Gästrecension

: Frida
Frida Jonah Winter
2004
Alfabeta
7/10

Historien berättas av bilderna

Utgiven 2004
ISBN 9150112281
Översättare Barbro Lagergren
Illustratör Ana Juan

Om författaren

Jonah Winter föddes 1962 i Texas och är nu bosatt i New York. Han är, förutom barnboksförfattare, poet och konstnär och vårdar sin skatt – sin barndoms baseballbilder. Ana Juan är en spansk konstnär som vunnit ett flertal priser för sina bilder. ”Frida” är hennes debut som barnboksillustratör.

Gästinformation

Per José Karlén är född i Guatemala, men är uppvuxen i Kramfors och Leksand. Han arbetar som författare, illustratör och formgivare och har studerat i London. Han är just nu aktuell med bilderboken "Boken om känslor".

Sök efter boken

Det regnade i Stockholm och utan paraply eller regnkappa visste jag att nu blir jag snart väldigt blöt om jag inte springer in i en affär – det blev en bokhandel.

På hyllan fick jag syn på en bilderbok om "Frida". På omslaget en stor rosaröd fågel som bär en flicka med en pensel i handen. Och som det står på framsidan av boken handlar boken om Frida, men inte vilken Frida som helst utan konstnärinnan Magdalena Carmen Frida Kahlo. Med starka färger som täcker varje sida är boken om Frida en mycket vacker och färgglad bok att läsa. Sparsam text gör att mycket av historien finns i bilderna.

På sjukhuset är det målandet som räddar henne igen. Målandet är som hennes låtsasvän. Det finns alltid där när hon vill. Det håller henne sällskap. Det hjälper henne att inte ge upp hoppet.

Fastän boken handlar om Frida och hennes liv, ger boken också ett mer allmänt budskap. När man har det svårt kan man finna kärlek och ro om man skapar och gör det man vill, vare sig det är måleri, skriveri, dans, musik eller sport…

Så vill jag tolka boken, för även om jag är fascinerad av Fridas liv finns det inte tillräckligt med information i boken för att det ska bli en djupare bekantskap med konstnärinnan.

Boken är ämnad åt barn även om själva personen Frida Kahlo kan tyckas vara ett mer vuxet och moget ämne. Det blir varken en riktig barnbok eller en bra vuxenbok eftersom den brister i information och inte har tillräckligt med överraskningar. Inte många barn vet vem Frida Kahlo är. När de läst boken vet de visserligen lite mer men inte tillräckligt för att förstå hennes situation. Det budskap de skulle kunna ta med sig om mod försvinner då boken varken klarar av att utveckla detta eller den riktiga historien om Frida.

Givetvis blir man fascinerad av de mexikanskt folkkonstinspirerade bilderna som känns både spännande och nya. Och en regning dag i Stockholm känns det bra att få förföras av dessa starka bilder.

Per José Karlén

Publicerad: 2004-03-13 00:00 / Uppdaterad: 2004-03-13 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1112

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?