Nyhet

Nomineringarna inför Borås tidnings debutantpris 2013

Förra årets debutanter har granskats och Borås tidning har valt ut vilka fem som är de nominerade till årets debutantpris. Borås tidnings debutantpris på 100 000 kr är ett av de tunga litterära prisen i Sverige. I år har rubrikerna mest kretsat kring att det är hela fyra tjejer nominerade. Det finns ingen medveten strategi eller tanke bakom detta val, säger juryn, och egentligen är det underligt (är det inte) att man måste fråga sig det? Som att kvinnor bara kan komma fram på kvotering, vare sig det handlar om jobb i den mansdominerade världen, eller om det handlar om litteratur.

Här är hur som helst de nominerade:

elisabeth-berchtold
foto: Sara Moritz.

Elisabeth Berchtold för diktsamlingen Marialucia. Med nomineringen ”En kraftfull och genomförd poesidebut där fyra diktsviter vänder ut och in på fyra kvinnogestalter (Eurydike, Rosa, Lucia, Maria).”

katarina-fagerskiold
foto: Sandra Qvist.

Katarina Fägerskiöld för romanen Åsen. Med nomineringen ”Stark, drabbande och helt osentimental vardagsskildring av svensk landsbygd.”

lyra-ekstrom-lindback
foto: Leo Nordwall.

Lyra Ekström Lindbäck för romanen Tillhör Lyra Ekström Lindbäck. Med nomineringen ”Modig och frontal debut som ritar upp sitt eget regelverk.” Kommer recension inom kort!

sami-said
foto: Viktor Gårdsäter.

Sami Said för romanen Väldigt sällan fin. Med nomineringen ”Kvick, intelligent och medryckande prosa. En roman som är lätt att tycka om men som dröjer sig kvar länge.”

susanna-lundin
foto: Christine Olsson.

Susanna Lundin för romanen Hindenburg. Med nomineringen ”En roman med många oväntade vändningar. Vacker, sorglig, lurig och egensinnig.”

Det kan vara intressant att konstatera att vi på dagensbok inte alltid är överens med juryn. Det kan också vara intressant att konstatera att det återigen främst är de stora förlagen som är representerade (Bonniers gånger två, Natur & Kultur, Modernista och Norstedts). Priset delas ut den 21 februari.

Vad tycker du om nomineringarna?

Lina Arvidsson

Publicerad: 2013-01-11 19:34 / Uppdaterad: 2013-01-11 19:38

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?