Text

Inför bokmässan: Brasilien

Det är inte bara fotbolls-VM som har Brasilien som fokusland i år. Även på årets bokmässa i Göteborg är den brasilianska litteraturen huvudtemat. Som ett av världens största länder är det klart att Brasilien också har fött en mängd intressanta författare. Ett av de främsta namnen är Clarice Lispector (död 1977), vars böcker har kommit i svenska översättningar på bokförlaget Tranan de senaste åren.

Brasilien har också en yngre generation framstående författare som medverkar på bokmässan. Här finns bland andra Vanessa Barbara och Michel Laub som recenseras på dagensbok.com idag, liksom Andréa del Fuego, som vi kommer att skriva om längre fram.

Läs mer om bokmässan och det brasilianska temat på mässans hemsida.

* * *

Skönlitteratur från Brasilien
Om Brasilien och Latinamerika | Mer latinamerikansk skönlitteratur


Skönlitteratur från Brasilien


Vanessa Barbara: Salladsnätter
Stillsam sorg och tillvarons farser

”Vanessa Barbara räknas som en av de viktigaste unga litterära rösterna i dagens Brasilien. Lagom till sommarens fotbolls-VM släpptes också romanen med den finurliga titeln Salladsnätter på svenska. En bok som lika ofta är drabbande och ömsint som irriterande i sin farsartade händelseutveckling…” Läs mer


Michel Laub: Att falla
Arvet Auschwitz

”En farfar, en far, en son. Auschwitz, Alzheimer, Alkohol, Anteckningar. Att falla är en roman om arvet, om att ärva ett sår, ett ärr, ett begrepp. Att ärva det ofattbara, att ärva 1900-talets största tragedi. Jaget i Att falla berättar sin historia genom sin farfars och sin fars historia. Farfadern som överlevde Auschwitz…” Läs mer


Örjan Sjögren (red): Brasilien berättar: Ljud av steg
Brasilien är nästan en halv världsdel

”Kan man lära känna ett helt lands litteratur genom en enda bok? En antologi? Förmodligen inte, men man vill ju ofta gärna försöka. Det finns så oerhört många länder vars litteratur vi har väldigt begränsad tillgång till, som man sällan hör talas om och som man kan behöva all hjälp man kan få för att orientera…” Läs mer


Clarice Lispector: Passionen enligt G.H.
”jag är nu så direkt att jag nästan börjar bli symbolisk”

”Som enda baksidestext till Tranans stilrena utgåva av Clarice Lispectors Passionen enligt G.H. finns ett uppförstorat citat ur romanen. Så här lyder det: ‘Jag tittade på den, kackerlackan; jag hatade den så mycket att jag solidariskt gick över till dess sida, för jag stod inte ut med att vara ensam med min…” Läs mer


Lygia Bojunga: Landskap
Vem är det som skapar litteratur?

”En brasiliansk författare, bosatt i London, skriver på en ny novell. ‘Landskap’. Så en dag anländer ett brev från en läsare, en ung man i Rio. Han berättar om sitt liv där, om vad han tycker om hennes böcker, vad han gillar och vad hon borde gjort annorlunda. Författaren svarar först inte alls, men killen, Lourenço, fortsätter skriva…” Läs mer


Clarice Lispector: Familjeband
Ett språk som står i vägen för ett budskap

”Jag har svårt för novellformatet. Jag tycker om att se en utveckling hos litterära karaktärer, bli en del av deras liv. Det tillåts jag inte riktigt vara i novellformatet vilket gör mig lite avogt inställd till genren. En bra författare kan ändå lyckas fånga mig och intressera mig vilket gör att jag fortsätter läsa noveller i jakt på det mötet…” Läs mer


Clarice Lispector: Nära det vilda hjärtat
Poetisk äktenskapskritik

”Nära det vilda hjärtat är Clarice Lispectors debut från 1944 och det sjunde verket av henne som ges ut på svenska. Trots det är det det första av henne som jag läser, på riktigt. Givetvis har jag på mina kurser i litteraturvetenskap läst delar av hennes verk och framför allt uppsatser om dem. Jag har till och med två…” Läs mer


Clarice Lispector: Stjärnans ögonblick
Ecce Homo eller En stjärna dör… (explosion!)

