolkningar har turen kommit till svartsjukedramat Othello och den amerikanska författaren Tracy Chevalier. Själv har jag…” Läs mer


Sapphire: Precious
USA som U-land

”Jag har faktiskt inte sett filmen Precious innan jag läser romanen den bygger på, men jag ser den nästan sekunden efter att jag slagit ihop boken. Inte bara för att den ska vara bra och jag har haft den liggande ett tag, utan framför allt för att jag är så nyfiken på hur i helskotta man gestaltar den här fullkomligt brutala, men samtidigt…” Läs mer


Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
Helgongestalten som blev skällsord

”Få amerikanska romaner har nog ett sådant rykte som Harriet Beecher Stowes Onkel Toms stuga. Den ska inte bara ha medverkat till att avskaffa slaveriet och nämns ofta som exempel på att litteratur faktiskt har makt att påverka, utan måste också vara en av de amerikanska klassiker som det refereras till allra oftast. Bara i…” Läs mer

* * *

Romaner och noveller | Ungdomsböcker | Poesi
Serier | Essäer | Fackböcker


Ungdomsböcker


Angie Thomas: The Hate U Give
Viktigt om rasismen i USA idag

”Black Lives Matter-rörelsen fick fart 2014 i och med polisskjutningen av Michael Brown i Ferguson, USA. De kämpar för jämlikhet, mot diskriminering och för att våldet mot svarta ska upphöra. Angie Thomas roman är en imponerande och livsviktig debut inspirerad av rörelsen. Starr såg sin bästa vän bli…” Läs mer


Jacqueline Woodson: Närmar du dig mjukt
”Spring aldrig i vita områden”

”’Du får aldrig springa i vita områden.’ Miah har hört det sedan han var liten. ‘En gång när han var runt tio hade han slitit sig loss från sin pappa och spurtat iväg längs Madison Avenue. När hans pappa kom ifatt honom tog han tag i hans axel. Du får aldrig springa i vita områden, hade han viskat bestämt med tårar i…” Läs mer


Tanya Landman: Den långa flykten till frihet
Om hudfärg och kön som avgör livsvillkor

”Första gången Benjamin möter Rosa håller han på att få en hjärtattack. Varför? För att hon ler mot honom, möter hans blick och snuddar vid hans hand. Han tänker att hon kommer att få honom piskad. Det tar en liten stund innan Rosa inser hans misstag. Hon är så ljus i hyn att hon kan uppfattas som vit, men hon…” Läs mer


Angie Thomas: Min tur nu
En kärleksförklaring till hiphop och unga tjejer

”Ibland råkar man på en författardebut som är så osannolikt begåvad, så redan hemma i sin stil, att man måste kolla att det verkligen rör sig om en debut. Det är inte ‘lovande’, det är nästintill fulländat. Det har bara hänt mig ett fåtal gånger, och den senaste gången var Angie Thomas The hate U give. Thomas golvade mig med sitt…” Läs mer


Jacqueline Woodson: After Tupac and D Foster
Människorna som passerar

”Människor kommer och går i ALMA-pristagaren Jacqueline Woodsons romaner. De dyker upp, de lämnar, de kanske dör och lämnar svårläkta sår efter sig, men de gör intryck. De förändrar människorna de möter. De betyder något. En sådan människa är D Foster. Hon dyker upp på berättarens och hennes bästis Neekas…” Läs mer


Angie Thomas: Concrete Rose
Sjutton år och farsa

”Sjuttonårige Maverick Carter föddes in i gänget. Hans pappa var ledare för King Lords, och nu, när han sitter i fängelse, är tillhörigheten till gänget det enda han kan erbjuda för att skydda sin familj. I sin tredje roman om området Garden Heights tar Angie Thomas oss sjutton år tillbaka i tiden, till innan Starr…” Läs mer

* * *

Romaner och noveller | Ungdomsböcker | Poesi
Serier | Essäer | Fackböcker


Poesi


Jacqueline Woodson: Brun flicka drömmer
American Girl

”Jag kan inte påminna mig att jag någonsin tidigare läst en självbiografi i diktform, fast när jag tänker på det låter det ju konstigt. Vad är väl minnen om inte fragment, lösryckta bilder – som dikter? En sådan diktsamling är Brun flicka drömmer, Jaqueline Woodsons självbiografi och första bok att översättas till svenska…” Läs mer


Claudia Rankine: Medborgare: en amerikansk dikt
Ett krav på inlevelse, empati

”Mediebilder. Historien. De uppenbara brotten och orättvisorna. De mer smygande. De ständigt återkommande, små vardagshändelserna som inte alltid verkar värda att ställa till en scen för. Vreden. Oförståelsen. Tröstlösheten. ‘Strukturell rasism’ har blivit ett vanligt förekommande, men kanske lite abstrakt begrepp. I Claudia Rankines prosadikt Medborgare ges det kött och ben. En röst…” Läs mer


