Gästrecension

: Det borde finnas regler
Det borde finnas regler Lina Arvidsson
2012
Gilla böcker
9/10

Vänskap och tokförälskelser

Utgiven 2012
ISBN 9789186634186
Sidor 304

Om författaren

Lina Arvidsson är född 1981 och bor i Malmö, där hon arbetar extra i kassan på Ica. Hon är utbildad skrivpedagog och har framträtt som estradpoet. Hon skriver krönikor för tidningen Handelsnytt. År 2012 debuterade hon med boken Det borde finnas regler som även blivit film. Hennes andra bok från år 2014 Säg inte det här till någon, skrevs under pseudonymen Ariel Held. 2020 kom novellsamlingen Aldrig ensam.

Gästinformation

Jag heter Elin Schönfelder och är sjutton år. I flera år har jag delat med mig av läsglädje på bloggen Tonårsboken. Förutom mycket läsning och skrivande lever jag ett vanligt tonårsliv i Göteborg. Resor, äventyr, foto, film och kompisar är andra saker jag tycker om. Just nu läser jag Journalistik och samhälle på Ingrid Segerstedts gymnasium.

Sök efter boken

Det borde finnas regler är en härlig bok om att vara mitt i tonåren, inte längre barn men inte heller vuxen. Om framtidsdrömmar, första förälskelsen och vänskap som sätts på prov. Författaren Lina Arvidsson kallar den själv för en fjortisroman. Med så mycket igenkänning som i Det borde finnas regler inser vi nog alla att vi någon gång måste ha varit lite fjortisar.

Fjortonåriga Mia tycker inte att hennes tillvaro kan bli värre, hon bor i en liten håla mitt ute i ingenstans där det aldrig händer något spännande. Som tur är har hon sin bästa kompis Mirjam. Mirjam som är så vacker att hon kan förföra äldre män, som Per till exempel. Mia hatar Per för att han tar Mirjam ifrån henne och dessutom är äcklig. Mias och Mirjams vänskap är så där overkligt perfekt men ändå väldigt närvarande. Den positiva energin, glädjerusen, spänningen och även alla de arga känslorna nästan strålar ut genom boken, och hela tiden känner jag med dem. I allt som händer.

Både Mia och Mirjam drömmer om att bli konstnärer, börja på gymnasiet tillsammans med coola kulturmänniskor, flytta till en storstad och bli framgångsrika. De gör verkligen det bästa av sin tillvaro, de har alla möjliga galna och tokiga idéer som de gärna sätter i verket. Själv är det omöjligt att inte känna både ett sting av avundsjuka och denna återkommande starka igenkänning för både Mia och Mirjam.

Som en motpol till dessa två livliga tjejer finns Karl. Deras kompis som är ett intellektuellt geni och tillbringar större delen av sin tid begravd i tjocka böcker. Karl vet alltid de rätta sakerna att säga och hur situationer ska hanteras. Tillsammans börjar han och Mia spionera på Mirjam och Per. Planen är att avslöja att Per inte är så fantastisk som Mirjam tror, för det kan väl ingen vara?

När Mia sedan träffar Vlad på en fest lyckas hon glömma Per för en kort stund. Vlad är sjutton, bor i egen lägenhet och spelar i ett band. Han umgås med kulturmänniskor och skriver sina texter på skrivmaskin för att han gillar ljudet. Mia blir tokförälskad men vet inte hur hon ska våga ta steget. När inte ens Karl har svar på den frågan önskar hon att det fanns regler för hur sådant ska hanteras.

Det är språket som framför allt förgyller berättelsen om Mia och Mirjam. Ett språk som är både unikt och fyndigt vilket ger berättelsen en egen personlighet. Det är humor och allvar om vart annat, precis som hos bokens karaktärer. I min läsning kunde jag ibland irritera mig på att boken saknade kapitelindelning, men det var också det enda som fanns att irritera sig på.

I övrigt är Det borde finnas regler en berättelse som kommer att älskas av både tonåringar och vuxna. Jag är bara en av många som kommer att sitta och le åt Mias och Mirjams många samtal och tokiga idéer.

Elin Schönfelder

Publicerad: 2012-03-12 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-03 12:55

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #4597

4 kommentarer

Låter som Fucking Åmål med pretto-inslag. Gillar bilden av någon som sitter med skrivmaskin bara för att ljudet är så mysigt. Det låter så härligt mycket glasögon (med svarta bågar), jeans & kavaj och framtida pip-rökning. Det träffar litteratur- och kulturmänniskan mitt i prick. Hade annars gärna sett mer av glädjerusen och de arga känslorna i vuxenböcker, som inte nödvändigtvis handlar om droger. Varför måste dalarna och topparna tillhöra ungdomen? För att den handlar om saker som första förälskelsen? Hm… Kanske jag bara blir nostalgisk.

Oddnejm Oregistrerad 2012-03-12 09:58
 

Nej, det är en relevant fråga faktiskt. Jag håller med dig. Varför måste dalarna och topparna tillhöra ungdomen? Det tycker jag också är konstigt. Känslokurvor är väl högst allmänmänskligt, och det borde finnas mer av sånt även i vuxenlitteratur.

Lina Arvidsson Redaktionen 2012-03-13 22:37
 

[...] “Det borde finnas regler är en härlig bok om att vara mitt i tonåren, inte längre barn men inte heller vuxen. Om framtidsdrömmar, första förälskelsen och vänskap som sätts på prov. Författaren Lina Arvidsson kallar den själv för en fjortisroman. Med så mycket igenkänning som i Det borde finnas regler…” Läs mer [...]

10 i topp mars 2012 | dagensbok.com Oregistrerad 2012-04-01 10:01
 

[...] “Det borde finnas regler är en härlig bok om att vara mitt i tonåren, inte längre barn men inte heller vuxen. Om framtidsdrömmar, första förälskelsen och vänskap som sätts på prov. Författaren Lina Arvidsson kallar den själv för en fjortisroman. Med så mycket igenkänning som i Det borde finnas regler…” Läs mer [...]

10 i topp april 2012 | dagensbok.com Oregistrerad 2012-06-02 12:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?