”Lilla, bleka Macabéa lever ett torftigt liv. Livets njutningar består av en kall slurk kaffe på kvällen och ibland även ett hårdkokt ägg till lunch. Lika urvattnat är hennes förhållande med pojkvännen – metallurgen Olímpico de Jesus. Låter det apatiskt? Det är det. Likgiltigheten och håglösheten sprider sig som ett virus över…” Läs mer


Clarice Lispector: Levande vatten
Håll! Du är så skön!

”Innan du läser den här recensionen: gå och leta fram Leonard Cohens ‘Hallelujah’ i musiksamlingen. (Du har den säkert någonstans; gärna John Cales version, men vilken som helst utom Jöbacks duger nog.) Tillbaka? Bra. Och nu kanske du vill veta vad Cohen har med Lispector att göra, så det får jag försöka förklara…” Läs mer


Chico Buarque: Budapest
Djävulens språk

”Språket i Budapest rinner som vatten mellan raderna och sidorna; meningarna böjer sig och vindlar förbi interpunktion och kommatering. Allting handlar om bokstäver och ord, om ljud. Om att låta sig intas av ett främmande tungomål. ‘Det borde vara förbjudet att håna den som vågar sig på att använda ett främmande…” Läs mer


Adriana Lisboa: Colombines kyss
Till långsamhetens lov

”En eftermiddag går den unga bisexuella författarinnan Teresa ner till stranden i Mangaratiba utanför Rio de Janeiro för att simma. Hon kommer inte tillbaka. Kvar på stranden ligger hennes kläder; hennes kropp är borta. På kylskåpet hittar Teresas pojkvän, latinläraren, en dikt av Manuel Bandeira. ‘I vågorna…” Läs mer


Om Brasilien och Latinamerika


Henrik Brandão Jönsson: Gräset är alltid grönare i Brasilien
Fotbollsantropologi i sambalandet

”Gooooooooool!!! Den brasilianske kommentatorn vrålar ut med emeção, inlevelse, för att hylla ännu ett vackert mål. Det är VM 1982 och världen trollbinds av Quadrado mágico. Falcao, Eder, Zico och Sócrates bjuder på bländande passningsspel och drömlika mål. Jag sitter som tolvåring framför teven och…” Läs mer


Magnus Linton: Cocaina En bok om dem som gör det
Problemfyllt pulver

”Magnus Linton gör tidigt i boken klart sin position i narkotikafrågor. Han skriver att han ”varken vill ha kokain på Konsum eller leva i ett narkotikafritt samhälle”. Säkert svårsmält för många läsare – de nordiska länderna har en nära nog särställning med sitt kompakta drogmotstånd. Trenden i stora delar…” Läs mer


Steven Topik: From silver to cocaine
Latinamerika ur annorlunda perspektiv

”I den här boken beskriver ett antal historiker Latinamerikas historia ur ett mindre vanligt perspektiv – varuhandelns. Historiskt har nämligen den amerikanska kontinenten i hög grad formats genom dess utrikeshandel. Det är band som började knytas för mer än 500 år sedan, då silverbrytning och jordbruksplantager…” Läs mer


Marina Sitrin: Horizontalism
Argentina underifrån

”Under 1980- och 1990-talet framhöll många internationella bedömare att Argentina var ett föregångsland på den ekonomiska politikens område. IMF och Världsbanken kunde i många skrifter framhålla att landet gjorde allt rätt enligt läroboken i ekonomi. Men år 2001 kom så kraschen. På några dagar kollapsade…” Läs mer


