Recension

: Lennarts listor
Lennarts listor Barbara Bottner & Gerald Kruglik
2004
Rabén & Sjögren
7/10

Livslistor som styr

Utgiven 2004
ISBN 9129658594
Orginaltitel Wallace´s Lists
Översättare Lena Landström
Illustratör Olof Landström

Om författaren

Författarna är ett gift par som är bosatta i Florida i USA och har gett ut ett flertal prisbelönta barnböcker.

Barbara Bottner – Barbara Bottners hemsida.

Sök efter boken

Ibland blir jag irriterad på mig själv som måste skriva upp allt för att komma ihåg vad jag ska göra. Jag kollar almanackan varje morgon för att se vad jag ska göra. Min hjärna klarar inte att hålla alla saker på plats, det blir bara allt för rörigt.

För stackars lilla söta Lennart är det värre. Han kan bara göra saker som han skrivit upp på en lista. Varje dag är en ny lista. Ibland blir det problem. När det inte står på listan. Som t.ex. när Lennart mötte Albert, då kunde han inte hälsa för det stod ju inte på listan.

"Att ändra sig är ett äventyr", förklarade Albert.
"Jag tycker inte om äventyr", sa Lennart

Och tycker man inte om äventyr så är listor bra. Men man kanske kan ändra sig lite …

Jag gillar den här boken. Den är söt och mysig och jag känner igen de fåniga listorna. Inte för att jag är lika nitisk som Lennart, men ni skulle se min almanacka på toalettdörren. Dessutom så gör den här boken det smarta. Den berättar en söt historia om vänskap, om två små söta möss och om hur de blir vänner. En berättelse som många barn gillar. Men samtidigt berättar den en historia om en nitisk liten figur som skriver listor. Något som de flesta föräldrar kan fnissa åt, för vem har inte en sådan liten gubbe på kontoret. Det smarta är alltså att skriva en historia som knyter an till både föräldrar och barn.

Illustrationerna. Ja, Olof Landström. Behöver jag egentligen säga mer. När jag ser teckningarna, när jag hör hans namn blir jag varm i kroppen. Jag tänker på Kalle i Kalles Klätterträd, på Magister Flykt, på Herr Bohm, på Bu och Bä, ja, alla dessa favoriter som följt med genom åren. Jag gillar hans teckningar. De är enkla men samtidigt detaljrika på ett sparsamt sätt. Allt som behöver finnas finns där. Figurerna är mjukt söta som en marshmallow som smälter i munnen. Man vill ha fler.

Om du har en kompis som är fyra år, då tycker jag att du ska köpa den här boken till honom eller henne. Ni kommer att ha jätte kul när ni läser den och ni kommer att skratta åt bilderna och åt stackars konservative Lennart och hans listor.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2004-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-06 15:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1379

2 kommentarer

Kul att se Lennarts listor här. Den är ju bara helt underbar. Kan tillägga att man inte måste ha en 4-årig kompis. Man kan läsa den fast man är 27 år också.

Fredrik Oregistrerad 2004-10-26 13:41
 

[...] tipsa lite extra om Lennarts listor och hänvisar till Dagens bok och Tokig i barnböcker för riktiga recensioner. Jag gillar berättelser om äldre [...]

  Guldgruvan biblioteket | Barnboksprat Oregistrerad 2011-09-12 10:21
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?