Krönika

10 i topp mars 2012

Endast ett verk håller sig kvar från förra månadens topplista. Det är Medealand av Sara Stridsberg som Camilla då utropade till vårens bästa bok. Sen dess har våren försiktigt börjat söka sig fram men vårens utgivning har klampat på med stora steg. Under mars har vi delat ut många nior och åttor bland betygen. Några av dem ser ni representerade på redaktionens topplista. Ha en god läsning!

1 av 10 (Ny)


Elif Batuman: Besatta
Att bli uppfunnen utav en ryss

besatta-omslag”Kan ni tänka er något torrare än en bok om rysk litteratur, skriven av en doktorand i rysk litteratur? Har inte allting sagts redan om Tolstoj, Gogol, Tjechov och grabbarna? I så fall har ni fel. Besatta är Elif Batumans berättelse om livet som ung turkisk-amerikansk doktorand vid Stanford University, och om de människor hon stöter ihop med…” Läs mer


2 av 10 (1)


Sara Stridsberg: Medealand och andra pjäser
Evigt motstånd och uppror

medealand-omslag”Sara Stridsberg räknas som en av Sveriges just nu främsta författare. Hon har nominerats till Augustpriset för romanerna Drömfakulteten och Darling River. 2006 fick hon Nordiska rådets litteraturpris för Drömfakulteten. Även som dramatiker och författare av pjäserna utmärker hon sig som en av de bästa just nu. Det här kan vara det bästa…” Läs mer


3 av 10 (Ny)


David Levithan: Lten parlör för älskande
En rak och ärlig kärleksförklaring

Liten parlör för älskande”“Jag älskar dig”, säger vi till personer i vår närhet som vi älskar. Liten parlör för älskande säger det om och om igen, på varenda en av de 215 sidorna. Det skulle kunna vara en bok för den som behöver en synonym till frasen “jag älskar dig”, men den är så mycket mer. Jag måste läsa den här boken långsamt, skriva om den långsamt…” Läs mer


4 av 10 (Ny)


Lina Arvidsson: Det borde finnas regler
Vänskap och tokförälskelser

Det borde finnas regler”Det borde finnas regler är en härlig bok om att vara mitt i tonåren, inte längre barn men inte heller vuxen. Om framtidsdrömmar, första förälskelsen och vänskap som sätts på prov. Författaren Lina Arvidsson kallar den själv för en fjortisroman. Med så mycket igenkänning som i Det borde finnas regler…” Läs mer


5 av 10 (Ny)


Magnus Linton: De hatade: Om radikalhögerns måltavlor
Högerradikalerna på vår bakgård

de-hatade_omslag”När land efter land i Europa de senaste åren har röstat fram högerradikala partier, har det hetat att det är en allvarlig sjukdom som breder ut sig. En farsot som de socialdemokratiska partierna står handfallna inför hur de ska råda bot på. I De hatade – om radikalhögerns måltavlor menar Magnus Linton att vi snarare ska tänka…” Läs mer


6 av 10 (Ny)


Richard Yates: Cold spring harbor
Före detta bortglömt geni är tillbaka

cold-spring-harbor-omslag”När Richard Yates skrev sin sista roman levde han under knappa ekonomiska förhållanden, var alkoholiserad och hade passerat sin karriärmässiga höjdpunkt, den National Book Award-nominerade debuten Revolutionary Road, med ett kvarts sekel. Jag kan inte med säkerhet påstå att han var olycklig, men jag kan i alla fall påstå…” Läs mer


7 av 10 (Ny)


Elisabeth Berchtold: Marialucia
Helgon och kroppar

elisabeth-berchtold-marialucia-omslag

jag (Vi du) flickor bär på en stor råtta under den knubbiga Armen, stor som en katt Som ett gosedjur gropar i hullet vid armbågarna den är stel och död med rosa mage undersida Det regnar som alltid i de jordiga gångarna vi klafsar i lervatten.

..” Läs mer


8 av 10 (Ny)


James Joyce: Ulysses
Före detta bortglömt geni är tillbaka

Joyce, Ulysses (omslag)”När jag såg att Bonniers skulle släppa en nyöversättning av James Joyces monumentala roman, 1900-talets kanske främsta roman, Ulysses, höll jag på att kissa på mig av glädje. Min upplevelse för dryga fem år sedan då jag läste romanen i Thomas Warburtons översättning var lika monumental som romanen själv…” Läs mer


9 av 10 (Ny)


Rebecka Bohlin: De osynliga. Om Europas fattiga arbetarklass
”Hur mår Rut?”

Rebecka Bohlin, De osynliga (omslag)”De ekonomiska klyftorna i samhället ökar. Barnfattigdomen ökar. Vinstutdelningarna i företag ökar också, medan andelen löner däremot minskar. Nyheterna rapporterar om ytterligare en vd med bonusmiljoner, miljonlägenhet och miljonpension. Orkar han sedan inte städa sin stora, fina lägenhet…” Läs mer


10 av 10 (Ny)


Oya Baydar: Förlorade ord

forloradeord-omslag”Plötsligt hörs ett skott! Mitt i trängseln på en centralstation faller en ung kvinna omkull, blödande från ett hål i magen. Hennes pojkvän glömmer att de är på flykt och skriker på hjälp. Barnet, skriker han, de har dödat barnet, vi skulle döpt honom till Hopp. En äldre man knuffar sig fram genom folkmassan; släpp fram mig, säger han…” Läs mer


redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-04-01 10:00 / Uppdaterad: 2012-04-01 02:53

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?