Recension

: KARS
KARS Dawid (Björn Dawidsson)
2011
Förlaget DOG
7/10

Själfulla bilar i nostalgisk återblick

Utgiven 2011
ISBN 9789186074241
Sidor 125
Medförfattare Joppe Pihlgren

Om författaren

Dawid ( Björn Dawidsson) har varit verksam som fotograf i Stockholm sedan 60-talet.Han har haft flera uppmärksammade utställningar som vidgat fotografibegreppet, bl.a. utställningen ROST på Moderna Museet 1984.

Sök efter boken

Visst har bilar en själ! Dawids bilar är ledsna och mer eller mindre misshandlade. Oftast är de också ensamma, övergivna. Eller så är de totalt insnöade. Med sönderbrutna vindrutetorkare. Eller brutalt inlåsta i sådana där källargarage som Stockholm förr vimlade av.

Det finns undantag. En silverfärgad Mercedes 300 SL står parkerad mitt i stan och ser jättestöddig ut med sina fåniga måsvingedörrar.

En Lincon Continental -78 blinkar förföriskt med sin ena strålkastare. Det beror på att den ena av de dolda strålkastarna är trasig men det ser ändå tufft ut.

Det finns ett kärleksfullt och lite nostalgiskt skimmer över den här boken som är nästan lika tjock som en tegelsten, ja, som en mexitegelsten i alla fall. Men egentligen så är det en slags samhällskritik Björn Dawidsson presenterar i sina svart-vita bilporträtt, de flesta tagna någon gång på 70-talet. Många av bilderna förekom då, 1978, i en liten stridsskrift, Bilsamhället av Magnus Mörk och Björn Dawidsson. Den var en rasande uppgörelse med bilismen, med rubriker som ”Ett avgasrörs bekännelse” och ”Hur mycket nytta har vi av bilismen?”. Idag, trettio år senare, kan vi småle åt den där tiden då bilar såg olika ut och fortfarande var relativt få. Man såg på långt håll om det var en Ford Anglia eller en Saab som kom runt hörnet.

På de enstaka bilder där människor förekommer är de djupt försjunkna i bilarnas innandöme, antagligen skruvande på någon trasig solenoid. Då kan man få lite ångest över all tid man själv lagt ner på sina slitna bilar. I dagens bilar byter man en datorenhet och betalar mer än man egentligen har råd med.

I den nya boken har Joppe Pihlgren har skrivit korta anekdotiska texter till bilen och bilismen. Ett slags glädjeyttringar över bilens välsignelser. Jag gläds mycket åt den detaljerade beskrivningen över hur man på rätt sätt startar en Alfa Romeo 1600 GTJ.

Länge kommer jag sitta och bläddra fram och tillbaks i den här boken, för visst har bilar en själ? I alla fall på Dawids bilder!

Tommy Arvidson

Publicerad: 2012-02-20 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-19 19:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4574

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?