Recension

: Troubled Blood
Troubled Blood Robert Galbraith
2021
Sphere
10/10

Det förflutnas långa skuggor

Utgiven 2021
ISBN 9780751579956
Sidor 1073
Först utgiven 2020
Språk engelska

Om författaren

Robert Galbraith är pseudonym för J.K. Rowling, känd för sina böcker om Harry Potter. Under namnet Galbraith skriver hon kriminalromaner med detektiverna Cormoran Strike och Robin Ellacott i huvudrollerna. Böckerna har även blivit tv-serie på BBC.

Sök efter boken

Min första semestervecka tillbringar jag i Storbritannien, i Londons lite skruffigare stadsdelar, i ett översvämmat Cornwall, och på rader av mer eller mindre mysiga pubar. Nej, jag lämnar i själva verket aldrig min småländska trädgård, men visst är jag där. Jag kan närmast känna beläggningarna av pinter med öl och brittisk snabbmat i munnen.

Robert Galbraiths (aka JK Rowlings) båda senaste böcker om privatdetektiverna Cormoran Strike och Robin Ellacott går också på tillsammans närmare 2000 sidor, så man hinner verkligen sjunka ner i dem, omge sig med dem. Vara där.

I Troubled Blood tar sig våra hjältar an sitt första renodlat historiska fall. De kontaktas av en 40-årig kvinna som var bara ett år när hennes mamma, läkaren Margot Bamborough, försvann spårlöst 1974. Margot skulle möta en väninna på en pub efter jobbet, men kom aldrig fram.

En fängslad seriemördare misstänktes redan då för hennes försvinnande, men någon kropp har aldrig hittats. Polisen som höll i utredningen kämpade med psykisk ohälsa, fick ett nedtystat sammanbrott och tvingades i förtidspension. Bara att reda upp hans anteckningar är något av ett äventyr.

Strike och Robin är numera partners i detektivbyrån, och har så gott om jobb att de fått anställa fler. Det är dock långt ifrån alla manliga privatutredare som kan hantera en ung, kvinnlig chef, tvingas Robin snart inse. Privat stormar det också lite mer kring våra huvudpersoner än de skulle önska sig, när kärleksintressen från det förflutna gör sig påminda och fasta punkter sätts i rörelse.

Det här är en riktigt fullödig roman, där samtliga karaktärer och relationer känns levande och trovärdiga. Det är också en snillrik deckarintrig med en alldeles förtjusande tvist, men framför allt är det människor och miljöer som stannar kvar i mitt medvetande ordentligt efter att romanen är utläst.

Faktiskt tar det emot att plocka upp något annat efteråt. Jag ser tv-serien på HBO (och stör mig mest på allt som är ändrat; fast just den här boken är ännu inte filmatiserad), och jag går liksom och småsparkar på saker och gruffar missnöjt, för nästa bok i serien beräknas inte släppas förrän tidigast nästa år, och allt jag vill är att fortsätta hänga med Robin och Strike.

Ella Andrén

Publicerad: 2021-08-03 00:00 / Uppdaterad: 2021-07-31 22:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8533

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?