Text

: Sommartips 2015
Sommartips 2015
10/10

Sommarläsning 2015

Midsommarafton 2015 börjar i regndropp som ekar mot plåten i balkongräcket. Jag spanar bortåt, över vägen och ner mot centrum där mitt lokala bibliotek ligger. Biblioteket, som just idag är midsommarstängt, men som annars har aviserat att de håller öppet hela sommaren. Det är en trygghet och lyx som jag saknade under de långa sommarloven på den västgötska landsbygden. Ett sommaröppet bibliotek på fem minuters promenadavstånd. Litteraturen och världarna som finns kvar när allt annat rämnar. Fast skolan är stängd, människorna tycks befinns sig någon annanstans och soldammet bolmar i varje hörn av torget.

Även om du inte har ett öppet bibliotek i din närhet hoppas vi förstås ändå att du ska läsa i sommar. Kanske har du redan hunnit låna på dig ett gäng sommarböcker innan bibblan stängde. Kanske har du hamstrat böcker under året som nu äntligen ska hinnas med.

Har du absolut ingen aning om vad du ska läsa i sommar gör det inget, eftersom vi som vanligt har samlat våra bästa tips här.

/Redaktionen genom Anna Carlén

* * *

Airi Palm Borden:

Bonjour tristesse av Francoise Sagan
Trots lyxsemester med strandvilla, soliga dagar och båtturer med första ungdomskärleken, betraktar 17-åriga, moderlösa Cécile tillvaron med uttråkat förakt. Men när den sorglöse pappan avpolletterar ännu en älskarinna och vill gifta sig med den strikta Anne, går hon till attack och idyllen glider sakta mot katastrof. Sagan skrev sin världsberömda debutroman endast 19 år gammal i mitten av 1950-talet.  Det är en häpnadsväckande mogen debut som trots sina mörka stråk låter sol och sand flöda över sidorna.

Augustiresan av Anna Fredriksson
Några väninnor tar sig på cykel runt Österlen i slutet av augusti. Den trevliga semesterturen skuggas dock av att Jenny halkat utanför vänkretsen efter en tuff tid på jobbet och i äktenskapet. Augustiresan kan läsas som ett resereportage men är också en psykologiskt stark skildring av vuxenmobbing och vänskap.

Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett Ikea-skåp av Romain Puértolas
Är du sugen på något roligt och lättläst ska du satsa på den här skrönan. En indisk fakir tar sig ända till Ikea i Paris för att köpa en spikmattesäng. Av olika skäl övernattar han i ett skåp i varuhuset, ett skåp som är beställt och som  hämtas av transportören redan samma natt. Följ med fakiren på en vansinnesfärd genom Europa! Du får en bok med både humor, hjärta och hjärna.

Alice Thorburn:

Smålands mörker av Henrik Bromander
Kanske visste du inte att det du behöver allra mest är en serieroman om en ung kille som växer upp i 80-talets Nässjö, läser en väldig massa böcker, ritar egna seriefanzines och sedan blir fascist? Men det är det. Bromander skildrar sin huvudperson Erik på ett både groteskt, sakligt och hemskt sorgligt sätt och leker också med formen när Eriks fanzin, som utvecklas tecknarmässigt under historiens gång, får utgöra delar av innehållet i albumet. Andra ingredienser som finns här är science fiction, homosexualitet, stark vänskap och en hel del kroppsvätskor – var beredd på äckel! Ett tjockt album som dessutom verkligen bevisar hur komplex en berättelse kan vara också i serieform.

Barnmorskan av Katja Kettu
En roman som utspelar sig allra längst norrut i Finland, i slutskedet av andra världskriget när striden stod mellan ryssar, finnar och tyskar. Barnmorskan Vindöga möter och förälskar sig i en tysk general, men det är bara grundstoryn. Här hamnar man huvudstupa i en värld av spioner och förrädare, släktband och skrönor, smeknamn och fantastiska naturbeskrivningar. Och en av de vackraste och mest köttiga kärlekshistorier jag läst. Men man måste ge sig hän, och inte räkna med att förstå vilka folk är och hur allt hänger ihop förrän en bra bit in i boken. Är det för mycket? Ja, på alla sätt. Men underbart!

