Recension

: Tigrar i rött väder
Tigrar i rött väder Liza Klaussmann
2012
Modernista
8/10

Olyckliga vindar på USA:s östkust

Utgiven 2012
ISBN 9789174991529
Sidor 357
Orginaltitel Tigers in red weather
Översättare Caj Lundgren

Om författaren

Liza Klaussmann är född 1976 i New York. Hon har arbetat som journalist på New York Times i över ett decennium. Tigrar i rött väder är hennes debutroman som kom ut 2012.

Sök efter boken

När jag läser Tigrar i rött väder funderar jag ofta på vad den handlar om, egentligen. Det är ingen roman det händer särskilt mycket i. Handlingen kretsar kring en sommar och en mördad hushållerska, dess förspel och dess efterspel under 40-, 50- och 60-talet.

Nick och hennes man Hughes har efter några år i Florida återvänt till den lilla ön utanför Cambridge på USA:s östkust, till Tiger House där Nick och hennes kusin Helena tillbringade sin barndoms somrar. Medan Nick var uttråkad hemmafru och flirtade med Hughes kollegor i flottan nere i Florida gifte Helena om sig med en man som inte älskade henne utan bara såg att utnyttja henne i jakt på framgångar i Hollywood. Sommaren som allting kretsar kring, när Helenas son Ed och Nicks dotter Daisy hittar grannens hushållerska död i en skogsdunge, bor de alla, Nick, Hughes och Daisy, Helena och Ed tillsammans i Tiger House.

Helena försvinner in i depressioner och tablettmissbruk. Ed har en obehaglig vana att titta på när andra människor har sex eller är intima med varandra på andra sätt. Han påstår att han forskar. Han säger sig observera människor för att se dem som de verkligen är. Och han uppvisar ett märkligt intresse för Daisy. Nick gör allt för att skydda Helena från hennes man Avery och gör allt för att upprätthålla en polerad fasad med trädgårdsfester, tennisspel och familjemiddagar. Men hjälper det Helena, vad håller egentligen Ed på med och vad har han med grannens hushållerskas död att göra?

Tigrar i rött väder liknar Richard Yates romaner. Olyckliga människor som förtvivlat försöker hålla samman sin värld men som läsare får jag se den falla samman.

Liza Klaussmann är en skicklig berättare. Det här är en riktigt välskriven debut. Genom att låta varje person i romanen berätta om samma händelser på sitt sätt drivs handlingen framåt samtidigt som den står stilla. Läsningen av Tigrar i rött väder blir till en akt likt den Ed pysslar med i mörka hörn. Jag läser för att förstå vilka dessa karaktärer egentligen är. Det är vacker och njutningsfull läsning men den lämnar mig med ett visst obehag i bröstet. Är det så här människan är?

Camilla Hällbom

Publicerad: 2013-01-01 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-31 16:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5041

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?