Krönika

Årets bästa svenska romaner 2012

1 av 10


Sara Stridsberg: Medealand och andra pjäser
Evigt motstånd och uppror

Medealand”Sara Stridsberg räknas som en av Sveriges just nu främsta författare. Hon har nominerats till Augustpriset för romanerna Drömfakulteten och Darling River. 2006 fick hon Nordiska rådets litteraturpris för Drömfakulteten. Även som dramatiker och författare av pjäserna utmärker hon sig som en av de bästa just nu…” Läs mer

2 av 10


Karolina Ramqvist: Alltings början
Att bli knullad eller älskad

Alltings början”Det dröjer länge innan jag börjar tycka om Karolina Ramqvists senaste roman Alltings början. Jag antecknar sidan 190 och 280 men sen går det i en rasande fart, 293, 306, 331, 332, 362, 366. Så sent som igår sa jag till en kollega att jag tyvärr inte var så förtjust, att det var en klassiskt bra roman som visserligen hade driv och gick lätt att läsa…”Läs mer

3 av 10


Johannes Anyuru: En storm kom från paradiset
Sin pappas anti-biografi

En storm kom från paradiset”Jag trodde jag hade läst en biografi, men efter att ha läst de sista tio sidorna i boken förstår jag att jag läst en anti-biografi. Jag har bara läst om det som gjorde att biografin inte blev någon biografi. Jag tror det är så man måste förstå En storm kom från Paradiset, boken Johannes Anyuru skrivit om sin far…” Läs mer

4 av 10


Susanna Lundin: Hindenburg
Att vara och bli, eller förbli ofullständiga

hindenburg_omslag”Det finns olika sätt för en romanförfattare att låta sina karaktärer möta omvärlden på. Ett kan vara att placera protagonisterna i en laddad, realistisk miljö och få dem att attackera eller åtminstone gestalta samtiden. Ett annat sätt kan vara att sätta dem i en surrealistisk, mer orimlig natur eller situation, bara låta den verkliga världen anas…” Läs mer

5 av 10


Malin Nord: Stilla havet
Stilla havet måste stillas

Stilla havet”Det förtjusar mig mycket att havet i Malin Nords debutroman är något som ska stillas och inte något som redan är det. Stilla – ett verb och ett handlande istället för den väntade adjektiva metaforen. Havet ska tämjas. Havet är oron i den ständigt rörliga situation som bokens jag befinner sig i…” Läs mer

6 av 10


Marie Norin: Vit vit
Pics and it didn’t happen

vitvit-omslag”Det sägs att en bild säger mer än tusen ord… men det är bildtexten som avgör vilka tusen ord. Vi börjar med Erik. Erik är inte så gammal, men gammal nog att följa med att följa med morsan (Erik är ett av alla barn som har en morsa och en farsa men inte längre ett mammaåpappa) på semester till ett ställe med vit sand, blått vatten, gamla ruiner…” Läs mer

7 av 10


Peter Fröberg Idling: Sång till den storm som ska komma
Vad vet du?

sangtilldenstormsomskakomma-omslag”EYES: Medium
HAIR: Medium
WEIGHT: Medium
HEIGHT: Medium
DISTINGUISHING FEATURES: None
NUMBER OF FINGERS: Ten…” Läs mer

8 av 10


Kristina Sandberg: Sörja för de sina
Fast i folkhemmet?

sorja-for-de-sina-omslag”I Att föda ett barn inleds berättelsen om Maj som efter ett misslyckat förhållande flyttar från Östersund till Örnsköldsvik där hon träffar den 16 år äldre Tomas som hon snabbt blir gravid med och trots att ingen av dem egentligen ville gifta sig står hon snart brud med en redan synlig mage. Skammen…”Läs mer

9 av 10


Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar: kärleken
Till minne av de som försvann

torka-aldrig-tarar_omslag”På 80-talet kom en sjukdom till Sverige som ingen hade hört talas om tidigare. Den började försiktigt, som en ovanligt segdragen förkylning. En munsvamp som inte ville ge med sig. Några utslag på bröstet. Men snart visade den att den menade allvar. Det var kroppens system den slog ut. Blodkropparna stod svarslösa…” Läs mer

10 av 10


Jonas Joelson: Tabula Rasa Hotels
Har du hört den förut?

tabularasahotels_omslag”För tio år sedan jobbade de på .com-bolagen, för tjugo år sedan inom finanssektorn. Nu jobbar de visst på reklambyrå. Jag syftar på de unga män som har huvudrollen i den svenska, eller snarare Stockholmska, generationsromanen. De är unga män som vet sitt värde och lever i en tillvaro där bara det bästa duger…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-30 23:27

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?