Recension

: Lite ihop
Lite ihop Johanna Lindbäck
2013
Lilla piratförlaget
7/10

Hur skulle det vara om de låtsades vara lite ihop?

Utgiven 2013
ISBN 9789187027529
Sidor 238

Om författaren

Foto: Leif Hansen
Foto: Leif Hansen

Johanna Lindbäck är född 1972 i Umeå men bor numera i Stockholm. Debutromanen heter En liten chock och gavs ut 2007. Sedan dess har hon skrivit ytterligare ungdomsböcker, tillsammans med Lisa Bjärbo också crossoverromanen Vi måste sluta ses på det här sättet (2013). 2013 kom dessutom första romanen för mellanåldern, Lite ihop. Lindbäck är förutom författare gymnasielärare i svenska och engelska.

Johanna Lindbäck – författarens blogg.

bokhora.se – Lindbäck är också en av tjejerna bakom bokhora.se.

Sök efter boken

Majken är tolv år, har precis börjat sjätte klass och plötsligt har hon och hennes bästis Tessan inget att prata om. Tidigare gick de ofta på stan, fikade och pratade om allt möjligt, men nu vill Tessan helst prata killar med jobbiga Belinda. Belinda som varken Majken eller Tessan egentligen tycker om, och nu umgås plötsligt hon och Tessan efter skolan. Majken förstår inte vad det är med killar som gör att man inte längre kan bete sig som folk och hon blir ledsen över att hennes bästis försvinner ifrån henne. Majken känner sig fel och töntig, hon spelar fiol och har aldrig ens varit kär. Så börjar Ivan på deras skola och Majken får en idé. En idé som kommer låta Majken vinna tillbaka Tessan som bästis. Majken och Ivan ska låtsas att de är lite ihop.

Johanna Lindbäck är en av Sveriges mest älskade ungdomsboksförfattare. Hon har dessutom blivit utsedd till Sveriges läsambassadör 2013-2015. Lindbäck har tidigare skrivit ungdomsböcker och detta är den första för den så kallade bokslukaråldern. Lite ihop är kanske ingen världsomvälvande bok men den känns ändå viktig för just denna ålder. Genom Majken ifrågasätts fixeringen vid killar och Lindbäck skildrar skickligt klumpen i magen man själv fick när man bråkade med sin bästis, och olustkänslorna när man inte riktigt förstod eller visste vad grälen berodde på. I Majkens fall förstår hon inte varför Tessan inte kan prata killar med henne, eller varför de knappt kan prata alls längre, och hon ifrågasätter vad det är för fel på henne. Hon som aldrig kysst en kille. Något som de andra verkar syssla med i tid och otid numera. Men så får Majken bland annat lära sig om Bechdel-testet, som Lindbäck snyggt lindar in i berättelsen utan att tappa fokus på handlingen, och inser att det kanske inte är fel på henne ändå.

Boken lunkar på men blir ändå aldrig långtråkig tack vare att den byggs upp av igenkänning och vardagsbetraktelser. Det är en krånglig och jobbig ålder Majken och hennes kompisar befinner sig i. Hon är inte längre något barn, samtidigt som hon heller inte är vuxen. Hon är en tänkande och ganska mogen tjej men barnets naivitet och barnslighet lyser ibland igenom. Hon befinner sig i mellanåldern med allt vad det innebär med identitetssökande och att hitta sin plats.

När det kommer till persongalleriet har Lindbäck förutom Majken samlat en grupp med människor som man gärna skulle läsa mer om, eller känna i verkliga livet. Särskilt Majkens brors flickvän och Izzy. Izzy, Majkens fiollärare, är den som Majken tycker är riktigt cool. Hon ser inte upp till de tuffa tjejerna på skolan, de som bara intresserar sig för smink och killar. Izzy spelar fiol men är fortfarande häftig och den största anledningen till att Majken fortsätter med det där töntiga instrumentet. Under fiollektionerna lär hon sig inte bara saker om musik utan också om livet och därför blir Izzy en viktig förebild för Majken.

Och så Ivan, killen Majken får kontakt med i väntan på fiollektionerna. Killen som också är cool just för att han är så omedveten om det. Lindbäck visar också att relationer mellan kille och tjej inte bara behöver handla om att hångla med varandra utan att man kan umgås som kompisar, prata om saker som är jobbiga, och göra roliga saker tillsammans på ett avslappnat sätt.

Lite ihop är en fin historia om olika sorters vänskap, och berättelsen kunde plockats rakt ur ett högstadium någonstans i Sverige. Det är vardagslikt och verklighetstroget, en fin liten samtidsskildring.

Rebecka Horn

Publicerad: 2013-12-06 00:00 / Uppdaterad: 2013-12-05 20:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5483

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?