Krönika

Tio i topp juli

Trots att sommaren och semestern är en riktig höjdpunkt för oss bokälskare som äntligen får tid till att läsa på riktigt är sommaren samtidigt en svag period i bokutgivningen. Och det har vi på Dagensbok märkt av när vi har sammanställt julis tio i topp lista. Det har helt enkelt inte getts ut så många superbra böcker i sommar. Därför står många av våra favoriter från juni kvar på listan, har du inte läst dem, passa på nu innan bokhösten sätter fart på allvar! Några nya favoriter har förstås smugit sig in på listan, högst upp den här månaden ligger såklart Delirium som både Camilla, Ella och Emelie har läst och älskat. Och så många bokbloggare kan inte ha fel!

1 av 10 (Ny)


Lauren Oliver: Delirium
En annan syn på kärlek

Delirium”I ett framtida USA har kärlek klassats som en livsfarlig sjukdom. För att hålla smittan borta har städerna isolerats och hela befolkningen får vid arton års ålder behandling mot Amor Deliria Nervosa. Behandlingen gör att man inte längre kan känna äkta känslor som kärlek, åtrå, glädje, men inte heller sorg och olycka. För att en…” Läs mer


2 av 10 (1)


Nicola Lagioia: Allt kommer tillbaka
A trip down memory lane

Allt kommer tillbaka”Vi befinner oss tillsammans med berättaren i staden Bari i södra Italien, året är 1984 och världsekonomin rusar uppåt. Berättarjagets pappa äger ett företag som tjänar stora pengar på att sälja handbroderade lakan. Själv är han 13 år när berättelsen tar sin början och hans största bekymmer är föräldrarnas ständiga…” Läs mer


3 av 10 (2)


Bodil Malmsten: Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag
När Bodil Malmsten talar lyssnar världen

ochenmanadgarfortarenuanetthjartslag_omslag”När jag tänker på den sammanlagda bloggvärlden därute, och sedan på att texterna i Bodil Malmstens loggbok Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag är en sammanställning av hennes blogginlägg, måste jag ännu en gång vidga min syn på vad ett blogginlägg är och kan vara…” Läs mer


4 av 10 (3)


Clarice Lispector: Nära det vilda hjärtat
Poetisk äktenskapskritik

nara-det-vilda-hjartat-omslag”Nära det vilda hjärtat är Clarice Lispectors debut från 1944 och det sjunde verket av henne som ges ut på svenska. Trots det är det det första av henne som jag läser, på riktigt. Givetvis har jag på mina kurser i litteraturvetenskap läst delar av hennes verk och framför allt uppsatser om dem. Jag har till och med två tidigare utgivna verk hemma…” Läs mer


5 av 10 (Ny)


Mats Kolmisoppi: Undantagen
Angeläget (klass)hat

Undantagen”Andra novellen landar rakt i vårens klasshatsdebatt. Att svälta ilskan heter novellen, och berättarjaget rör sig i bil från Skåne upp mot Halland. När han passerar den välmående Bjärehalvön rinner det över:

En önskan om brand och fasansfulla skrik i…” Läs mer


6 av 10 (4)


Per Ole Persson: Jaco
Förtjusande sommarskräck!

jaco_omslag”Per Ole Perssons debutroman Jaco är drygt hundrafemtio sidor, men känns mycket längre. Det är en krävande och omtumlande läsning, bitvis svår och snårig, men samtidigt väldigt direkt och obehagligt aktuell. Språket är köttigt och rått – välkommen till fukten, värmen, trycket…” Läs mer


7 av 10 (5)


Sofia Malmberg: Elin under havet
Starkt om det svåraste svåra

Elin under havet_omslag”När jag läst ut Elin under havet måste jag nästan gråta lite grann. Redan på beskrivningen av boken förstår man att det här kommer att bli något alldeles utöver det vanliga. En grafisk roman som riktar sig till ungdomar från 11 år, och som handlar om en tjej som är med om ett övergrepp. Så modigt! tänkte jag när jag läste om den i…” Läs mer


8 av 10 (6)


Malin Nord: Stilla havet
Stilla havet måste stillas

Stilla havet”Det förtjusar mig mycket att havet i Malin Nords debutroman är något som ska stillas och inte något som redan är det. Stilla – ett verb och ett handlande istället för den väntade adjektiva metaforen. Havet ska tämjas. Havet är oron i den ständigt rörliga situation som bokens jag befinner sig i. ”Jag skriver till dig men du ser inte mina händer…” Läs mer


9 av 10 (7)


Linda Lomelino: Lomelinos tårtor
Konstverk till tårtor

Lomelinos tårtor”Det finns en ödmjukhet hos Linda Lomelino som jag genast fastnar för. I förordet till boken fylld av tårtor som överträffar varandra i form, färg och smak skriver hon om sina passioner; tårtor och fotografering och glädjen över att få kombinera dem. Trots att tårtorna är mer avancerade än tårtorna de flesta av oss har gjort tidigare…” Läs mer


10 av 10 (9)


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Eld
Realistiska häxor

Eld”Vi är många som har väntat på uppföljaren till förra årets succé Cirkeln, och nu är den äntligen här! I Cirkeln, mötte vi De Utvalda: Anna-Karin, Ida, Linnea, Minoo, Rebecka och Vanessa. Som snart fick reda på att de var häxor med magiska krafter som tillsammans ska rädda världen från apokalypsen. Både Mats Strandberg och…” Läs mer


redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-08-08 10:00 / Uppdaterad: 2012-08-09 10:13

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?