Text

Tema: bilderböcker 2006

Bilderbokspecial Jag blir aldrig för stor för bilderböcker!

Redan innan ett års ålder var jag fast. Min mamma brukade stoppa ner bilderböcker i spjälsängen, hon kilade fast ett uppslag som jag kunde ligga och iaktta. Sedan har bilderböckerna följt mig genom decennierna.

Variationsmöjligheterna är oändliga.

 • De kan läsas högt tillsammans
 • De kan läsas tyst, även av dem som ännu inte kan läsa bokstäver.
 • De kan ”pratläsas”, vuxna och barn pratar fram innehållet tillsammans, på så vis varieras texten från gång till gång.
 • De kan fungera som en ingång till lek.
 • Det händer ofta en hel del i bilderna som inte omnämns i texten, här finns mycket att upptäcka för den visuellt uppmärksamma.

Texten kan till exempel

 • röra sig fritt mellan fantasi och verklighet.
 • vara rimmad. Då kan sista ordet utelämnas och inbjuda till gissningslek, vad kommer sen?
 • handla om ombytta roller, mellan vuxna och barn eller djur och människor.
 • flyta över uppslaget och låta bokstäverna ändra storlek.
 • väva in fakta om vardagen, hur det är att gå till tandläkaren eller att vara ute i skogen.
 • landa i ett öppet slut.

I bilderna är det inte ovanligt att

 • det finns en bifigur som aldrig nämns i texten, men ändå finns med på varje uppslag, kanske huvudpersonens nalle eller någon helt okänd liten figur.
 • mycket avslöjas genom kroppsspråket.
 • flera saker pågår samtidigt, kanske får vi se ett helt hus i genomskärning.
 • en vardaglig sak, som läsarna känner igen, är helt obegriplig för huvudpersonen i boken.
 • det zoomas, från närbilder till överblicksbilder långt ifrån.
 • det är omvända perspektiv, något litet blir plötsligt väldigt stort eller tvärtom.
 • uppbyggnaden kan likna seriealbumens, där vi ser flera versioner av samma person på en sida eller en kedja av händelser.
 • det uppstår en riktning framåt genom att en person rör sig ut ur bilden på väg mot nästa uppslag.

Så nästa gång du besöker biblioteket, dyk ner i en bilderbokslåda och låt dig överraskas!

Andrea Berge, dagensbok.com

* * *

Nya bilderboksrecensioner


Beppe Wolgers: Ur en kos dagbok
Mu.

”Inom zenbuddhismen betyder ‘mu’ ungefär ‘inte’. Det är det perfekta svaret på frågor som måste besvaras ja eller nej, men där ingetdera alternativet besvarar frågan. Till exempel ‘Har en ko en mänsklig själ, ja eller nej?’ Det kanske inte har något med saken att göra; det här är ju en så enkel historia. Kon står i båset …” Läs mer


Lena Arro: Magda och Anton
En Loppsocka kan inte vara snuttis

”Magda har fått en lillebror som heter Anton. Det är naturligtvis en stor händelse som sätter igång många känslor. Nu är Magda en stor tjej som kan hjälpa till att köra barnvagnen. Alla tycker att Anton är så gullig så. Men hennes ständiga följeslagare Loppsockan är inte lika imponerad, det är ju en riktig…” Läs mer


Brigitte Raab: Var växer pepparn?
Knasiga svar först och facit sedan

”Den här boken följer en strikt mall: först ett uppslag med en fråga ‘Varför är havsvatten salt?’ och på samma uppslag presenteras ett helt felaktigt svar som illustreras med en bild. På nästa uppslag skriker ett eller flera barn Nej! Och så presenteras det riktiga svaret…” Läs mer


Stina Wirsén: Vem bestämmer?
Maktkamp på hemmaplan

”En liten nalle och en stor nalle sitter i soffan och läser. Nu är boken slut. Det är dags att sova. Så tycker stora. Nej, det är fel! Boken börjar bara om igen. Så tycker lilla. Och i den stilen fortsätter det. Det är hög igenkänningsfaktor med kolliderande behov i vardagen. För tänk om…” Läs mer


Kim Fupz Aakeson: Flickan som fick så många syskon
Fantasi är också verkligt

”Mamma och pappa har ju lovat att det ska dyka upp ett litet syskon snart. Men det verkar aldrig vara snart. Flickan, utan namn, känner sig ensammast i världen. Hon får väl hitta på en bror då, han får heta Kenneth. Hon talar om för mamma och pappa att Kenneth…” Läs mer