Reginald Dwayne Betts: Felon
Att uttrycka fångenskapen

”Det var Dudley Randall’s klassiska poesiantologi The Black Poets som gjorde att Reginald Dwayne Betts bestämde sig för att bli poet. Första gången han fick boken i sin hand var tack vare att någon, han vet inte vem, sköt in den till honom under hans fängelsedörr. När Betts var 16 år dömdes han till åtta års…” Läs mer


Asiya Wadud: Syncope
The Left-to-Die Boat

”I Syncope sätter den amerikanska poeten Asiya Wadud ord, och mellanrum, på det som är så svårt att förstå att det nästan inte går att beskriva. Boken utgår från det som skedde mellan den 27 mars och den 10 april för tio år sedan då 61 människor dog under en utdragen process under två veckor då de befann sig i…” Läs mer


Dudley Randall: The Black Poets
Poesihistoria

”Ett vanligt argument för att behålla vissa statyer som ofta är av vita män som utfört våldsamma handlingar som vi inte längre vill hylla är att vi inte får ‘radera historien’. Exakt på vilket sätt vi vill bevara och hantera svåra händelser ur historien tas sällan upp i samma sammanhang och inte heller hur vi kan förhindra att tappa…” Läs mer

* * *

Romaner och noveller | Ungdomsböcker | Poesi
Serier | Essäer | Fackböcker


Serier


Octavia E Butler: Blodsband
Slaveriet släpper inte taget

”För ett tag sedan recenserade jag Octavia E Butlers Liknelsen om sådden här. Den var det första att ges ut på svenska av den här ändå väldigt välrenommerade – och fantastiskt coola – författaren, men den behövde alltså inte vara ensam särskilt länge. Den här gången är det serieversionen av en av…” Läs mer


Jason Reynolds: Long way down
Våldets evighetscirkel

”En tonårskille kliver in i en hiss på sjunde våningen. Sextio sekunder senare stannar hissen på markplan, och det är dags att kliva av. Egentligen är det vad som händer mellan första sidan och sista i Jason Reynolds roman Long way down. Samtidigt händer såklart en hel del. För varje våning kliver det på någon i hissen…” Läs mer

* * *

Romaner och noveller | Ungdomsböcker | Poesi
Serier | Essäer | Fackböcker


Essäer


James Baldwin: Nästa gång elden
”Vill jag verkligen bli integrerad i ett brinnande hus?”

”Fjolårets minst subtila, men kanske mest nödvändiga, filmögonblick var slutscenen i Spike Lees BlacKkKlansman, där han efter att med periodfilmens alla utanpåverk drivit med en nästan parodisk 70-talsrasism som är säkert placerad i Det Förflutna… bara för att klippa till nazister som tågar genom Charlottesville, mördar…” Läs mer


Reni Eddo-Lodge: Varför jag inte längre pratar med vita om ras
Relevant men förenklat

”Reni Eddo-Lodges Varför jag inte längre pratar med vita om ras är en viktig bok som vill medvetandegöra vad den strukturella rasismen är och vad den gör med oss. Boken är pedagogiskt uppdelad i olika kapitel om historisk bakgrund, feminism, klass, vita privilegier och så vidare – men tyvärr har den för bråttom för att riktigt…” Läs mer


James Baldwin: En svart mans anteckningar
Klassisk essäsamling i reviderad utgåva

”James Baldwin var en av 1900-talets centrala afro-amerikanska författare och aktivister i såväl medborgarrättsrörelsen som gay-rörelsen. Förlaget Modernista återutger nu hans klassiska essäsamling Notes of a Native Son i reviderad översättning, mer än 60 år sedan den publicerades på engelska…” Läs mer

* * *

Romaner och noveller | Ungdomsböcker | Poesi
Serier | Essäer | Fackböcker


Fackböcker


Ta-Nehisi Coates: Vi hade makten i åtta år
Min president var svart

”När det här skrivs har Trump-anhängare precis stormat den amerikanska parlamentsbyggnaden i protest mot det den avgående presidenten kallar ett ‘stulet’ val. Demokratiska ledare världen över, och många uppsatta amerikanska politiker med dem, fördömer presidentens agerande. Kanske blir detta en vändpunkt i…” Läs mer


Lars Åke Augustsson: Martin Luther King: Hans dröm och vår verklighet
Vår verklighet och deras?

