Krönika

10 i topp april 2012

Flera nykomlingar har hittat sin väg in på april månads tio i topp. Längst upp hittar vi Faraj Bayrakdars diktsamling Brev från isoleringscell 13, utgiven på Tranan förra året. Den berörde Camilla så mycket att hon kallar den ett mästerverk! Nya på listan är också bland andra Klara och fölet, en hästroman som Emelie tyckte mycket om, ljudboksversionen av Andrew Kaufmans Alla mina vänner är superhjältar, som överraskade Anna Liv, och Alice Kassius Eggers vackert sorgsna Det är bara regn.

1 av 10 (Ny)


Faraj Bayrakdar: Brev från isoleringscell 13
Den fängslades erfarenheter

brev-fran-isoleringscell-13-omslag”Att läsa Faraj Bayrakdars dikter i Brev från isoleringscell 13 är att kliva in i värld av sorg, hopplöshet och förtvivlan. Stundtals känns det som att sitta i fängelsecellen tillsammans med diktaren och dela hans smärta. Det är en jobbig känsla men dikterna bjuder inte bara in till smärtan, de erbjuder också en flykt ifrån den…” Läs mer


2 av 10 (Ny)


Haruki Murakami: Efter mörkrets inbrott
Skön och skör gräns där verklighet passeras

murakami_omslag
”Vi rör oss i nattens land. Allting är välbekant, men ändå främmande och surrealistiskt. Efter mörkrets inbrott är ett slags drömlandskap, en karta över dygnets mörka timmar som fragmentiseras för att sedan åter föras samman. Det handlar inte bara om systrarna Eri och Mari…” Läs mer


3 av 10 (1)


Elif Batuman: Besatta
Att bli uppfunnen utav en ryss

besatta-omslag”Kan ni tänka er något torrare än en bok om rysk litteratur, skriven av en doktorand i rysk litteratur? Har inte allting sagts redan om Tolstoj, Gogol, Tjechov och grabbarna? I så fall har ni fel. Besatta är Elif Batumans berättelse om livet som ung turkisk-amerikansk doktorand vid Stanford University, och om de människor hon stöter ihop med…” Läs mer


4 av 10 (4)


Lina Arvidsson: Det borde finnas regler
Vänskap och tokförälskelser

Det borde finnas regler”Det borde finnas regler är en härlig bok om att vara mitt i tonåren, inte längre barn men inte heller vuxen. Om framtidsdrömmar, första förälskelsen och vänskap som sätts på prov. Författaren Lina Arvidsson kallar den själv för en fjortisroman. Med så mycket igenkänning som i Det borde finnas regler…” Läs mer


5 av 10 (Ny)


Andrew Kaufman: Alla mina vänner är superhjältar
Absurt och alldeles underbart om kärlek och ovanliga superkrafter

omslag_allaminavanner
”Min tidigare erfarenhet av ljudböcker är knaper. Har lyssnat till ett par deckare i bilen tillsammans med familjen på väg till sommarstugan. Då har det varit ett skönt tidsfördriv samt ett perfekt sätt att dela en bok. Tillsammans och på samma gång. Annars har jag inte riktigt insett tjusningen…” Läs mer


6 av 10 (Ny)


Pia Hagmar: Klara och fölet
Föl är ömtåliga

Klara och fölet”Väntan på ett föl är en lång väntan. Ett sto är dräktigt i elva månader, alltså nästan ett år. När Klara och Klaras mamma får hem Mira, arabstoet, är hon redan dräktig. Problemet är att Mira har förlorat sina senaste föl eftersom hon har haft en sjukdom på livmodern som gör att fölen drabbas av näringsbrist. Ingen tror att Miras föl kommer att överleva…”Läs mer


7 av 10 (3)


David Levithan: Liten parlör för älskande
En rak och ärlig kärleksförklaring

Liten parlör för älskande”“Jag älskar dig”, säger vi till personer i vår närhet som vi älskar. Liten parlör för älskande säger det om och om igen, på varenda en av de 215 sidorna. Det skulle kunna vara en bok för den som behöver en synonym till frasen “jag älskar dig”, men den är så mycket mer. Jag måste läsa den här boken långsamt, skriva om den långsamt…” Läs mer


8 av 10 (2)


Sara Stridsberg: Medealand och andra pjäser
Evigt motstånd och uppror

medealand-omslag”Sara Stridsberg räknas som en av Sveriges just nu främsta författare. Hon har nominerats till Augustpriset för romanerna Drömfakulteten och Darling River. 2006 fick hon Nordiska rådets litteraturpris för Drömfakulteten. Även som dramatiker och författare av pjäserna utmärker hon sig som en av de bästa just nu. Det här kan vara det bästa…” Läs mer


9 av 10 (Ny)


Björn Elmbrant: Europas stålbad. Krisen som slukar välfärden och skakar euron
Vems frihet att göra vad är det egentligen vi pratar om?

Björn Elmbrant, Europas stålbad (omslag)”Tyskarna är less på att betraktas som hela Europas evinnerliga plånbok. Grekerna är hjärtligt trötta på att framställas som slappa och den slösaktiga orsaken till Europas ekonomiska kris. Svenska politiker drar sig uppenbarligen inte för att sprida alla möjliga myter om grekiska pensionsåldrar…” Läs mer


10 av 10 (Ny)


Alice Kassius Eggers: Det är bara regn
Döden som soundtrack

bara-regn_omslag
”Fast det inte är logiskt och fast jag först tycker att Det är bara regn är intetsägande på ett sätt som bara prosalyrik kan vara, måste jag på en gång säga att den berör mig mer än mycket annat den här våren. Efter de första ögonblicken av skepsis bläddrar jag igen…” Läs mer


redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-05-01 18:00 / Uppdaterad: 2012-06-02 12:09

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?