Stina Wirsén: Vem blöder?
Vårt behov av tröst

”Stina Wirsén kommer i höst ut med en ny bok för de allra minsta, som återigen handlar om de fem tygdjuren från Vems byxor?. Den byggde på skillnaden mellan olika former: djuren skulle klä på sig och tog fel kläder vilket såklart inte funkade eftersom kaninen hade långa…” Läs mer


Pernilla Stalfelt: Köttbullematchen
“vi ska göra köttfärs av dom”

”Pernilla Stalfelt slog igenom med inte mindre än dunder och brak för några år sedan med Bajsboken. Förutom den har hon skrivit och tecknat flera andra böcker på samma underhållande faktatema: Hårboken, Dödenboken, Kärlekboken och senast…” Läs mer


Ulf Nilsson: Alla döda små djur
Sex fot under jorden

”För fyra år sedan gavs Adjö, Herr Muffin ut och jag tror att en hel kritikerkår samfällt började gråta av rörelse. Den finstämda boken om marsvinet som känner att han har levt klart och att det är dags att dö fick Augustpriset samma år och är ständigt efterfrågad hos bokhandlarna…” Läs mer


Carin Wirsén: En liten skär och många små brokiga
Räkna med två små gröna

”Vem vill inte räkna med Carin och Stina Wirsén? Eller snarare med två små gröna som slåss om en böna och sex små rosa som äter capricciosa? Hur man ska vara funtad för att inte falla för den här boken vet jag inte. Färglära blandas med räkning…” Läs mer


Staffan Björkman: Lilla skepparn
Filosofisk båtfärd

”‘Långt långt ute på sjön/ bortom alla de sju haven/ längre bort än någon kan se/ guppar en skruttig liten båt./ Tar in vatten/ Knakar i träet// Bara tron håller båten flytande/ Och kanske lite hopp/ Och en gnutta kärlek./ Och en trött liten skeppare/ Som inte ger upp./Var är land?/ Var är hamnen?’ Så inleds Lilla skepparn, och med…” Läs mer


Olof och Lena Landström: Bu och Bä får besök
Fåren är tillbaka!

”Det är höst i Bu och Bäs värld. Årstiderna har alltid varit påtagliga i böckerna om de små fåren: de har åkt båt och spark, de har varit ute i regn och sol. Nu ska de kratta löv. Men när de får syn på en katt i trädet så inleder de istället en räddningsaktion för att hjälpa den ner. Bu och Bä har något alldeles speciellt…” Läs mer


Gunilla Bergström: Alfons och soldatpappan
Alfons och mångkulturen

”Efter att Gunilla Bergström svävat iväg med Alfons i de mer poetiska, och kanske mer svårsmälta, böckerna Hur långt når Alfons och Alfons ABC, har hon nu återkommit med en bok av det mer bekanta snittet. I Alfons och soldatpappan är Alfons fortfarande sex år och bor kvar i samma höghusområde som på sjuttiotalet…” Läs mer


Lars Steiner: Pekbibel
En kortversion av bibeln?

”När jag först hörde talas om den här boken lät det som en kul idé. Jag föreställde mig en moderniserad version av den gammaldags Barnens Bibel jag själv fick som liten. När jag sitter med ”Pekbibel” framför mig, känner jag mig mest av allt konfunderad. Vilka vill den här boken kommunicera med?…” Läs mer


Anthony Browne: Willy Vekling
Går det att byta personlighet?

”Willy är en liten tanig apa som är så klen att han fått öknamnet Willy Vekling. Dessutom ber han om ursäkt hela tiden, även när det inte finns anledning till det. Som när värstingarna slår honom, då ursäktar HAN sig. Det är helt upp och nervända världen, med andra ord. Det här är…” Läs mer


Helena Willis: Olga kastar lasso
Att fångas av en lasso

”Fyraåringen som lyssnar har aldrig hört talas om vilda västern, han saknar helt populärkulturella referenspunkter i det här fallet. Spelar det någon roll? Olga är en tjej med jeans och cowboyhatt och hennes kompis Stefan är en häst som går på två ben och…” Läs mer


Lilian Edvall: Kaninen och Kusinen
Ta en morot

”Det är spännande att vara med dem som är lite äldre än det man är själv. I den här boken är det Kaninen som beundrar Kusinen, som är ett helt år äldre. De tillbringar båda en bit av sommaren hemma hos Farmor. Kaninen vill helst vara med Kusinen hela tiden! Varför måste Kusinen sova så länge på morgnarna?…” Läs mer

* * *

Tidigare bilderboksrecensioner på dagensbok.com


redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2006-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-03 00:08

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?