Nyhet

Vecka 8 på dagensbok.com: Nya och gamla debutanter

En av Sveriges litteraturvärlds viktigaste priser delas ut på torsdag, självklart pratar jag om Borås tidnings debutantpris. Fem av förra årets debuter är nominerade, däribland Kristofer Ahlströms Bara någon att straffa som Anna N skriver om på just torsdag. Till skillnad från många manliga uppväxtskildringar just nu handlar den här om sonens relation till mamman istället för pappan. Det är en roman som utspelar sig på Gotland, på gränsen mellan galenskap och förnuft.

På onsdag dubbelrecenserar Oscar och jag en av vårens nya debutanter, Jonas Joelson som har skrivit en Stockholmsk samtidsroman i Tabula Rasa Hotels. Oscar har läst i traditionell mening och jag har lyssnat på ljudboken. Trots att det är samma bok har vi olika läsupplevelser och uppfattningar om den. Där Oscar tycker sig ha läst boken tidigare och redan på förhand vet exakt vad han ska få, fascineras jag av ett avancerat romanbygge, detaljrika iakttagelser och svidande samhällskritik. En sak är vi dock överens om, att det är en roman med driv!

Lina Arvidsson Foto: Lovisa AppelkvistDessutom har vår alldeles egna debutant Lina Arvidssons bok Det borde finnas regler äntligen kommit från tryckeriet. Den har inte recensionsdag förrän om sådär två veckor, men redan imorgon ska jag få trippa iväg till förlaget Gilla böcker och hämta mitt alldeles egna exemplar. Ni har väl inte missat att det redan nu går att boka den hos bokhandlarna?

Övriga nominerade till debutantpriset som delas ut på torsdag kan du läsa om här, och hitta en intressant nykläckt författare!

Foto: Lovisa Appelqvist

Trevlig läsning önskar redaktionen på dagensbok.com.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-02-20 21:30 / Uppdaterad: 2012-02-21 23:16

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?