Recension

: Sunset Park
Sunset Park Paul Auster
2010
Faber and Faber
7/10

Oförglömliga karaktärer

Utgiven 2010
ISBN 9780571258789
Sidor 309
Språk engelska

Gästinformation

Jag heter Josef Bengtsson, är litteraturvetare och älskar att läsa böcker som utmanar mig. Jag vill nästan vara helt slut när jag är färdig med en bok. Jag har en förkärlek för postmodern litteratur, gärna från USA. Söker gärna efter ångest i böcker.

Sök efter boken

När han var i ungdomen råkade han knuffa sin äldre bror framför en bil och brodern dog. Han vet inte om han hörde bilen eller inte. Ett samtal, som han råkade överhöra, mellan sin styvmor och far några år senare ledde till Miles Hellers brytning med sitt förflutna och han flyttade från New York för att leva i Florida.

I Paul Austers bok Sunset Park får läsaren följa människor som med olika villkor lever i USA 2008. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot befolkningen och nu gäller det att överleva. Ett kollektiv i stadsdelen Sunset Park i New York uppkommer som en följd av att ett gäng ungdomar behöver ett billigt boende. De är intelligenta, unga och talangfulla med idéer. Det är deras öden vi får följa i olika sidoberättelser till den historia Auster börjar med, den om Miles Heller.

Vi möter Miles Heller (28 år gammal) i Florida. Mannen som fotograferar tomma hus i ett raserat kapitalistiskt system. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot USA och bostäder står övergivna. Heller har som uppgift att dokumentera de ting som människor har lämnat efter sig i all hast bland husen. Han är inte ensam i detta arbete utan har med sig tre medarbetare som undersöker om det finns något värde i det människor har lämnat. Allting är utmätt av bankerna och de vill ha tillbaka prylarna eller pengarna som de lånat ut. Miles Heller känner sig vemodig när han kliver in i husen för att göra sitt arbete. Det är han och ”de tre musketörerna” av undergång som dokumenterar människans förfall. Han blir tillslut utpressad av en syster till den 14-åriga flicka han har en relation med och måste lämna Florida och återvända till New York.

Paul Auster närmar sig teman som vana läsare av Auster är hemtama vid. Ett av dem är tingens betydelse i världen. De är övergivna till en början i Florida men i New York försöker Auster att slå ett slag för miljön och en antikapitalistisk hållning. Människans sätt att leva måste förändras och det är därför han låter Bing Nathan, en av ungdomarna, arbeta på The Hospital for Broken Things, sjukhuset för trasiga ting, där han försöker att reparera dem som går sönder och ge dem nytt liv. Bing är livrädd för det moderna och vill göra revolution mot samtiden som han tycker bara blickar framåt mot en framtid som kanske redan är förstörd.

Sidoberättelserna tar över ibland så att ramberättelsen försvinner i mängden av olika berättelser. Auster fortsätter på den säkra bana han tidigare följt och utmanar läsaren. Boken är ett inlägg i den samtida debatten om miljön och den ekonomiska krisen. Jag blir inte besviken när jag läser Austers senaste bok.

Josef Bengtsson

Publicerad: 2011-02-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 18:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4043

3 kommentarer

[...] This post was mentioned on Twitter by BokbloggsNytt, dagensbok.com. dagensbok.com said: Paul Auster "Sunset Park": När han var i ungdomen råkade han knuffa sin äldre bror… http://goo.gl/fb/O6FTM #dagensbok [...]

 

Pilar är 16 när dom träffas.

e-a Oregistrerad 2011-04-01 10:26
 

[...] till en av mina favoritförfattare, Paul Auster. Från biblioteket hade jag lånat hans bok Sunset Park, som kom ut på svenska förra året. Temat i boken är ett av Austers återkommande: Förlusten. [...]

Sunset Park « ingescyber Oregistrerad 2012-09-16 11:00
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?