Hägring 38 av Kjell Westö
Mer Finland och historia. Men här är tiden 1938, platsen Helsingfors, och huvudpersonerna belevade medlemmar i den finlandssvenska societeten. Krigsstämningen ligger i luften och tyskarna beundras av många, inte minst i diskussionsklubben där advokat Claes Thune ingår med sina vänner från studietiden. Men även tillbakablickar till inbördeskriget 1918 utgör ett av bokens fundament, då när de vita, de konservativa, ställdes mot de röda kommunisterna, och de vita vann. Såren från det som hände efter kriget, med massavrättningar och internering av de röda, påverkar också händelserna i romanens nutid. En elegant och spännande bok, som ställer frågor om vad det innebär att vara en god människa och medborgare, inte minst i svåra tider.

Anna Carlén:

Horan på den normandiska kusten och Atlantmannen av Marguerite Duras
”Det finns ännu döda generationer som skriver pryda böcker” skrev Marguerite Duras i sin Horan på den normandiska kusten. Hon syftade på sin strävan låta skrivandet flöda i nuet, inte tuktas, bli för arrangerat. Så är det också att läsa Duras böcker – de tvingar till outsinlig närvaro, är lika mycket hot som honung. Inte för att det var så de var tänkta att bli, men för att det var så de blev, i språnget.

Från nionde våning av Stig Johansson
En nyupptäckt för mig (recension kommer senare). Stig Johansson skriver en stillsam dikt som briserar i ögonblicket. Här finns prästkragar i ett glas på medicinbordet, här finns hon som varit på vårdcentralen. Här finns Stig Johanssons Malmö och här finns solen som reflekterar i fönstren på höghusets nionde våning hemma i min Stockholmsförort.

Vi bara lyder av Roland Paulsen
Mitt semestertips till mig själv. Semester är en tid att koppla av och ner säger de, men jag tänker ägna åtminstone några timmar åt att fundera kring arbetets vara.

Anna Liv Lidström:

Rabbit Hayes sista dagar av Anna McPartlin
Det är inget snack om saken. Både i titeln och på de inledande sidorna slås det fast: Rabbit Hayes ska snart dö. Och fastän vi vet det kan jag lova er att det här inte är förutsägbart. Det är heller inte bara sorgligt. En varm och gripande bok där relationer står i centrum.

Vår gröna kokbok av Sara Begner
Åh vad jag applåderar denna utgåva som innehåller över femhundra recept samt ett ordentligt faktaavsnitt om råvaror. Dessutom har alla recept smarta symboler som berättar om det är laktosfritt, glutenfritt, ovo-vegetariskt, laktovegetariskt, vegan. Ytterst sympatiskt. Vår gröna kokbok är späckad med så mycket fina recept att det är den enda du behöver.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
New York, 1987. Det finns bara en enda person i hela världen som förstår fjortonåriga June Elbus, och det är hennes morbror Finn. När han dör i aids, känner sig June ensammast i världen. Hennes föräldrar har fullt upp och storasyster Greta har fullt upp med att vara populär. Då blir June kontaktad av Toby, han som mamma kallar Finns ”specielle vän”. Mellan June och Toby växer en vänskap fram, och hemligheter avslöjas som får June att tvivla på allt hon dittills trott. Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och förlora kärleken. Om hur avundsjuka och skam kan förstöra relationer och få fruktansvärda följder.

Björn Schagerström:

Klanerna i Palos Verdes av Joy Nicholson
I Joy Nicholsons debutroman får läsaren följa en sönderfallande omvärld genom tonåriga Medinas ögon. Hon bor med sin bror och sin deprimerade mamma i en lyxig del av Kalifornien och försöker hitta ett sätt att existera bortom plastiga ytlighetsnormer. Undergångsstämningen kryper allt närmare och Medina flyr ut i vågorna med sin surfingbräda. Originellt och febersomrigt.

