Recension

: Vända hem
Vända hem Yaa Gyasi
2017
Norstedts
9/10

Profiten på mänskligt lidande

Utgiven 2017
ISBN 9789113070964
Sidor 367
Orginaltitel Homegoing
Översättare Inger Johansson
Först utgiven 2016

Om författaren

Yaa Gyasi föddes 1989 i Ghana, men flyttade med sina föräldrar till USA när hon var två år, och växte upp i Huntsville, Alabama. Hon är utbildad vid Stanford University och Iowa Writers’ Workshop och debuterade 2016 med den uppmärksammade och prisbelönta romanen Homegoing (på svenska Vända hem 2017).

Sök efter boken

Vid Guldkusten, i nuvarande Ghana, ligger en fästning, numera känd som Cape Coast Castle, som genom kolonialhistorien tillhört såväl svenskar och danskar som holländare och engelsmän. I byggnadens fängelsehålor förvarades slavar i väntan på transport ut genom ”dörren utan återvändo”, ombord på slavskepp över Atlanten.

Här möts – nästan – två av huvudpersonerna i Yaa Gyasis roman Vända hem, två halvsystrar som vuxit upp på olika håll och utan kännedom om varandra. Effia är nygift med den brittiske kommendanten på fästningen – eller gift och gift, hans riktiga, vita hustru finns förstås hemma i England – och Esi trängs under omänskliga förhållanden nere i fängelsehålorna. Effia hör gråten därnerifrån och frågar sin man vad som finns där. ”Fraktgods”, svarar han.

Från den punkten lever släktträdets båda grenar i olika världsdelar i generationer. Den ena i ett Afrika präglat av stam- och kolonialkrig, den andra i USA som slavar och undertryckta av rasism, fattigdom, polisbrutalitet och droger. Båda miljöerna går långsamt mot någon form av frigörelse, men Gyasi åskådliggör verkligen vilken långt, snårig och smärtsam process detta är, gestaltat i konkreta människoöden.

Det finns förstås paralleller att dra till Alex Haleys släktepos Rötter som, tillsammans med teveserien baserad på romanen, slog ner som en bomb i amerikanskt historiemedvetande i mitten av 1970-talet. Båda är klart läsvärda, men Gyasis berättelse något mer sparsmakad och formmedveten. Hur hon lyckats paketera denna enorma berättelse – åtta generationer på två kontinenter – i ett ganska blygsamt format, genom att göra nedslag i varje specifikt livsöde, är vansinnigt imponerande.

Genom att placera sina karaktärer på båda sidor av slavhandeln, de förslavade och de förslavande, berör Gyasi också det såriga faktum att afrikaner i denna smutsiga handel var såväl offer som förövare. De kontrollerade kanske inte villkoren för den transatlantiska slavhandeln, men tagandet av fångar i olika typer av stamkonflikter var kanske en förutsättning för den, och det växte och blev alltmer absolut som en konsekvens av den.

Varhelst det finns mänskligt lidande och ojämställdhet tycks där också finnas människor som är beredda att på olika sätt tjäna på det. I Yaa Gyasis förkrossande släktberättelse utforskas konsekvenserna av detta generation för generation.

Ella Andrén

Publicerad: 2017-05-11 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-03 18:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6938

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?