Nyhet

Nomineringarna till Borås tidnings debutantpris klara

Varje år vid den här tiden sitter jag som på små nålar och undrar. För att Borås tidnings (BT) debutantpris är så viktigt för en ny författare, för att det ger möjlighet att skriva en ny bok. Jag har inlett tanken på varför alla författare som får ta emot BT:s debutantpris visar sig bli sådana framgångsrika författare, om det är tävlingsjuryn som lyckas skaka fram dem bland mängden författare som debuterar på ett år, eller om det bara är så att 100 000 kronor skapar förutsättningar att skriva. Jag råkar ju tro att det är det senare. Vilket egentligen gör BT:s pris ännu mer intressant. Det är fem nominerade av 65 debutanter under 2010.


Fotograf: Caroline Andersson
Helena ÖsterlundOrdet och färgerna.

Juryns motivering: ”För dikter som med förnyelsens blick öppnar gränserna mellan ordens natur, orden som natur och naturen som ord”.


Fotograf: Caroline Andersson


Fotograf: Märta Thisner
Eli LevénDu är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats.

Juryns motivering: ”För en roman som känsligt och sårbart gestaltar det riskfyllda spelet mellan självutgivelse och utsatthet”.

Fotograf: Märta Thisner

Fotograf: Helene Ringberg
Anna RingbergBoys.
Juryns motivering: ”För en roman som överraskar oavbrutet och med stark och egen röst sätter det osannolika helt på sin plats”.

Foto: Helene Ringberg


Fotograf: Erik Nilsson
Stephan Mendel-EnkTre apor.

Juryns motivering: ”För en sammansatt roman med humor och inlevelse skildrar en familje- och kulturgemenskap, präglad av insiktsfull självironi.”

Fotograf: Erik Nilsson


Fotograf: Kennet Ruona
Elin RuuthFara vill.

Juryns motivering: För en roman som med uppdriven känsla för ordens vikt underminerar vardagens konventioner och språkliga förskansningar.

Fotograf: Kennet Ruona

Ordet och färgerna är den enda nominerade diktsamlingen. Det är en diktsamling att lyssna till, fascineras av, känna rytmen av. När jag läste Helena Österlunds bok var min ingång tveksam men den växte med tiden. För Anna C växte den så mycket att Ordet och färgerna fick vara med på hennes årsbästalista: Helena Österlunds bok är vit. Snön är vit. Och snön är bitvis något mycket centralt i Ordet och färgerna. Språkligt enkel men ändå kraftfull dikt som gör sig bra mot tystnaden en juldagsmorgon.

Du är rötterna som sover vid dina fötter och håller jorden på plats har jag älskat så mycket att jag utnämnde den till en av årets bästa böcker 2010. Så skulle min röst hamna på någon av de nominerande så skulle det bli Eli Levén. När jag läste den för dagensbok.com i våras skrev jag: ”Men det som rör mig mest när jag läser Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats är bokens känslighet och dess förmåga att blotta. Mitt försvar rämnar och jag är medskyldig. Därför blir Eli Levéns debut till ett behov, något jag inte kan vara utan.”

Boys är det ännu ingen här på dagensbok.com som har läst, men Alice Kassius Eggers skrev så här om boken för Aftonbladet: ”Beskrivningen av Lasses vardag med Boys är imponerande, rent och klart berättas det för mig om saker jag redan vet men aldrig läser om. Den exakta känslan när någon inte beter sig riktigt redig mot ens hund och man vet att nu, nu kommer han surna till.”

Ella läste Tre apor i somras, då skrev hon: ”Tre apor är en träffsäker, finstämd, mörk och ofta rolig uppväxtskildring. Här finns det mycket allmänmänskliga i att förhålla sig till en vardaglig katastrof och att växa upp till en egen individ i förhållande till de olika gemenskaper som erbjuds.”

Elin Ruuths Fara vill gavs ut så tidigt förra året att jag nästan glömt att den lilla gula boken fanns med bland möjliga debutanter till årets pris. För nästan ett år sedan skrev Sigrid: ”Fara vill är ett ständigt speglande. Den är våpig och sminkad, men just som kanske bara inlåst på toaletten är den även självutlämnande och modig, säger sådant man bara borde dela med sig själv.”

På debutantaftonen den 24 februari får vi veta vem av de ovanstående fem som är vinnaren. Men innan dess är det fritt fram att gissa och önska. Vem tror du på?

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-01-18 15:30 / Uppdaterad: 2011-01-18 15:28

Kategori: Nyhet

4 kommentarer

[...] This post was mentioned on Twitter by Anna Carlén, Anna Carlén. Anna Carlén said: gissa vem som får Borås Tidnings debutantpris | dagensbok.com http://goo.gl/MOSr9 [...]

 

[...] mer på dagenbok.com Det här inlägget postades i Okategoriserade av Lotta Berling. [...]

Debutantpris | Lottas litteraturblogg Oregistrerad 2011-11-28 11:21
 

Vill bara tillägga att jag recenserade ”Boys” den 9 februari här på Dagens bok. Ni kan läsa recensionen här;
http://dagensbok.com/2011/02/09/anna-ringberg-boys/

Anna Liv Lidström Redaktionen 2011-11-28 19:55
 

[…] Läs mer på dagenbok.com […]

Debutantpris | Lottas litteraturblogg Oregistrerad 2016-10-22 10:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?