Galen i humlor av Dave Goulson
Underbart underhållande om de fascinerande ulliga insekterna. Biologiprofessor Goulsons lärorika berättelse är full av sidestories och lika delar allvar som underfundig humor.

Farlig midsommar av Tove Jansson
En av de bästa muminberättelserna som handlar om att flytta in på en flytande teater då ett vulkanutbrott orsakat en tsunami som svallar in över Mumindalen i midsommartid. Innehåller en massa fantastiska scener, som när Snusmumriken sår hattifnattar för att hämnas på en förbudsälskande parkvakt eller när Mumintrollet får dyka efter frukost genom ett hål i taket.

Björn Waller:

Tre böcker att läsa innan de blir storfilm i höst, så att du vet vad du pratar om när du säger att boken är bättre:

Ensam på Mars av Andy Weir
Stenhård sci-fi utan utomjordingar, superskurkar eller tidsresor, men enormt underhållande sträckläsning. Trailern spoilar nästan hela handlingen, så se till att läsa fort.

Frankenstein av Mary Shelley
Ja, igen. Den här gången ska fokus ligga på Frankensteins assistent Igor, spelad av Harry Potter, som… inte är med i romanen, och faktiskt inte i någon av de klassiska filmerna heller. Men läs den ändå, det är den värd.

Moby-Dick av Herman Melville
Njae, det är ju egentligen inte Melvilles bok som filmats som In the Heart of the Sea utan den verkliga händelsen som han snodde från. Men dikten överträffar alltid verkligheten. Tips om du föredrar ljudbok: Podcasten Moby Dick Big Read.

Tre pocketar att ta med till stranden:

Beckomberga av Sara Stridsberg
Världen är lika galen om sommaren, men har man tur får man tillfällig permission.

Hur ska det gå för Pinnebergs? av Hans Fallada
Vissa böcker, hur läslustiga de än är, måste läsas i solsken för att balansera mörkret som lurar i dem.

Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman
För vi har vårat glada barnasinne kvar, säg har ni erat glada barnasinne inspärrat någonstans längst in?

Cecilia Bergman:

Upplev Sveriges natur: En guide till naturupplevelser i hela landet av Martin Emtenäs
Här presenteras en rad olika naturområden av olika karaktär i Sveriges avlånga land. Passar för regniga dagar när man längtar ut i naturen eller för soliga dagar då man vill veta vad det finns för spännande utflyktsområden i ens närhet.

Gofika av Jan Hedh
Om du vill bjuda på stort kakkalas under sommaren är det här den passande boken. Recept från grunden på traditionella kakor och tårtor.

Medan jag var ung av Yvonne Hirdman
För långa dagar i hängmattan, en biografi och feminismhistoria i ett.

Elisabeth Lahti Davidsson:

Den bästa sortens sommar är den där solen dag efter dag strålar från en klarblå himmel tills havet blir badbart, allt medan ledigheten sträcker ut sig som en bro mot evigheten. En sådan sommar, när det finns tid att läsa lite mer koncentrerat, passar det särskilt bra att dyka på djupet i ett författarskap. Här kommer tre sommarläsningstips ur Joyce Carol Oates digra produktion.

Bellefleur av Joyce Carol Oates
En episk, i ordets rätta betydelse, berättelse om familjen Bellefleur som också blev Oates första bestseller när den kom ut 1980. Här leker författaren med de flesta av gotikens attribut. Gillar du den här genren kommer du att vara fast redan efter inledningen, där den magnifika katten Mahalaleel anländer till den stora herrgården under en ”dark and stormy night”.

The Journal of Joyce Carol Oates 1973-1982 av Joyce Carol Oates
När du är klar med Bellefleur kan du i Oates dagböcker läsa om hur romanen kom till. Det allra första omnämnandet gjordes den 5 april 1977: ”Licking about the edge of my vision like gay golden crazy flames are the people of my next novel.” Förutom olika skrivprojekt fyller Oates sina dagar med trädgårdsarbete, undervisning, matlagning och – självklart – läsning. Oavsett vad hon skriver om är hennes språk alltid lika njutbart och det blir snart en smula beroendeframkallande att följa hennes dagar. Jag undrar dock vem hon jämför sig med när hon skriver ”I’m inclined toward laziness…”.