Ryszard Kapuscinski: Fotbollskriget
Krig Krig Krig och Fotbollskrig

”Fotbollskriget pågick i två veckor i juli 1969. Det bröt ut efter en VM-kvalmatch mellan El Salvador och Honduras. Det El Salvadoranska laget tvingades utså en helt igenom sömnlös natt, spelarna utsattes nämligen hela långa natten igenom för psykologisk krigföring från Honduras-supportrarna i form…” Läs mer


Magnus Linton: Americanos
Guldkorn om Latinamerika

”En revolution är på gång i Latinamerika. Inte en revolution av det klassiska slaget (stormningar av vinterpalats och liknande), utan en revolutionerande omvandling underifrån. Av människor – och för människor. När det här skrivs har Evo Morales just vunnit en storseger i valet…” Läs mer


Tom Mertes: A movement of movements
Globaliserings kritiker talar

”’Globalisering’, detta ack så omtvistade begrepp. Många hyllar det, andra är mer kritiska. I den allmänna debatten har den senare ofta kommit att avtecknas som en ‘antiglobaliserings’-rörelse. Men i verkligheten är den rörelsen (om man över huvud taget kan tala om en rörelse) långt ifrån motståndare…” Läs mer


Joan Jara: Victor – En sång utan slut
Att aldrig i helvete sluta sjunga

”En gång för ett antal månader sedan stod jag på Centralen och kollade böcker i Pocketshop och hittade Victor – En sång utan slut, om Victor Jara, av Joan Jara. Jag hade rätt nyligen träffat en snubbe på helt fel sida av landet, och han hade spelat ljuvliga sånger för mej av just denne Victor, tolkade av Cornelis, och jag köpte…” Läs mer


Eva Stenvång: Latinamerikansk & karibisk litteratur på svenska
Latinamerika på svenska

”Alla har väl hört talas om åtminstone någon av dem – Isabel Allende, Jorge Luis Borges, Gabriel Garcia Marquez, Jorge Amado, Mario Vargas Llosa, Octavio Paz, Eduardo Galeano, V.S. Naipaul och andra; någon av alla dessa världskända författare från Latinamerika och Karibien. Lika många har väl kanske inte läst något…” Läs mer


Kajsa Norman: Mot kärleken har Fidel inte en chans
Kubas politiska fångar

”Våren 2003 fängslades 27 kritiska journalister på Kuba. Brotten de anklagades för var bland annat kontrarevolutionär verksamhet, och för att ha samarbetat med imperialismen (=USA). Fidels grepp om landet hårdnade ännu litet mer. I den här boken intervjuas fruarna till några av de fängslade…” Läs mer


Grace Livingstone: Inside Colombia
Konflikthärden Colombia

”Colombia är inget land man kan rekommendera en semesterresa i. Det är ett av världens mest våldsdrabbade länder, och har även en hög kriminalitet i form av kidnappningar och försvinnanden. Inbördeskrig råder sedan bra många år – av och till beroende på vissa fredstrevare, men totalt över fyrtio år av…” Läs mer


Gianpaolo Baiocchi: Radicals in power
Maktkamp i Brasilien

”För omkring ett år sedan hände något omvälvande i Brasilien; Lula, Luiz Ignacio da Silva, valdes till landets president. Det var första gången som PT, Partido dos Trabalhadores, arbetarpartiet, kom till makten på den nivån. Det var första gången som Brasilien fick en gammal metallarbetare till ledare…” Läs mer


Sue Branford: Politics transformed
Revolution i Brasilien?

