Krönika

Årets bästa facklitteratur 2012

1 av 10


Nina Björk: Lyckliga i alla sina dagar: Om pengars och människors värde
Både förlösande och tröstlöst om kapitalism och drömmar

lyckligaiallasinadagar_omslag”Det börjar med en scen ur en barnfamiljs vardag. Det börjar med en sång ur en tecknad film där man sjunger om att allt är möjligt. “Mirakel kan ske. Om bara man vågar tro.” Ur detta bygger Nina Björk ett resonemang kring vilka drömmar som är möjliga att drömma i vårt samhälle. Är verkligen allt möjligt? Kan mirakel ske? Svaret…”Läs mer

2 av 10


Rebecka Skloot: Den odödliga Henrietta Lacks
HeLa historien

Den odödliga Henrietta Lacks”Henrietta Lacks var en fattig men ganska vanlig svart kvinna som bara var trettioett år gammal när hon dog 1951. De cancerceller som ledde till hennes död har däremot överlevt ända tills idag, livskraftiga som få andra och använda för att finna botemedel mot en mängd svåra sjukdomar…” Läs mer

3 av 10


Martin Gelin: Den amerikanska högern
Skrämmande läsning om mäktigt parti

den-amerikanska-hogern-omslag”Så är det dags för den stora matchen. I den ena ringhörnan, den regerande mästaren: Harvardstudenten som var den första att införa en allmän sjukförsäkring på federal nivå (för de som inte har råd med en privat). I motsatta ringhörnan har vi utmanaren: Harvardstudenten som var den första att införa en allmän sjukförsäkring på delstatsnivå…” Läs mer

4 av 10


Sandra Abi Khalil, Lisa Ericson, Miriam Parkman och Isabella Wong: Pärlans konfektyr: Kolor, jazz och bakverk
Nedrans fint

kolor-jazz-och-bakverk-omslag”Den är som en karamell den här kokboken. Formgivaren Katy Kimbell har gjort ett utsökt jobb! Alla som jag har visat boken för har börjat dregla och det innan de har smakat kolorna man kokar av de här recepten. Jag matar er med metaforer…Kolor, jazz och bakverk är ett måste för den som är förtjust i 40-talets estetik…” Läs mer

5 av 10


Svetlana Aleksijevitj: Kriget har inget kvinnligt ansikte
”Ni ska veta att de faktiskt tog ifrån oss kriget”

krigetharingetkvinnligtansikte-omslag”De berättar sina historier, en och en, små nedslag i historien. Hon som följde sin man ut i kriget för att de inte kunde vara ifrån varandra, och som stred vid hans sida tills han stupade.”Vi firade vårt bröllop i skyttegraven. Inför en strid. Men jag sydde mig en vit klänning av en tysk fallskärm”…” Läs mer

6 av 10


Elif Batuman: Besatta
Att bli uppfunnen utav en ryss

besatta-omslag”Kan ni tänka er något torrare än en bok om rysk litteratur, skriven av en doktorand i rysk litteratur? Har inte allting sagts redan om Tolstoj, Gogol, Tjechov och grabbarna? I så fall har ni fel. Besatta är Elif Batumans berättelse om livet som ung turkisk-amerikansk doktorand vid Stanford University, och om de människor hon stöter ihop med…” Läs mer

7 av 10


Katrine Kielos: Det enda könet
*Greed is good” och allt det osynliggjorda andra

Det enda könet”Jag måste med jämna mellanrum slå igen Det enda könet och vrida och vända lite planlöst på den. Är det här verkligen en bok om ekonomisk teori? Varför skrattar jag då så mycket? Kan det verkligen stämma? Katrine Kielos bok, en snygg, liten, inbunden sak, har undertiteln ”Varför du är förförd av den ekonomiske mannen…” Läs mer

8 av 10


Linda Lomelino: Lomelinos tårtor
Konstverk till tårtor

Lomelinos tårtor”Det finns en ödmjukhet hos Linda Lomelino som jag genast fastnar för. I förordet till boken fylld av tårtor som överträffar varandra i form, färg och smak skriver hon om sina passioner; tårtor och fotografering och glädjen över att få kombinera dem. Trots att tårtorna är mer avancerade än tårtorna de flesta av oss har gjort tidigare finns det inget…” Läs mer

9 av 10


Caitlin Moran: Konsten att vara kvinna
En motorväg genom feminsim, populärkultur och arbetarklass

konsten-att-vara-kvinna-omslag”Simone de Beauvoir skrev intellektuellt om det. Maria Sveland har skrivit bittert om det. Valerie Solanas skrev argt, förbannat och våldsamt om det. Karolina Ramqvist skriver nostalgiskt om det. Caitlin Moran skriver humoristiskt om det. Om (konsten) att vara kvinna. Caitlin Moran skrev Konsten att vara kvinna på fem månader. Det märks…”Läs mer

10 av 10


Anna Dahlqvist: I det tysta. Resor på Europas abortmarknad
Äta bör man, annars dör man?

Anna Dahlqvist, I det tysta (omslag)”I Sverige beskrivs ofta abortfrågan som en ickefråga. Som om den helt oproblematiskt vore huggen i sten. Vi är ju så sexualliberala här. Det säger nog betydligt mer om vår egen självbild än om frågan i sig. För bara några decennier sedan reste svenska kvinnor till det kommunistiska Polen för att göra aborter…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-30 22:29

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?