Recension

: Latinamerikansk & karibisk litteratur på svenska
Latinamerikansk & karibisk litteratur på svenska Eva Stenvång
2002
Tranan
8/10

Latinamerika på svenska

Utgiven 2002
ISBN 9188420701
Sidor 276

Om författaren

Eva Stenvång har tidigare skrivit ”Latinamerikanska författare i svensk översättning” (1988), som även utgör stommen för den här boken. Hon har också skrivit boken ”Colombia – kontrasternas land” tillsammans med Agneta Gunnarsson.

Sök efter boken

Alla har väl hört talas om åtminstone någon av dem – Isabel Allende, Jorge Luis Borges, Gabriel Garcia Marquez, Jorge Amado, Mario Vargas Llosa, Octavio Paz, Eduardo Galeano, V.S. Naipaul och andra; någon av alla dessa världskända författare från Latinamerika och Karibien. Lika många har väl kanske inte läst något av dem.

Ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja. Här finns nu en underbar översikt över den latinamerikanska litteratur som finns översatt till svenska. Romanförfattare samsas med poeter från hela kontinenten på dryga 200 sidor.

Här finns alla kända – och en lång rad mindre kända – författare med. Eva Stenvång ger en kort introduktion till respektive författare, och därtill också en kort recension av de verk som finns översatta. Översiktligt och lättillgängligt är det en bra guide till en hel världsdels litterära kulturarv.

För den snåle, eller IT-freaken, finns förstås det hela tillgängligt online på www.macondo.nu. Efter lite omarbetningar finns hela kalaset på hemsidan – även om det i min mening är mer bekvämt att ha det i bokform. Nu väntar jag bara på uppföljarna om afrikanska, asiatisk och mellanöstern-litteratur …

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-11-23 00:00 / Uppdaterad: 2014-09-19 21:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #987

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?