Recension

: Det är bara regn
Det är bara regn Alice Kassius Eggers
2012
Pequod Press
8/10

Döden som soundtrack

Utgiven 2012
ISBN 9789186617141
Sidor 136

Om författaren

eggers_alice
Foto: Stefan Tell

Alice Kassius Eggers är född 1980 på Kungsholmen i Stockholm. Hon skriver om kultur i bland annat Aftonbladet, ETC och Arbetaren. Hon är instruktör inom Svenska Brukshundsklubben och bor med sin hund Norpan.

Sök efter boken

Fast det inte är logiskt och fast jag först tycker att Det är bara regn är intetsägande på ett sätt som bara prosalyrik kan vara, måste jag på en gång säga att den berör mig mer än mycket annat den här våren. Efter de första ögonblicken av skepsis bläddrar jag igen. Gör nedslag här och där, hittar platserna, ljuden och kanske framför allt: hittar tiden då allting spelade roll. En tid när varje andning är en skör spänningslinje som när som helst kan spricka och allt för det mesta är en enda stor längtan. Eller saknad.

En gång på Bonden
satt vi vid varsitt bord. Vi var inte ihop men det var bra mellan oss.
Efter ett tag kom du och satte dig vid mig. Jag skrev på en servett:
”why R you so far away”. Jag minns just det, att jag skrev are som ett
stort kantigt R. Och under: ”why won’t you ever know”. Jag visste att du visste hur det fortsatte ”that I’m in love with you” och det störde mig inte att jag la mitt hjärta på bordet för dig.

Det är ett jag och ett du, ett direkt tilltalat du, som jag redan från början vet ska dö och därför tidigt ger ifrån sig en outtalad sorg på sidorna. Tiden är de sena tonåren och vi rör oss oftast på gator, barer, klubbar och andra platser på Södermalm i Stockholm. Nästan alltid till tonerna av The Cure. En del av ställena framträder i ett slags nostalgiskt dåtida skimmer som skådeplats från det sena 90-talets stockholmska indiehäng. Väl inrutat och med endast mycket små rörelser från plats till plats och med samma ansiktslösa karaktärer som utgör statister. Alice Kassius Eggers väver fram sina scener på två sätt. Dels genom att rakt upp och ner brodera texten med namn på personer och platser, oftast utan beskrivningar om hur något eller någon ser ut. Hon släpper in läsaren, berättar som om man redan visste, och texten blir som en dagbok över en relation som framför allt präglas av omöjlighetens ständiga rörelse och spänning. Dels gestaltar hon fram känslor genom ständiga inslag av poplyrik. Det är korta, dagboksenkla scener, där nästan allting bubblar av förväntan och nästan inget är trött reflekterande och vuxet. Då och då bryts prosalyriken av med enskilda poetiska rader och citat. Ibland tillför dessa något till texten, gestaltar något, men lika ofta känns de överflödiga.

Sen händer det jag redan från början visste. Bokens du dör. Han ”kör ihjäl sig” som det kort och koncist heter i ett parti av boken. Det ständiga motorcykelljudet på gatan nedanför jagets lägenhet upphör för en stund och bokens språk och strävan blir något annat. Här förskjuts texten, blir mer poetisk, får röst och eftertanke. I stället för att som tidigare befinna sig så mycket i minnet att inget utrymme finns för annat öppnas sidorna för reflektion. Jag tänker mig det som ett försök att, om inte skriva sig fri från, så åtminstone att ta hand om det som varit och skapa en egen förteckning över en relation och tiden med en annan människa. För, som bokens mest bärande mening upprepar:

Vad ska jag göra med allt jag vet?

Att sortera och förteckna minnen från en komplicerad relation är ett sätt att förhindra den från att blekna, men också ett sätt att återskapa den, att bygga sig ett motstånd och ta makten över den i efterhand. Därför tänker jag mig Det är bara regn lika mycket som en uppgörelse med en relation som ett sätt att handskas med någons bortgång. Döden är dock alltid närvarande, till och med innan den inträffar. Den blir själva förutsättningen och soundtracket till en bok som lämnar mig i sorgsen andnöd.

Anna Carlén

Publicerad: 2012-04-23 00:00 / Uppdaterad: 2012-04-22 22:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4666

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?