Krönika

10 i topp – september 2011

Vi är nyss hemkomna från bokmässan, årets höjdpunkt för bokälskare och alla i bokbranschen. Dessutom avslutar den september månad på bästa möjliga sätt. Där har vi pratat böcker, läst böcker och andats böcker. Nu presenterar vi september månads bästa böcker enligt oss på Dagensbok.

1 av 10 (Ny)


Victor Johansson: Wrestlarna
Undergångsstämning över varje klipp

Wrestlarna”Uppvisningsbrottning inför publik, wrestling, har ett på förhand uppgjort resultat. Att deltagarna vet vem som i slutet ska stå som vinnare hindrar inte slagen från att bli kännbara. Det handlar om att förhålla sig till en verklighet baserad på fiktion, en påhittad verklighet på gränsen till blodigt allvar…” Läs mer


2 av 10 (Ny)


Herta Müller: Flackland
Kritiken lyser starkt efter censurens fall

Flackland”Vissa författare och vissa verk kräver tid, långsam läsning och långsam tanke. Herta Müllers verk räknar jag till dem och jag önskar att jag alltid kunde ge verk av den här typen mycket tid och långsamma tankar. Nu när jag har läst Flackland har jag inte haft så mycket tid. Istället har jag läst överallt, hela tiden…” Läs mer


3 av 10 (2)


Jenny Tunedal: Mitt krig, sviter
Vilket krig för man mot dem man älskar?

Mitt krig, sviter”Önskan om att ha något att kriga för är inte så oprovocerad som den kanske låter. Det är önskan om att längta, vilja, älska så mycket att det inte bara är värt att döda för, utan värt att föra ett helt krig för. När jag slår upp Jenny Tunedals nya och tredje diktsamling Mitt krig, sviter får jag hjärtklappning…” Läs mer


4 av 10 (Ny)


Maria Sveland och Katarina Wensstam (red.): Happy, happy en bok om skilsmässa
Inspirerande, ja. Provokativt, allvarligt?

Happy, happy - en bok om skilsmässa (omslag)Antologin Happy, happy – en bok om skilsmässa har redan innan recensionsdatum väckt en hel del debatt. Jag har hunnit läsa den och bli genuint glad och inspirerad innan jag stöter på dessa andra reaktioner. Sitter ganska förbluffad framför datorn och läser och lyssnar på det ena hätska påståendet efter det andra…” Läs mer


5 av 10 (1)


Christine Falkenland: Sfinx
Avund, avsky och skör trygghet

sfinx_omslag”Christine Falkenland hör till den sortens författare som verkar skriva olika varianter på, om inte samma historia, så åtminstone samma tema hela tiden. Jag tycker hemskt mycket om såna författare. Det är som om de hela tiden fördjupar och fortsätter på det som måste bli skrivet…” Läs mer


6 av 10 (6)


Carolina Fredriksson: Flod
Vidunderligt bra

Flod”Mitt första intryck av Flod var att det var en krävande bok. Det var som en barriär omkring den, som låg kvar det första kapitlet ut. Jag som alltid hoppas mycket på debutanter blev om inte besviken men modfälld, tänkte att jag orkar inte med läsning som begär för mycket av mig. Ett kapitel senare var jag övertygad om att…”Läs mer


7 av 10 (Ny)


Linda Boström Knausgård:
Smärtan i det svarta

Grand Mal”Det finns en stor trygghet i att läsa om andra människors ångest. Och då menar jag det inte på det självhävdande viset av att trampa på dem som är under en. Utan på det helande sättet, att genom igenkänning skapar vi medmänskliga band emellan oss. Linda Boström Knausgårds noveller balanserar mellan desperation och lugn i en osäker värld…”Läs mer


8 av 10 (Ny)


Elin Grelsson: Du hasar av trygghet
Som en modern Maken

omslag”Hela sommaren har panikkänslan funnits där, strax innanför bröstbenet. Jag har vaknat i samma känsloläge jag somnade i kvällen före, en konstant och molande känsla av att något gått fel. Elin Grelssons debut, Du hasar av trygghet, gör ingenting för att lyfta upp mig ur detta tillstånd…”Läs mer


9 av 10 (Ny)


Hassan Loo Sattarvandi: Belägring
Telefonsamtal från betongen

belagring”Från fönstren på mitt jobb kan man i fjärran skymta ett antal blåfärgade höghus. Ibland när jag ser de husen tänker jag på Foggy, Nemo, Salladin och de andra som bor där. Eller ja, just de bor ju inte där för de är ju alla litterära figurer. Men Hassan Loo Sattarvandi har växt upp här och förlagt handlingen till sin prisbelönta debutroman Still hit…”Läs mer


10 av 10 (Ny)


Katarina Frostensson: Flodtid
Gåtfull ordkarta över språkets landskap

Flodtid”Inom litteraturvetenskapen finns en tendens till att betrakta texten som ett objekt där allt som ligger utanför och bortom dess ramar anses som irrelevant. Sådana texttrogna analysmetoder har säkert sina förtjänster, men jag har alltid haft svårt för att betrakta dem som särskilt givande. Eller, rättare…”Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-10-01 10:00 / Uppdaterad: 2011-12-30 15:45

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?