”När Luiz Inácio da Silva, eller ‘Lula’ (‘Bläckfisken’) som han har kommit att kallas, blev vald till president i Brasilien var det något stort som hände; för första gången valdes en gammal arbetare till posten som president i det land som har världens största klassklyftor. Inte så konstigt då att förhoppningarna och…” Läs mer


Arwid Lund: Myllrets revolt
Massorna slår tillbaka

”Någonting håller på att hända. Det bubblar under ytan. Missnöjet breder ut sig. Och folk låter sig inte längre hunsas, accepterar inte längre att den makthavande eliten roffar åt sig allt mer, medan de breda massorna blir allt mer marginaliserade. Hos oss sker det möjligen i all blygsamhet. Men i andra länder verkar…” Läs mer


Fredrik Ekelund: Sambafotboll – En bok om Brasiliens nationalsport
Att ta fotbollen med en klackspark

”Otaliga är de fotbollslegender som passerar genom Ekelunds skildring av den brasilianska sambafotbollen: Garrincha – som av Rioförfattaren Cládio Aragão liknas vid ‘en Dionysos, den rena galenskapen [...] som Rimbaud den franske poeten, den romantiske poeten som dog tidigt’. Eller den mindre…” Läs mer


Graeme S Mount: Chile and the Nazis
Den chilenska nazismen

”Under andra världskriget var det egentligen bara nio länder som var neutrala. Sverige var ett av dem. På ytan åtminstone – under ytan gjordes en lång rad eftergifter för nazisterna. Ett av de andra neutrala länderna var Chile. Trots att i princip alla andra latinamerikanska länder enade sig med USA, valde Chile att inte ta ställning…” Läs mer


John Gilmore: Faces of the Caribbean
Karibien bortom turistbroschyrerna

”Ända sedan Columbus dagar har Västindien/Karibien förknippats med paradisöar och långa, soliga sandstränder. Barbados, Bermuda, Bahamas… vad tänker man på om inte just turistparadis? Någon kanske kan tänka på Kuba – och de associationer som det ger för var och en. Men det är just dessa förenklingar som…” Läs mer


Eduardo Galeano: Days and nights of love and war
Varmhjärtad skildring av Latinamerika

”Det första jag, säkerligen precis som många med mig, läste av Eduardo Galeano var Latinamerikas öppna ådror, en historik över kontinenten. Boken blev en stor succé som översattes till många språk, och blev betydelsefull åtminstone för mig. Lika känd är nog inte Galeanos Days and nights of love…” Läs mer


Subcomandante Marcos: Från sydöstra Mexikos underjordiska berg
Humoristiskt och mycket engagerande

”Den elfte mars i år tågade Zapatistgerillan in i Mexico City under ledning av den nu mytomspunne Subcommandante Marcos. Samma dag släppte bokförlaget Manifest Kulturproduktion boken Från sydöstra Mexicos underjordiskaberg: en samling av Subcommandante Marcos kommunikéer, brev…” Läs mer


Mer latinamerikansk skönlitteratur


Alberto Manguel: Dagar med Borges
Att tänka på en björn…

”Argentiskfödde Jorge Luis Borges (1889-1986) var en av nittonhundratalets stora författare. Han ses som en förnyare av den fantastiska berättelsen och skrev poesi, noveller och essäer. Han var också chef för nationalbiblioteket i Buenos Aires. Borges blev blind när han var i sextioårsåldern (ett handikapp han märkligt…” Läs mer


Ricardo Piglia: Konstgjord andning
Svårlagt argentinskt pussel

”Ganska exakt halvvägs in i Ricardo Piglias debutroman går det upp ett ljus för mig: Det finns en notförteckning i slutet. Tjugo sidor, två spalter på varje sida där det ges förklaringar till alla namn, uttryck, konstnärliga verk och politiska partier som med en irriterande självklarhet passerar genom texten. Jag har försök att wikipedia…” Läs mer


Junot Díaz: Det är så du förlorar henne/Sjunk
Våldsam vacker rytm

det-ar-sa-du-forlorar-henne-sjunk_omslag ”Machismo är det latinamerikanska namnet på den machopräglade våldskultur som troligen har sin motsvarighet i alla patriarkala samhällen. I Junot Díaz texter ligger denna kultur underkyld i varje stycke – lika mycket i det sexistiska, våldsamma språket som i den eviga otrohetskulturen och den…” Läs mer


