Recension

: Välkommen hem
Välkommen hem Johanna Lindbäck
2011
Rabén & Sjögren
10/10

”Call your girlfriend” i romanformat

Utgiven 2011
ISBN 9789129676549
Sidor 345

Om författaren

Foto: Leif Hansen
Foto: Leif Hansen

Johanna Lindbäck är född 1972 i Umeå men bor numera i Stockholm. Debutromanen heter En liten chock och gavs ut 2007. Sedan dess har hon skrivit ytterligare ungdomsböcker, tillsammans med Lisa Bjärbo också crossoverromanen Vi måste sluta ses på det här sättet (2013). 2013 kom dessutom första romanen för mellanåldern, Lite ihop. Lindbäck är förutom författare gymnasielärare i svenska och engelska.

Johanna Lindbäck – författarens blogg.

bokhora.se – Lindbäck är också en av tjejerna bakom bokhora.se.

Sök efter boken

Välkommen hem – boken inleds med ett välkomnande när Sara kommer hem till Luleå efter nästan ett helt år i London där hon har gjort ett utbytesår på Svenska skolan. Hennes pappa som har hämtat henne vid flygplatsen kör genom staden och pekar ut alla ”sevärdheter” som stadens stora bro och skolan hon gick på, som om hon hade varit borta hela sitt liv.

Innan hon åkte gjorde hon slut med sin pojkvän Mattias, Mattias som hon dessutom har bott nära och känt i 10 år. När hon kommer hem är det till en kylig och trevande relation som återupptas med Mattias och hans tvillingsyster Bella, som om hon fortfarande var kvar i London dit Sara längtar tillbaka. Sara försöker återuppta kontakten med Mattias men han ignorerar henne mest och vill inte prata. Det här är det stora bekymret för Sara och det stora samtalsämnet när hon fikar med kompisar på stans caféer. Allt förändras när hon bestämmer sig för att börja träna jujutsu och där träffar på den nya grannen Adrian.

Till en början kunde jag störa mig lite smått över de inkast av engelska ord och meningar som framför allt Sara säger då och då tills jag kommer på att det så många tonåringar pratar, åtminstone om de har spenderat ett år i England. Så jag släppte snabbt det och insåg hur lätt och ledigt de flesta dialoger är skrivna.

Är det inte din tionde träning idag?” frågade Adrian när vi cyklade hem på torsdagen därpå. ”Är det?” Jag hade inte räknat efter själv, men jag tittade upp mot himlen och låtsades tacka gud. ”Vi borde typ ha fått tårta av klubben för vår enorma uthållighet. Jomen, faktiskt, Adi! Vet du att jag inte ens tänkt på vad ordet kamp i kampsport stod för?” ”Och nu vet du allt om det. Hemska blåmärken och brutalt våld.” ”Exakt! Towsa!” Jag såg på honom och vi fnissade båda två.

Kärlek är svårt att skriva om, möjligen är det lättare att skriva om den olyckliga kärleken. Johanna Lindbäck lyckas med att skildra både den smärtande, olyckliga kärleken och den pirrande lyckliga. Jag både gråter och ler fånigt när jag läser för det känns så äkta. Så bra är det.

Svensk ungdomslitteratur börjar bli bättre än när jag själv var tonåring, tycker jag (vilket innebar att jag slukade böcker som nationaleposet Utvandrarna av Vilhelm Moberg istället). De har till och med blivit mycket bra på att skriva om sexualitet och sex. Johanna Lindbäck är en av alla författare som beskriver det här väldigt bra. Det blir både pinsamt ibland och härligt ofta, precis som det är i verkligheten.

Jag drog av mig jeans, tröjan, och stod där i trosor och behå. Han klädde av sig allt utom kalsongerna. Sen kramades vi igen, nu nästan nakna. Hans stånd buffade i mig, han smekte och kysste och kramade. Av med kalsonger, trosor och behå. In under täcket. Mina fötter var kallsvettiga. Jag skulle haft på mig sockorna. ”Säg vad du tycker är skönt”, sa han mjukt och strök mig över håret. ”Det här. Allt är skönt.” Jag försökte att inte nudda för mycket vid honom med mina svettiga fötter. Jag visste varför han frågade. Det var nu jag borde ha lagt benen runt honom, stönat ”Mattias, Mattias” och varit mitt livs kåtaste.

Johanna Lindbäck har själv mer eller mindre utnämnt Robyns låt ”Call your girlfriend” till bokens soundtrack. Det berättade hon på en av Rabén och Sjögrens bokpresentationer i somras och hon tackar även Robyn för musiken i bokens tacktext. Jag förstår vad hon menar och vågar säga att boken är lika bra som låten. Kan vi inte göra det här till obligatorisk läsning om kärlek för killar och tjejer på alla högstadieskolor, och gymnasieskolor också för den delen? Om man fick svära skulle jag vilja säga, så otroligt jävla bra!

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-11-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-31 19:45

Kategori: Recension | Recension: #4395

2 kommentarer

[...] “Välkommen hem – boken inleds med ett välkomnande när Sara kommer hem till Luleå efter nästan ett helt år i London där hon har gjort ett utbytesår på Svenska skolan. Hennes pappa som har hämtat henne vid flygplatsen kör genom staden och pekar ut alla “sevärdheter” som stadens stora bro och skolan hon gick på som om hon…”Läs mer [...]

Årets bästa ungdomsböcker | dagensbok.com Oregistrerad 2011-12-31 10:03
 

Tack tack tack men jag har en fråga?

Almandil Ali Oregistrerad 2019-05-13 17:21
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?