Recension

: Frida Kahlo
Frida Kahlo: Porträtt av en konstnär Lucy Brownridge
2021
Rabén & Sjögren
9/10

Färgstark feminism och uttrycksfull smärta

Utgiven 2021
ISBN 9789129725025
Sidor 32
Orginaltitel Portrait of an Artist: Frida Kahlo
Översättare Sara Årestedt
Först utgiven 2019
Illustratör Sandra Dieckmann

Om författaren

Lucy Brownridge är författare och barnboksredaktör, baserad i London. Hon skriver barnböcker om konsthistoria, historia, djur och vetenskap.

Sök efter boken

Det finns kultur en bär med sig genom livet. Litteratur, musik och konst som en aldrig tröttnar på. Frida Kahlos konst är sådan för mig. Sedan jag upptäckte henne som tonåring har hennes målningar betytt mycket för mig. Hennes ständiga undersökande av genus, etnicitet och inte minst identitet upphör aldrig att fascinera mig. Att hon dessutom i så hög grad använder sig av sitt eget liv i sin konst gör den drabbande då Frida Kahlo tvingades uppleva en hel del smärta under sitt blott 47-åriga liv.

När jag fyllde år i fjol fick jag, av en god vän, ett par strumpor som pryddes av Kahlos ansikte och en annan kompis köpte mig en tavla bestående av brädbitar där också Fridas face var tryckt. Ibland blir jag rädd för att hennes namn ska bli urvattnat och tappa sin lyskraft. Men samtidigt är det fint att hennes konst bärs vidare. De senaste åren har det dykt upp många fina konstböcker för barn och flera av dem handlar om Frida Kahlo. 2019 kom Frida Kahlo och alla hennes djur av Monica Brown. Den fokuserar på hennes kärlek till djur och hur hon gillade att måla självporträtt av sig själv tillsammans med sina djur.

Nu har det kommit en till bok om konstnären för små barn. Den ingår i en serie där vi får lära känna konstnären bakom mästerverken. Här berättas historien om Frida Kahlos liv med hjälp av hennes målningar. Här får vi träffa henne som vuxen även om det kommer återblickar till hennes barndom. Så här börjar det:

Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, eller Frida Kahlo som hon kallades, var konstnär och bodde i det soliga Mexiko. Till skillnad från de flesta andra kända konstnärer gick Frida aldrig på konstskola. Hon lärde sig själv. På den tiden ansågs bara män kunna bli >>riktiga konstnärer<

Den här berättelsen ligger verkligen i tiden och lyfter Frida Kahlo som en stark kvinna som står upp för sin rätt och dessutom tar plats som kvinnlig konstnär i en värld som styrdes av män. Här får också många olika känslolägen ta plats. Det berättas att Frida kunde känna sig överlycklig och att det påverkade hennes målningar. Men det skrivs också att hon kunde känna sig nere och att hon då fyllde sina skapelser med dystra färger. Och att hon emellanåt fylldes av bägge dessa känslor och då målade i alla möjliga färger. Jag tycker att det är så fint att författaren lyfter både känslor och feminism. Det är viktigt att våra unga får veta hur ojämlikt det var för bara hundra år sedan. Samt att de kan styrkas i olika känslolägen och att det är okej att känna som en gör.

Frida gillade att måla flera olika klädesplagg eller versioner av sig själv i en och samma tavla. Det var för att hon ville visa att det går att känna sig som många olika personer, och att de alla ryms inuti en och samma kropp.

Jag är väldigt känslig vad gäller illustrationer i bilderböcker. Lägg då till att det här är den ikoniska konstnären Frida Kahlos liv som ska skildras. Men jag tycker att illustrationerna fungerar utmärkt. De är naivistiska och uttrycksfulla. Det jobbas med blickar, förstulna leenden och gester på ett väldigt fint sätt. Det finns en skevhet som gör bilderna levande. Att bilderna även innehåller insprängda tavlor av Kahlo förstärker berättelsen. Boken slutar med en presentation och förklaring av mästerverken som de insprängda tavlorna visar. Det är undervisande på bästa vis och inget en behöver läsa allt av varje gång. Men det är ett bra material att fördjupa sig i eller söka förklaringar om en vill.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2021-08-04 00:00 / Uppdaterad: 2021-08-02 01:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8534

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?