César Aira: 3x Aira: En introduktion
Mannen som gör vad som faller honom in

”JAAAAAAA. Ursäkta mig, ibland blir jag lite för glad av litteratur. Även om jag inte vill sätta högsta betyg. Men alltså, såhär: Jag läste många bra böcker 2012. Jag läste tunga, viktiga, välskrivna, påsannhistoriabaserade böcker, jag försökte skriva intelligenta, resonerande recensioner om dem, däremellan varvade jag…” Läs mer


Claudia Piñeiro: Torsdagsänkorna
Välskrivet och spännande om välfärdens baksidor

”Jag har fått den förklarad för mig som en spänningsroman och var rejält skeptisk innan jag läste den inför en intervju med författaren Claudia Piñeiro. Jag pratar om den första av hennes romaner som har översatts till svenska, Torsdagsänkorna. Oj, så skönt att mina farhågor visade sig vara onödiga. Det här…” Läs mer


Roberto Bolaño: Nazistlitteratur i Amerika
Poètes maudits

”Nazism och det som därtill hör är ju alltid något som provocerar, och därför är det spännande att få skriva en recension om något som borde vara en nagel i ögat på demokratiska samhällsmedborgare i större delen av vår värld: Nazistiska författare och deras litteratur. Roberto Bolaño behandlar i sin…” Läs mer


Julio Cortázar: Kronoper och famer
Instruktion i att gå uppför en trappa och hur man sätter en tiger

”Kronoper och famer är ingen klassisk roman. Jag vet inte vad den handlar om och dristar mig till att påstå att det inte heller spelar någon större roll. Cortázar var inspirerad av den litterära surrealistiska rörelsen, där intrig och karaktärer är underordnade berättelsen om något annat. Det går att skriva en bok utan ens…” Läs mer


Hernán Rivera Letelier: Filmberätterskan
A Universal Picture

”’Ömsint och humoristiskt finstämd’, kallar förlaget detta. Fan tro’t. Eller ja, inte så att den saknar humor. Trots förutsättningarna. Det är 50 år sedan, livet är hårt i en liten chilensk gruvby, och inte blir det lättare när fadern i den kämpande fembarnsfamiljen bryter ryggen. Han är totalinvalid, hans fru…” Läs mer


Ernesto Sabato: Tunneln
En studie i kärlekens besatthet

”Hur blir kärleken en besatthet? När övergår kärleken från att vara det ljuva tillstånd där livets alla frågor tycks ha fått sina svar och man själv tycks ha funnit den människa som är den pusselbit man hittills saknat i sitt liv? När blir kärleken en destruktiv kraft? Tunneln, först utgiven 1948, tidigare översatt till svenska, men nu…” Läs mer


Horacio Castellanos Moya: Sönderfall
Titta på skygglapparna

”Fotbollskriget kallas det, ett av 1900-talets många småkrig som hade varit bortglömt om ingen satt ett snitsigt namn på det. Givetvis handlade inte det fyra dagar långa kriget mellan Honduras och El Salvador 1969 om fotboll; det var långt mer djupgående frågor: Ojämlikheter som legat kvar sedan kolonialtiden…” Läs mer


Roberto Bolaño: Amulett
Ett glänsande smycke

”Precis som romanen 2666 släpps Roberto Bolaños ‘senaste’ roman, Amulett, postumt. Författaren gick bort 2003 och var då en i raden av tämligen välkända spanskspråkiga författare. Efter hans bortgång har dock Roberto Bolaños rykte ständigt stegrats och förökats, kanske med klimax i och med den för några…” Läs mer


Laura Restrepo: Leoparden i solen
Showdown

”Början är som något rakt ur Scarface; den koppärrige gangstern och den undersköna kvinnan han alltid trånat efter sitter vid baren när en rival kliver in, ropar något om hämnd för ett tjugo år gammalt mord och öppnar eld. Kulorna viner, folk tar skydd, både gangstern och hans flickvän förvandlas till såll och – nä, vänta…” Läs mer


David Toscana: Den sista läsaren
Är livet bra eller dålig litteratur?

