Krönika

10 i topp november 2012

Den sista december listar vi årets bästa böcker i olika kategorier som facklitteratur, skönlitteratur, barn- och ungdomsböcker etc. Så det här blir årets sista månadslista och vilken lista sen. Vi har fyra 10:or i topp och den Augustprisvinnande A, B, C å allt om D håller sig kvar på listan.

1 av 10 (Ny)


Karolina Ramqvist: Alltings början
Att bli knullad eller älskad

Alltings början”Det dröjer länge innan jag börjar tycka om Karolina Ramqvists senaste roman Alltings början. Jag antecknar sidan 190 och 280 men sen går det i en rasande fart, 293, 306, 331, 332, 362, 366. Så sent som igår sa jag till en kollega att jag tyvärr inte var så förtjust, att det var en klassiskt bra roman som visserligen hade driv och gick lätt att läsa, men…” Läs mer

2 av 10 (Ny)


Cilla Naumann: Springa med åror
De där första somrarna, och resten av livet

springa-med-aror_omslag

Ute vid grundet är den vitgula sandbottnen perfekt räfflad – som ett ökenlandskap. Vi gör kullerbyttor och står på händerna i vattnet. Tiden försvinner in i glittergatan som kokar havet i allt intensivare rödfärger ju lägre solen sjunker.

Läs mer

3 av 10 (Ny)


Janne Teller: Om det var krig i norden
Om det var du som var flykting

om-det-var-krig-i-norden_omslag”Det är en liten bok som ser ut som ett pass. Högst medvetet, för den handlar om gränser och om att vara flykting. Om att lämna en plats och åka till en annan för att man måste, inte för att man vill. Den handlar om att själv vara den som behöver hjälp och välvilja från någon annan, själv vara den som blir en siffra i statistiken…” Läs mer

4 av 10 (Ny)


Klara Persson: Molly och Sus
Om tvillingskap och flätor

Molly & Sus av Klara Persson”Molly och Sus är tvillingar. De föds på samma dag och växer upp tillsammans, lär sig nya saker ihop och spelar fyrhändigt på pianot. Men så finns det en sak till som binder ihop dem, rent fysiskt till och med: flätorna. Molly och Sus föds med flätor som sitter ihop, och det binder dem oundvikligt samman: “Håret hade också alltid varit som det var” som det lakoniskt uttrycks i boken.” Läs mer

5 av 10 (Ny)


Rosa Liksom: Kupé nr 6
Lång resa mot öst

kupe-nr-6-omslag”Det är här en berättelse som svischar fram, se bara på det vackra omslaget där bilden smetas ut som när man tittar ut genom ett fönster på ett tåg i farten. Jag tvingar mig själv att läsa långsamt, fixera blicken utanför det där fönstret för att inte missa ett enda ord och en enda bild. Det här är en roman att vila i, låta sig vaggas in tågets något hackiga lunk…” Läs mer

6 av 10 (Ny)


Sophie Adolfsson: Det känns konstigt att vakna i sin egen säng
En motorsåg

Adolfsson, omslag”I vårt sekulära samhälle, där kyrkbänkarna mestadels gapar tomma, tycks det religionens opium som Karl Marx talade om ha ersatts av ett annat: Sexets. Det verkar vara en synnerligen beroendeframkallande drog. Vi tycks aldrig få nog av att höra om det eller läsa om det. Och Sophie Adolfsson tycks aldrig få nog av att skriva om det…” Läs mer

7 av 10 (1/10)


Johannes Anyuru: En storm kom från paradiset
Sin pappas anti-biografi

En storm kom från paradiset”Jag trodde jag hade läst en biografi, men efter att ha läst de sista tio sidorna i boken förstår jag att jag läst en anti-biografi. Jag har bara läst om det som gjorde att biografin inte blev någon biografi. Jag tror det är så man måste förstå En storm kom från Paradiset, boken Johannes Anyuru skrivit om sin far. Ni som inte vill veta vad…” Läs mer

8 av 10 (Ny)


Martin Gelin: Den amerikanska högern
Skrämmande läsning om mäktigt parti

den-amerikanska-hogern-omslag”Så är det dags för den stora matchen. I den ena ringhörnan, den regerande mästaren: Harvardstudenten som var den första att införa en allmän sjukförsäkring på federal nivå (för de som inte har råd med en privat). I motsatta ringhörnan har vi utmanaren: Harvardstudenten som var den första att införa en allmän sjukförsäkring på delstatsnivå…” Läs mer

9 av 10 (Ny)


Nina Ulmaja: A, B, C å allt om D
Blir inte bättre än såhär

ABC å allt om D”Begreppet allåldersbok har blivit populärt. Ofta menar man böcker som funkar från yngre tonåren och uppåt. Det sägs att det var Harry Potter som gjorde det rumsrent för vuxna att gilla samma sak som barn. Kanske är fenomenet en spegling av att tv blivit närmast besatt av allåldersprogram. Säg det tv-program…” Läs mer

10 av 10 (Ny)


Mikael Niemi: Fallvatten
När katastrofen kommer

fallvatten-omslag”När läste du senast en katastrofroman?

En svensk?

Upplägget till Mikael Niemis bok Fallvatten låter verkligen som inget annat, och det var det som lockade mig till den…” Läs mer

Bubblare (Ny)


Mumin-app: Hur gick det sen?
Hur gick det sen?

mumin-app-omslag”Det spelade liksom ingen roll om en var 1,5 år, 4 år eller 29 år i min familj. Alla sögs liksom in i min lilla svarta telefon och pillade, lyssnade och skakade på den. Allt började med att fyraåringen en morgon önskade sig nya mumin-appen. Att sandlådesnacket i parken är ett helt annat nu än när jag var liten är helt klart…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-12-03 10:00 / Uppdaterad: 2012-12-19 20:24

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?