Recension

: Ur en kos dagbok
Ur en kos dagbok Beppe Wolgers
2004
Rabén & Sjögren
10/10

Mu.

Utgiven 2004
ISBN 9129410495
Sidor 24
Först utgiven 1973
Medförfattare Olof Landström

Om författaren

Beppe Wolgers (1928-1986) var en svensk författare, poet, översättare, textförfattare, skådespelare, underhållare och konstnär. Utöver åtta diktsamlingar, fem prosaböcker, sju barnböcker och kanske tusen sångtexter gjorde han också mängder av radio- och TV-program, bland annat klassiska barnprogram som Ville, Valle och Viktor och Beppes godnattstund. Han spelade även Pippi Långstrumps pappa Efraim Långstrump på film och gjorde björnen Baloos röst till filmen Djungelboken.

Beppe.se – Nästan allt om Beppe Wolgers.

Sök efter boken

Inom zenbuddhismen betyder ”mu” ungefär ”inte”. Det är det perfekta svaret på frågor som måste besvaras ja eller nej, men där ingetdera alternativet besvarar frågan. Till exempel ”Har en ko en mänsklig själ, ja eller nej?”

Det kanske inte har något med saken att göra; det här är ju en så enkel historia. Kon står i båset och det är ytterligare en dag som alla andra i en kos liv.

Vaknade. Åt lite hö. Två strån som fanns kvar. Tittade på Majros. Hon stod kvar på sitt gamla ställe. Tittade på Örsvart. Hon stod kvar på sitt gamla ställe. Regnar ute. Blev mjölkad.

Givetvis är det ju för en människa i det spännande rafflande 2000-talet svårt att relatera till hur det måste vara att göra samma sak varenda dag, men ändå. Det här är ju 70-tal.

Så en dag äter kon lite svampar. Sen ger den sig iväg. På äventyr, nerför floder, till Stockholm, Paris, New York, blir popstjärna, ordnar fred i världen, reser till stjärnorna. Vaknar.

Åt två höstrån. Tittade på Majros. Hon stod kvar på sitt gamla ställe. Det regnar.

Ur en kos dagbok tar fem minuter att läsa. Det är fem minuter som verkar kunna sträcka ut sig hur långt som helst. Ett kliv ut ur rutinen till oändliga möjligheter, där det inte spelar så stor roll vad som är verkligt och vad som är fantasi. Jag tror Bill Hicks hade gillat den här boken.

Men snälla nån, säger ni. Är det en barnbok eller en flumfilosofisk traktat, ja eller nej?

Mu.

Björn Waller

Publicerad: 2006-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-22 08:43

Kategori: Recension | Recension: #2177

3 kommentarer

Kul recension. Man blir nyfiken på boken.

Elisabeth Oregistrerad 2007-05-29 21:55
 

Ville, valle och viktor hade väl egentligen inget med Beppe att göra, de dök väl bara upp första gången i hans program Beppes Världshus? Eller?

micke Oregistrerad 2007-05-31 00:36
 

Boken liknar ganska mycket av statusuppdateringar man ser på Facebook! Beppe var före sin tid!

eva Oregistrerad 2010-02-20 09:38
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?