”Finns det en skillnad mellan liv och litteratur? Bör litteraturen i så fall sträva efter att likna livet eller är det tvärtom? Finns det en roman om varje människas liv, eller om inte annat i alla fall fragment av det, och är i så fall människors liv ibland lika misslyckade som dåliga romaner och ibland lika…” Läs mer


Derek Walcott: Sista karnevalen
Kolonialismens sista dans

”Det är 1970 och på en storslagen egendom i Port of Spain på Trinidad sitter en åldrad engelsk dam, Agatha Willett, och minns hur hon som 25-åring kom till ön som guvernant åt den plantageägande familjen DeLaFontaine. Det är karneval, ömsom 1970, ömsom 1948 och framåt, och precis som det hedniska midsommarfirandet…” Läs mer


Horacio Castellanos Moya: Sanslöshet
Helt normal i huvudet

”Det är ju ett viktigt jobb han får, vår berättare, enkelt men viktigt. I en bräcklig mellanamerikansk demokrati, där militären fortfarande har stor makt och människor fortfarande vandrar omkring med levande minnen från tortyrkamrar, har han fått till uppgift av katolska kyrkan att redigera ihop 1100 sidor…” Läs mer


V S Naipaul: En författares krets. Olika sätt att se och känna
Iakttagaren Naipaul

”Det är något bedrägligt över V. S. Naipauls skarpa iakttagelseförmåga och precisa formuleringskonst. I hans senaste bok på svenska, essäsamlingen En författares krets, porträtterar han författare som befunnit sig i hans närhet, men också andra i tid och rum avlägsna som Gandhi och Flaubert. Ofta är iakttagelserna…” Läs mer


Roberto Bolaño: 2666
En oas av skräck i en öken av långtråkighet

”Sann historia, jag svär: Jag sitter på tunnelbanan och läser Roberto Bolaños 2666 när plötsligt en man kommer fram till mig. ‘Du borde inte läsa sånt där.’ ‘Ursäkta?’ ‘Sånt där.’ Han pekar på omslaget; en Bosch-lik scen med änglar och djävlar och 666 i stora röda siffror. ‘Det är inte bra för dig. Vet du vad det betyder? Jordens…” Läs mer


Maryse Condé: Segu – en afrikansk släktkrönika
Mäktigt om omvälvande tid

”Slutet av 1700-talet och början av 1800-talet var omvälvande tider i stora delar av Afrika, inte minst i kungariket Segu i Västafrika. Den transatlantiska slavhandeln når sin kulmen, men kampen mot slaveriet har också börjat leda till att slavhandeln har börjat förbjudas på sina håll. In på den afrikanska arenan träder…” Läs mer


Alberto Manguel: Nattens bibliotek
Han har samlat böcker i femtio år

”Alberto Manguels Nattens bibliotek är en bok jag hade svårt att läsa snabbt. Den är så full av fakta kring bibliotek, nedslag i bibliotekshistoria – från mesopotamiska bibliotek från början av 2000-talet f. Kr. till dagens virtuella bibliotek – berättelser om böcker, boksamlingar, boksamlare, bibliofiler och författare, att man…” Läs mer


Maryse Condé: Färden genom mangroven
In i regnskogens hjärta

”Slingerväxter och rötter breder ut sig över sidorna i karibiska Maryse Condés roman Färden genom mangroven. Dalbergia. Glödranka. Flamingoblomma. Jamsrot. I de skuggiga mangroveträsken växer cecropia, myrten, magnolia, rökelseträd. Tabunoco. Sloanea. Om man bara lyssnar till…” Läs mer


Mario Vargas Llosa: Den stygga flickans rackartyg
Stygga flickor och snälla pojkar?

