Recension

: Torsdagsänkorna
Torsdagsänkorna Claudia Piñeiro
2012
Leopard förlag
8/10

Välskrivet och spännande om välfärdens baksidor

Utgiven 2012
ISBN 9789173433808
Sidor 301
Orginaltitel Las viudas de los jueves
Översättare Yvonne Blank
Först utgiven 2005

Om författaren

Claudia Pineiro författarporträtt
Foto: B. Cannarsa, Opale

Claudia Piñeiro, född 1960, är en bästsäljande författare från Argentina. Torsdagsänkorna är den första av hennes böcker som översatts till svenska. Den har sålts i över 200.000 exemplar och översatts till femton språk.

Sök efter boken

Jag har fått den förklarad för mig som en spänningsroman och var rejält skeptisk innan jag läste den inför en intervju med författaren Claudia Piñeiro. Jag pratar om den första av hennes romaner som har översatts till svenska, Torsdagsänkorna. Oj, så skönt att mina farhågor visade sig vara onödiga. Det här är en riktigt bra roman!

Berättelsen inleds med ett fall nerför en trappa, ett brutet skenben och tre döda män på botten av en pool i Altos de la Cascada, ett gated community utanför Buenos Aires. Frågorna som väcks inledningsvis är varför Ronnie som ramlar ner för trappan i sitt hus och bryter skenbenet är rädd och varför hans vänner hittas döda i Tano Scaglias swimmingpool. Frågorna besvaras inte förrän i slutet av romanen och sökandet efter svaren är inte centralt i berättelsen, knappt ens närvarande. Det som istället tar plats i romanen är en demonstration av relationer, ytlighet och konsekvenserna av att vara alltför beroende av pengar när krisen kommer och pengarna tar slut. Upplösningen av ett samhälle och liven i det.

De döda männen på botten av swimmingpoolen är inte det intressanta och skrämmande i den här romanen. Det skrämmande är hur preciserat Claudia Piñeiro beskriver kapitalismens baksidor och människans obehagliga tilltro till pengar som en väg till lycka. Bakgrunden till romanen är 1990-talets ekonomiska kris. När ni har läst klart Nina Björks Lyckliga i alla sina dagar får ni kasta er över Torsdagsänkorna.

I Altos de la Cascada är pengar och finish allt. Där spelar männen tennis och kvinnorna samlar pengar till välgörande ändamål. Barnen går i dyr privatskola och de flesta har hushållerska och trädgårdsmästare. Det tittas snett på Virginia som arbetar som mäklare medan hennes man är arbetslös, det pratas om paret som inte lyckas få barn och får man ont om pengar är det inget man talar högt om på parmiddagen. Man visar istället stolt upp nya kläder och smycken och skryter om resor man har gjort men verkligheten är en annan, en mycket mörkare sådan.

Berättelsen återges av Virginia. Det är hon som i egenskap av områdets egna mäklare har koll på alla personer som bor i Altos de la Cascada, eller la Cascada eller des Altos som området också kallas. Ibland byter författaren däremot perspektiv och låter någon annan av karaktärerna eller en extern berättare återge delar av historien. Jag är inte helt förtjust i det, även om det såklart är intressant att se genom någon annans ögon hur även Virginia agerar, men det är ibland förvirrande och det är som att författaren inte litar på Virginias förmåga att återge hela skeendet.

Torsdagsänkorna är en intelligent och välskriven roman om välfärdens absoluta topp och fall. Romanens stora behållning är att läsaren inte får reda på hela skedet, att man hela tiden överraskas, att den slutar med… och att fallet inte märks förrän marken försvinner under fötterna.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-10-16 00:00 / Uppdaterad: 2012-10-16 17:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4933

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?