Recension

: Angelina Ballerina
Angelina Ballerina Katharine Holabird
2002
Bonnier Carlsen
7/10

Sockersött i rosa balettdrömmar

Utgiven 2002
ISBN 9163824124
Sidor 32
Orginaltitel Angelina Ballerina
Översättare Vicki Benckert
Först utgiven 1983
Illustratör Helen Craig

Om författaren

Katharine Holabird har skrivit böckerna om musballerinan Angelina.

Sök efter boken

Angelina är en lite mus. Hon är inte busig. Det är inte därför hon aldrig städar sitt rum eller susar bort från sina skolkamrater så de aldrig får tag i henne. Nä, hon är inte busig. Det är inte heller av bus som hon välter ner en kanna mjölk och mammas bästa prästostpaj.

Angelina dansar! Hon dansar sig fram, var hon än är och hon dansar hela tiden. Angelina är en dansmus. Liten ljuv och söt och balett är dansen hon drömmer om. Dansen som är hennes liv. Ballerina står högst på önskelistan.

För att få ett slut på virvlar, piruetter och spänstiga skutt i hemmet bestämmer sig pappa mus för att det enda rätta är att låta Angelina få dansa som en riktig ballerina. En rosa balettdräkt och rosa skor ligger i ett paket och föräldrarna ler ljuvt mot sin dotter och säger att det är på tiden att hon får börja ta balettlektioner. Pappa mus får rätt. Angelina dansar, hon dansar som aldrig förr. Men bara på danslektionerna. Den övriga tiden ägnar hon åt andra saker, hon bäddar sin säng och hon låter barnen få tag i henne på skolgården och det är sällan hon välter ner något.

Lyckan är stor och självklart har Angelina talangen och viljan till att nå ända fram, vilket hon mycket riktigt gör efter många år av flitigt övande.

Sagan är söt. Mycket sockersöt och bilderna är ljuvliga. Lätta som små balettsprång och mjuka som dun. Flickiga med rosa rosetter och volanger. Som en dröm för en liten tjej. Jag gillar bilderna för att de är så välgjorda, lagom avvägda och med ett sinne för detaljer. Det är inte konstigt att böckerna är omtyckta och redan har sålt i mer än 2,5 miljoner exemplar världen över. Inte alls konstigt om man tittar på bilderna. Men sagan är lite enkel. Lite tunn.

Kanske kan man säga att det är enkelt och rakt och inga konstigheter och det stämmer förvisso. Men det är lite för enkelt. Det går lite för snabbt. Jag vill veta mer om Angelinas dansträning. Om hur kul, hur jobbigt och hur svettigt det är. Att hoppa från drömmen, till balettskorna och sedan målet, världskänd ballerina går lite för fort för min smak. Men det är en saga en dröm som framställs, inte den bistra verkligheten, kanske borde jag tänkt på det när jag läste den och låtit mig svepas med i en rosa glittrig piruett av balettdrömmar. Sorgligt nog är jag lite för realistisk för att kunna det. Hoppas att du kan.

Lisa Johansson

Publicerad: 2002-08-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 23:36

Kategori: Recension | Recension: #622

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?