”I år, 2018, 50-årsjubilerar ett av de mest mytomspunna årtalen av de alla: 1968. Det var ett år av stormiga händelser, av protester och av motreaktioner. Bland alla dessa dramatiska händelser finns mordet på den amerikanska medborgarrättsrörelsens frontfigur: Martin Luther King. I nyutkomna Martin Luther…” Läs mer


Robin DiAngelo: Vit skörhet: Därför är det så svårt för vita att prata om rasism
En ”skör” recensents bekännelser

”Vissa böcker känns först halvintressanta att läsa, men växer långsamt till något fantastiskt. Denna bok är precis tvärtom. Publiken sägs vara de vita som vill ta ansvar för den vardagsrasism de riskerar att bli en del av, och då känner jag mig träffad. Jag började läsa boken med förhoppningen om att dels lära mig om saker jag…” Läs mer


Karin Henriksson: En droppe svart blod: Ras och tolerans i USA
Spännande men alldeles för spattigt

”Med en vit mamma från Kansas och en svart pappa från Kenya har väl ingen tvivlat på att Barack Obama 2008 blev USA:s första svarta president? Hur kommer egentligen det sig? Med en vit förälder kunde han väl lika gärna räknas, och räkna sig själv, som vit? Eller är det fortfarande ‘en droppe negerblod’, regeln från slaveriets…” Läs mer


Ibram X Kendi: Så blir du en antirasist
Manual för antirasism

”Rasist eller antirasist är inte något man bara är – det är något man blir genom sina tankar och sina handlingar. Därmed är det också något som också går att förändra. Och det är just den förändringen som Ibram X Kendi skildrar i den här boken, med utgångspunkt i sitt eget politiska uppvaknande i frågan. Boken är alltså i huvudsak…” Läs mer


Alice Goffman: Jagade: Livet på flykt i en amerikansk stad
Vardagsliv av polisvåld och massfängslande

”Det finns inte särskilt stora likheter mellan Alice Goffmans Jagade och Piper Kermans Orange is the new black – förutom att jag precis läst båda. Den förstnämnda är baserad på Goffmans doktorsavhandling i sociologi, den senare är en memoar som blivit tv-serie. Båda handlar förstås, om än på olika sätt, om det amerikanska…” Läs mer


Ron Stallworth: Black Klansman
Undercover i Ku Klux Klan

”Hösten 1978 ringer telefonen på underrättelseavdelningen vid Colorado Springs-polisen. Den som ringer vet förstås inte att det är dit han kommit, utan söker Ron Stallworth i ett speciellt ärende: han vill värva honom till Ku Klux Klan. Det är inte det enda Klan-mannen i telefonen inte vet om Ron Stallworth, som besvarat en annons…” Läs mer


Toni Morrison: Mörkt spel
Litteraturen och De Andra (US version)

”Det går inte att förstå amerikansk litteratur utan att förstå den som en fråga om (det amerikanerna kallar) ras (inom svensk humaniora talar man ju hellre om etnicitet). Föreställningarna om vilka de underförstått vita amerikanerna är går inte att skilja från föreställningen om vilka de INTE är, det vill säga…” Läs mer


Dick Harrison: Slaveriets historia
Den ständigt närvarande ofriheten

”Vad får du för bilder i huvudet när du hör begreppet ‘slaveri’? Jag tror att de allra flesta, liksom jag själv, först och främst tänker på slavskepp från Afrika, amerikansk söder, bomullsplantager och något vedervärdigt som är avskaffat. Men slaveri har förstås alltid funnits och kommer förmodligen alltid finnas i en eller…” Läs mer


Barack Obama: Min far hade en dröm
Han vågar hoppas

”Det var inte bara Barack Obamas far som hade en dröm, det har han själv också. En dröm, en vilja att förändra. Politik är för honom ett verktyg för att nå dit, inte ett smart karriärval för honom själv. Kanske naivt i jämförelse med fullblodsproffset Clinton, Obamas motståndare i den mest intressanta amerikanska valrörelsen på…” Läs mer


Adam Hochschild: Spräng bojorna. Kampen mot slavhandeln
Moral mot historiskt storkapital

”Eric Williams, en omdebatterad historiker från Trinidad & Tobago som senare också kom att bli landets premiärminister, skrev en gång att slaveriets historia kan sammanfattas i tre ord: socker, tobak och bomull. Västerlandets rikedomar byggde egentligen i hög grad på det slavarbete som utfördes på plantager i Amerika, menade…” Läs mer

* * *

Romaner och noveller | Ungdomsböcker | Poesi
Serier | Essäer | Fackböcker

* * *

Fler temasidor på dagensbok.com hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2022-02-06 10:00 / Uppdaterad: 2022-02-06 11:34

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?