Gästrecension

: Som om jag frågat
Som om jag frågat Johanna Lindbäck
2011
Rabén & Sjögren
7/10

Snyggt och okonstlat av Johanna Lindbäck

Utgiven 2011
ISBN 9789129680430
Sidor 249

Om författaren

Foto: Leif Hansen
Foto: Leif Hansen

Johanna Lindbäck är född 1972 i Umeå men bor numera i Stockholm. Debutromanen heter En liten chock och gavs ut 2007. Sedan dess har hon skrivit ytterligare ungdomsböcker, tillsammans med Lisa Bjärbo också crossoverromanen Vi måste sluta ses på det här sättet (2013). 2013 kom dessutom första romanen för mellanåldern, Lite ihop. Lindbäck är förutom författare gymnasielärare i svenska och engelska.

Johanna Lindbäck – författarens blogg.

bokhora.se – Lindbäck är också en av tjejerna bakom bokhora.se.

Gästinformation

Jag heter Amelie, är 17 år och går andra året på gymnasiet. Jag läser nästan uteslutande ungdomsböcker och älskar berättelser som greppar tag om en från första sidan. Dras mest till böcker med en större eller mindre fantasy-influens, men jag gillar att variera lite. Om mina läsupplevelser och annat bokrelaterat skriver jag på ameliesboktips.blogg.se

Sök efter boken

Allt blir annorlunda för John när han börjar nian och Lukas och Saga plötsligt blir tillsammans. Lukas som är bästa vännen, och Saga som är grannen och barndomsvännen som han alltid kunnat umgås avslappnat med. Men nu när hans två vänner är ett par så känns det inte alls likadant. Och samtidigt så verkar Johns föräldrar vara på väg att flytta isär. Fast just nu är det bara på prov, säger de. För att känna efter lite, ett kortare tag. Men hur lång tid krävs det egentligen för att bestämma något sådant?
John känner sig ensam och orkar inte längre gå på fotbollsträningar eller träffa kompisar. Men allt kanske inte är så hopplöst som det verkar vara?

Detta är den tredje romanen jag läser av Johanna Lindbäck och jag sveps genast in i den mysiga och välbekanta känslan som finns i hennes böcker. Det flyter på otroligt bra och snyggt. Som läsare är jag konstant intresserad och nyfiken på vad som ska hända härnäst. Handlingen känns väldigt enkel och okonstlad, utan att tappa viktiga detaljer. Tvärtom är allting väldigt realistiskt och man känner igen sig i både känslor och situationer stup i kvarten. Det spelar ingen roll att jag inte upplevt exakt det som John går igenom i den här boken, för det är de små sakerna som finns utströdda i berättelsen som gör det så väldigt träffsäkert.

De unga karaktärerna i boken känns direkt utplockade ur en svensk högstadieskola, men är inte sådär stelt och tråkigt stereotypiska, utan bara vanliga människor. På ett bra sätt, alltså. En karaktär som jag speciellt gillade var Johns klasskamrat Line – henne skulle jag gärna bli vän med. Även de andra personerna som vi får möta, föräldrarna till exempel, känns trovärdiga. Språket i dialogerna känns aktuellt utan att behöva en massa tilltänkt ungdomligt slang för att stärka det intrycket.

Förutom det härliga med trovärdighet och igenkänning på hög nivå så uppskattar jag även att Johanna Lindbäck väljer att inte gå ännu ett steg med alla relationer i boken. Möjligheter för ytterligare utveckling finns på flera håll, men istället för att ge läsaren mer information om karaktärernas framtid och ett typiskt ”allt-löser-sig-perfekt”-slut, så väljer hon att stanna och lämna lite öppet – det bidrar ju också sin lilla del till den där fint äkta känslan.

Sammanfattningsvis så är Som om jag frågat en bok som passar perfekt för alla tonåringar, och givetvis även för de som lämnat eller ännu inte tillhör den åldersgruppen!

Amelie Lundén

Publicerad: 2013-01-12 00:00 / Uppdaterad: 2013-01-11 20:08

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #5053

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?