Nyhet

10 i topp november 2011

Från ungdomsboksvecka till bakboksspecial och rakt in i vintern. Det har blivit december och dags för en ny topplista på dagensbok.com Några av ungdomsböckerna gillade vi så mycket att de har letat sig in på november månads lista. Vi har även fått mersmak från vår seriefredag och därför har Matilda Rutas Tummelisa hoppat i och lagt sig på en bronsplats. Augustprisvinnaren Tomas Bannerheds Korparna har en given plats på listan, liksom Carolina Fredrikssons Flod som fortfarande hänger sig kvar. Störst plats den här månaden ger vi dock åt poesin i antologin Trettiotvå poeter tjugohundraelva. Trettiotvå av 00-talets allra bästa poeter i en bok – kan det bli bättre?

1 av 10 (Ny)


Jörgen Gassilewski, Anna Hallberg, Anna Nyström och Kajsa Sundin (red.): Trettiotvå poeter tjugohundraelva
00-talets allra bästa poeter i en

32/2011”När jag berättar för min farmor att jag ska skriva om Trettiotvå poeter tjugohundraelva (32/2011), en antologi över svensk lyrik under 00-talet, säger hon att det inte går, för en sådan bok måste man läsa långsamt, en liten bit i taget. Självklart har hon rätt i det. Men vi som befinner oss bland bloggar, medieflöden och en allt hetsigare…”Läs mer


2 av 10 (1)


Sara Lundberg: Vita streck och Öjvind
Om längtan till något som är viktigt

Vita streck och Öjvind”I berättelsens fokus står huvudpersonen Vita. Hon är flickan som står för ordningen i bokens universum när hon baklänges målar de vita strecken på vägarnas mittlinje. Detta pågår tills det en dag kommer en pojke farande – rakt ner i hennes färgpyts. Det är Öjvind som kommer, och plötsligt blir strecken utbytta…” Läs mer


3 av 10 (Ny)


Matilda Ruta: Tummelisa
Sagolikt brutalt om att ta sin historia i egna händer

Tummelisa eller Den andra vildmarken”Det var en gång en saga. Sagan handlade om en liten, pytteliten flicka. Hon kallades Tummelisa. Så hände massor av hemska grejer med henne, men själv gjorde hon nästan ingenting. Det var en gång en serieskapare. Hon kallades Matilda Ruta. Så läste hon sagan om Tummelisa, och en massa andra böcker också, och så bestämde hon sig för att göra om sagan. Matilda Rutas nya version av…” Läs mer


4 av 10 (4)


Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar
Och allt som finns kvar ryms i en låda från Ikea

Och i Wienerwald står träden kvarNär Elisabeth Åsbrinks Och i Wienerwald står träden kvar släpptes i början av hösten tycktes varenda nyhetsreporter ha gett sig av till en Ikea-parkering i närheten. Där instämde möbelkunderna i hur förfärligt alltsammans var, och fortsatte sedan glatt att shoppa vidare. Huruvida man bör bojkotta storföretag eller inte är jag inte säker på hänger…” Läs mer


5 av 10 (Ny)


Tomas Bannerhed: Korparna
En far, en massa fåglar och så Klas mittemellan

Korparna”Klas kallar sin pappa far. De är ute efter far. Korparna är ute efter honom. Och Klas skräms av fars galenskap. Lika mycket som han skäms över att det är Agne som det klottras om som är hans far. Och samtidigt den här förälskade vänskapen. Jag grips som alltid av historier om barn som inte vet vad de känner…” Läs mer


6 av 10 (8)


Carolina Fredriksson: Flod
Vidunderligt bra

Flod”Mitt första intryck av Flod var att det var en krävande bok. Det var som en barriär omkring den, som låg kvar det första kapitlet ut. Jag som alltid hoppas mycket på debutanter blev om inte besviken men modfälld, tänkte att jag orkar inte med läsning som begär för mycket av mig. Ett kapitel senare var jag övertygad om att…”Läs mer


7 av 10 (Ny)


Johanna Lindbäck: Välkommen hem
“Call your girlfriend” i romanformat

Välkommen hemVälkommen hem – boken inleds med ett välkomnande när Sara kommer hem till Luleå efter nästan ett helt år i London där hon har gjort ett utbytesår på Svenska skolan. Hennes pappa som har hämtat henne vid flygplatsen kör genom staden och pekar ut alla “sevärdheter” som stadens stora bro och skolan hon gick på som om hon…”Läs mer


8 av 10 (7)


Victor Johansson: Wrestlarna
Undergångsstämning över varje klipp

Wrestlarna”Uppvisningsbrottning inför publik, wrestling, har ett på förhand uppgjort resultat. Att deltagarna vet vem som i slutet ska stå som vinnare hindrar inte slagen från att bli kännbara. Det handlar om att förhålla sig till en verklighet baserad på fiktion, en påhittad verklighet på gränsen till blodigt allvar…” Läs mer


9 av 10 (Ny)


Horace Engdahl: Cigaretten efteråt
Horace på bästa humör

Engdahl, Cigaretten efteråt (omslag)”En ny bok av den gamle snobben Horace Engdahl! Hur kul kan det vara? Riktigt kul, om ni frågar mig. Läsningen av hans nya bok Cigaretten efteråt försänker läsaren i ett stilla lyckorus. Vissa partier läser man om av bara farten för att de är så välfunna och roliga. Det verkar som att Horace Engdahl sällan har varit på bättre humör…”Läs mer


10 av 10 (Ny)


Maja-Maria Henriksson: Inte på riktigt, inte på låtsas
En litterär käftsmäll

Inte på riktigt, inte på låtsas”Att öppna en ny bok är lite som att skrapa en trisslott. Pirrigt och förväntansfullt. Jag slår upp Inte på riktigt, inte på låtsas på tunnelbanan. Jag är på väg hem och jag glömmer nästan att kliva av trots att jag bara är tio sidor in i historien. Jag är fast från första stund och bär boken med mig inuti kroppen även…”Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-12-01 10:00 / Uppdaterad: 2011-11-29 16:50

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?