Foxfire av Joyce Carol Oates
I Foxfire, som har undertiteln En tjejligas bekännelser, befinner vi oss i 50-talets USA där några unga flickor bestämt sig för att göra upp med patriarkatet. Berättarjaget Maddy är Foxfires första officiella krönikör, men den starkast lysande stjärnan i gänget är Margret Ann ”Legs” Sadovsky. Legs är en karismatisk och handlingskraftig ledare med höga ideal, som i alla fall till en början lyckas ingjuta mod och självkänsla i de vilsna tonårstjejer som omger henne. Förutom berättarrösten som på typiskt Oates-manér ligger klaustrofobiskt nära karaktären, innehåller Foxfire många av de ingredienser som är kännetecknande för Oates. Klass och kön. Våld och kärlek. Laurent Cantets filmversion av romanen (2012) duger också gott till att fördriva en regnig sommareftermiddag med.

Ella Andrén:

Liten av Stina Wirsén
När man är liten är man beroende av att de stora tar hand om en, men alla stora är inte alltid förmögna att göra det. Stina Wirsén fångar kongenialt hur det känns när man är liten och tillvaron bara är kaos, men också hoppet och de som finns där för att hjälpa med den självklarhet som alltid borde omge barns rättigheter. En ljuvlig liten barnbok som biter sig fast och en fin startpunkt för samtal med både små och stora.

Jagade. Livet på flykt i en amerikansk stad av Alice Goffman
Amerikanska avhandlingar får ofta deprimerande lite uppmärksamhet och trycks sällan alls. Fördelen med det är att de bästa istället blir mer lättillgängliga böcker och som sådana kan få välförtjänt stort genomslag – en sådan är Alice Goffmans Jagade. Goffman är sociologen som tillbringat sex år i ett ghetto där droger, fängelsevistelser, misshandel och skjutvapen är en dominerande del av vardagen. Hon tecknar med stor empati hur alla människors liv faktiskt är logiska utifrån sina förutsättningar – och vad som händer med ett samhälle där allt utom polisen och ”tough on crime”-klyschorna abdikerat. Inte minst bokens metodbilaga – nej, det här är inte en mening jag trodde att jag någonsin skulle skriva – är bland det mest drabbande jag läst.

The first bad man av Miranda July
Ibland är det bästa man kan säga om Miranda July att hon i alla fall är originell, men under en åtminstone för min del ganska torftig romanvår drog The first bad man verkligen in mig med sina knasigheter, sin humor och sin stora, stora känsla för mänsklig sårbarhet och styrka. Och den gav mersmak: konstprojektet Learning to love you more har funnits i mitt bakhuvud sedan jag läste den, och reportageboken It chooses you övertygade mig om att ge även den ganska märkliga filmen The future en ny chans.

Kari Kapla:

Sapiens av Yuval Noah Harari
Spännande som en thriller om människan som art. Massa roliga och intressanta sidospår och fakta. Rätt underhållning en regnig sommardag.

I svärmen av Byung-Chul Han
Filosofi, poesi och samhällskritik i ett. Vackert formulerade tankar om det digitala samhället. Kan med fördel läsas flera gånger.

Varför världen inte finns av Markus Gabriel
Helt underbara filosofiska tankelekar. Klara tankar klädes i ett lika kristallklart språk. En bok som sprudlar av glädje och flirtar skamlöst med ditt intellekt.

Lina Arvidsson:

Göra sig kvitt Eddy Bellegueule av Édouard Louis
I industrisamhället Picardie går det inte an att vara annorlunda. Här är män starka, våldsamma och tycker om sport, här får kvinnorna barn i tidig ålder, eller lågklassyrken som städerskor. Här växer Eddy upp, som feminin bög. Göra sig kvitt Eddy Belleguele är en lika enkel som imponerande skildring av klass, uppväxtens påverkan och könsrollernas starka norm. Den är kort men blixtrande arg, en blivande klassiker som alla bör läsa.

