Recension

: Liten parlör för älskande
Liten parlör för älskande David Levithan
2012
X-publishing
9/10

En rak och ärlig kärleksförklaring

Utgiven 2012
ISBN 9789185763207
Sidor 215
Orginaltitel The Lover's Dictionary
Översättare Elisabeth Helms

Om författaren

David Levithan är född 1972 och bosatt i New York. Han är förläggare på PUSH, ett bokförlag med litteratur för och av unga, och håller kurser i ungdomslitteratur. Debuten Ibland bara måste man kom på svenska 2007. Levithan har både skrivit romaner för ungdomar och vuxna samt omarbetat en rad filmmanus till bokform.

Sök efter boken

”Jag älskar dig”, säger vi till personer i vår närhet som vi älskar. Liten parlör för älskande säger det om och om igen, på varenda en av de 215 sidorna. Det skulle kunna vara en bok för den som behöver en synonym till frasen ”jag älskar dig”, men den är så mycket mer. Jag måste läsa den här boken långsamt, skriva om den långsamt, för det är hela tiden något som snörps åt i mitt bröst. Och jag måste fortfarande vilja andas.

Det är en parlör som går från A till Z efter det engelska alfabetet. Som små brev skrivna från ett ja till ett du. För att bevara kronologin i berättelsen följer vi också den alfabetiska ordningen på engelska, från aberrant (avvikande), abstain (avstå), abstraction (abstraktion), till zenith (zenit). Det finns ingen klassisk dramaturgi i Liten parlör för älskande, så om förlaget hade valt att följa alfabetet efter den svenska översättningen hade berättelsen nödvändigtvis inte blivit annorlunda, men jag är ändå glad över att X-publishing har valt att göra som dom gjort. Det är en skör berättelse, som bör hanteras därefter. Däremot inser jag hur dåligt mitt svenska ordförråd är, för vad betyder egentligen efemär, stäcka, solipsistisk och anakronism?

Det är en bok som går igenom kärlekens alla faser, från de första trevande dejterna, förälskelsen, åtrån, styrkan som följer när man tillslut har blivit tillsammans, till kärleken som växer, steget att flytta ihop, tveksamheten som följer, otroheten, tvivlen. Liten parlör för älskande berör ofta fasen som handlar om att kämpa för något tillsammans, i de styckena blir jag rörd. Det är den mest hjärtskärande biten av att älska, eftersom förlåta och försöka igen på något sätt är kärlekens förutsättning.

På samma sätt som Liten parlör för älskande går igenom kärlekens alla faser går den igenom alla känslolägen hos mig. Jag blir tårögd, rörd, lycklig, generad, besviken, arg och förälskad.

autonomy, n. – autonomi, s.
”Jag vill att mina böcker ska få sina egna hyllor”, sa du, och det var så jag begrep att det skulle funka att bo tillsammans.

Candid, adj. – uppriktig, adj.
”För det mesta när jag har sex skulle jag hellre läsa en bok.”
(…)
Och du sa: ”För det mesta när jag läser en bok skulle jag hellre ha sex.”

Recant, v. – återkalla, v.
Jag vill ta tillbaka minst hälften av alla ”jag älskar dig”, eftersom jag inte menade dem lika mycket som de övriga. (…) Jag vill ta tillbaka hemligheterna jag berättade så att jag kan avgöra om jag ska berätta dem igen. Jag vill ta tillbaka den del av mig som finns i dig för att kolla om jag verkligen saknar den. Jag vill ta tillbaka minst hälften av alla ”jag älskar dig”, eftersom det känns tryggast så.

Serrated, adj. – sågtandad, adj.
Och du sa: ”Jag är inte säker på att det går.”

Om och om igen måste jag räcka över boken till min sambo, för att många av styckena blir för sorgsna att bära själv. Många gånger måste jag räcka över boken till min sambo för att få dela det där pirret.

Det går att spara hur många sidor som helst ur Liten parlör för älskande, för att det är en allmänmänsklig bok. Det finns något i den som kommer att beröra varje människa. Framförallt för att den aldrig blir sentimental, aldrig blir romantisk på det där pinsamma rosa, fluffiga sättet. Det är visserligen hjärtan på omslaget, men utan att det blir gulligt. Istället blir det en perfekt avvägning, snyggt, seriöst, tilltalande. Men, jag vill ha den i hårda pärmar! Det är en bok att läsa om, och en bok att ge bort och då måste den vara gjord för ändamålet.

Skulle jag sakna någonting är det nästa steg i att älska någon, familjebildandet, barnet. För att det ofta är så självklart och ofrånkomligt. Jag hade velat få de känslostormarna nedskrivna på David Levithans sätt utan omvägar. Men som det är nu öppnar det för en mer könsneutral läsning.

Egentligen spelar det ingen roll för Liten parlör för älskande är något så ovanligt som en ärlig och rak kärleksförklaring som får mig att tappa andan om och om igen.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-03-06 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-10 22:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4591

2 kommentarer

Åh, jag läste precis ut hans och John Greens Den andre Will Grayson. Inte bara en av få böcker som jag lyckats hålla mig vaken trista och tidiga pendlartimmar över – jag sitter faktiskt och kan inte sluta le, fast klockan är halv sju på morgonen …

Ella Andrén Redaktionen 2012-03-06 21:13
 

[...] ““Jag älskar dig”, säger vi till personer i vår närhet som vi älskar. Liten parlör för älskande säger det om och om igen, på varenda en av de 215 sidorna. Det skulle kunna vara en bok för den som behöver en synonym till frasen “jag älskar dig”, men den är så mycket mer. Jag måste läsa den här boken långsamt, skriva om den långsamt…” Läs mer [...]

10 i topp april 2012 | dagensbok.com Oregistrerad 2012-06-02 12:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?