”En stygg flicka följer givetvis inte den traditionella mallen för hur en flicka ska bete sig. Det ligger ett löfte om något normbrytande i själva begreppet. Romanens stygga flicka utför det ena förvandlingstrixet efter det andra, hon har en tendens att försvinna spårlöst för att så småningom dyka upp i en helt ny skepnad…” Läs mer


David Toscana: Klagosång över Miguel Pruneda
Pruneda vissnar

”David Toscanas Klagosång över Miguel Pruneda är en bok om döden. Allmänt har den fått ett rätt bejublande mottagande, men själv kan jag inte se den stora tjusningen. Här har vi grannen och tillika före detta tjurfäktaren som avlidit och bevaras i sitt formalinfyllda badkar. Vi har kyrkogården med…” Läs mer


Jacques Roumain: Daggens härskare
Haitisk klassiker

”Jacques Roumain föddes 1907 i Haitis huvudstad Port-au-Prince. Äldst av elva syskon i en rik jordägarfamilj tillhörde han landets mest privilegierade. Efter att ha studerat i Europa några år, återvände Roumain tjugo år gammal till Haiti, där han verkade politiskt, journalistiskt och litterärt. Han skrev lyrik, noveller, essäer…” Läs mer


Gabriel García Márquez: Översten får inga brev
En stor liten roman

”Gabriel García Márquez är skitstor. Och förstås har han flera lika stora böcker på sitt CV. Översten får inga brev från 1961, dock, är en av de mindre – både vad gäller mängden uppmärksamhet den fått och vad gäller formatet. Det är en liten, drygt 120-sidig berättelse som Bokförlaget Tranan nyutgiver i en stilren…” Läs mer


Julio Cortázar: Den där Lucas
Varför inte?

”Lucas är en ganska vanlig argentinare, om än kanske lite för beläst. Kanske är han inte helt olik Julio Cortázar. Vem Lucas än nu är så händer det förstås saker i hans liv och runtomkring honom, både vardagliga och lite mer extraordinära, och han kan inte låta bli att fundera över dem. Den där Lucas består av ett knappt 50-tal små…” Läs mer


Isabel Allende: Zorro – Så föddes legenden
En rättvis chans åt Zorro

”Vad härligt att läsa en klassisk hjälteroman. Zorro är väl sen tidigare mest känd i Sverige från en film med Antonio Banderas i huvudrollen och tv-serien som visades på den tiden då Kanal 5 hette TV5 Nordic. Sedan Johnston McCulley skrev romanen The Curse of Capistrano 1919 och skapade Zorro, har figuren…” Läs mer


Jorge Luis Borges: Ficciones
Borges ad infinitum

”Om du är förtjust i postmodernistiska deckare som Pynchons The Crying of Lot 49 (1966), Austers The New York Trilogy (1986), Ecos Rosens namn (1980) och Foucaults pendel (1988) så kommer du att trollbindas av argentinaren Borges novellsamling Ficciones (1944). Det som förenar de ovanstående författarna…” Läs mer


Jorge Luis Borges: Biblioteket i Babel
Som belgisk choklad

”Biblioteket i Babel är en antologi sammanställd ur novellsamlingarna Ficciones och El Aleph. Att recensera denna bok efter att ha läst den en gång känns ungefär som att försöka recensera en skiva som man endast flyktigt lyssnat igenom, som om man egentligen borde ha läst den åtminstone en två-tre…” Läs mer


Isabel Allende: Ödets dotter
Så otrolig att den kanske är sann?

”Eliza Sommers är ett hittebarn som uppfostras av brittiska föräldrar i Chile under mitten av 1800-talet. Det är en sträng uppfostran i ett klassiskt, katolskt samhälle. Men Eliza kan inte följa alla den katolska kyrkans regler, som t.ex. förbudet att älska med vem man vill. Hon blir kär i Joaquín Andieta, en ung chilensk man…” Läs mer

* * *

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-09-20 00:00 / Uppdaterad: 2014-09-21 11:28

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?