Swedish comic sin 4 av Emanuel Gardheim, Malin Linnros, m.fl
Serietecknaren och läraren Natalia Batista samlar svenska seriestudenter för tecknad porr. Resultatet blir blandad stil, blandat innehåll, alltid hög kvalitet. Transsexualitet, övernaturliga inslag, sadomasochism, robotsex, här finns något för alla! Perfekt att dra sig undan värmen med, när lusten tränger på… Och gillar du detta har även nummer fem i serien nyligen kommit ut.

Älskaren av Marguerite Duras
Hettan. Blickarna. Färjan över Mekongfloden. Den unga flickans vaknande sexualitet, med för stora kläder och tafflig sminkning. Att hänga över relingen och spana på världen under en storbrättad hatt. Det skitiga, av liv vibrerande Saigon. Vagnhjulen, hettan igen, hästhovarna. Lakan i en enda oreda. Detta är en bok jag ofta tänker på, en sinnesstämning som satt sig kvar. Om du inte redan läst den är det dags nu, Pocketshop har dessutom en mycket tjusig utgåva.

Marie Gröön:

Crème fraîche av Suzanne Brøgger
”Jag drar paralleller till två andra författare som också de problematiserar sex och relationer, och som tycker att de traditionella mönstren skaver något förbannat – Birgitta Stenberg och Gun-Britt Sundström. Tillsammans med Brøgger får de mig att vilja stångas lite till. Och att bli lite snällare mot mig själv. Det är inte mitt fel att det kliar och skaver, de hjälper mig att påminna mig om det. Just som feministiska klassiker ska.”

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka
En koncentrerad liten roman om vilka verkningar andra världskriget fick för USA:s japanska befolkning. Hur de över en natt förvandlades till fienden. Hur de tvingades lämna sina hem och liv och sattes i fångläger. Och hur alla runt omkring tittade bort. Poetiskt och smärtsamt skildrar Otsuka en del av historien vi fortfarande inte pratar om.

Sommarboken av Tove Jansson
Barnet och farmodern och en sommarö med allt som där finns att upptäcka och uppleva. En fantastiskt fin skildring av relationen mellan flickan och den gamla kvinnan, båda en smula utanför ”vuxentillvaron” och utelämnade åt varandras sällskap och lekar.

Saga Nordwall:

Nattens cirkus av Erin Morgenstern
Alldeles på vippen till 1900-talet öppnar en märklig cirkus, vars turnéschema är en väl förborgad hemlighet. Där pågår en tävling mellan en magikers dotter och en trollkarls lärling. En tävling med oklara regler och luddiga domslut, som de alltmer börjar inse vad den går ut på – och vad inte bara de själva har att vinna eller förlora. Detta är en oerhört visuell och filmisk roman, fylld av motsatser. Det är sorgligt, vackert, romantiskt, hemskt och just magiskt, och det stannar kvar.

Liten parlör för älskande av David Levithan
En ordbok för älskande, varje ord försett med en kort berättelse, en betraktelse, ett minne. En kärlekshistoria som berättas i ögonblicksbilder, nej, ögonblicksord, ickekronologiskt. David Levithan visar att några få ord kan säga mer än tusen bilder. Om det är rätt ord, vill säga. Man skulle kunna tänka sig att formen dränker innehållet men tvärtom förstärks historien av det mycket speciella sättet den berättas på.

Drottningens juvelsmycke eller Azouras Lazuli Tintomara – Berättelse om händelser näst före, under och efter konung kring Gustaf III:s mord av C. J. L. Almqvist
En av mina älsklingsromaner som jag kan läsa om och om igen. Ett allkonstverk i bokform – det är brev, det är scener återgivna som ett drama, det är noter och sånger och vanlig hederlig epik. Det är laddade pistoler och tunnaste voile, det är förklädnader såväl på som utanför maskeraden, det är grevar, baroner, friherrinnor och pantlånare, det är titelns juvelsmycke som på sätt och vis känns ganska ovidkommande, det är 1700-talets slut som det sågs i början av 1800-talet. Det är alldeles, alldeles underbart.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2015-06-20 00:00 / Uppdaterad: 2015-06-20 09:23

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?