Text

Tema: gudar, väsen, tomtar och troll

Midsommarnatten är mätt av magi. Länge har man föreställt sig att gränsen mellan människornas värld och den övernaturliga var extra tunn denna natt. Framtiden kunde förutses och blidkas, älvor dansa och skatter stiga upp ur jorden.

Här på dagensbok.com har vi förstås tagit tillfället i akt att samla ihop en bokskatt för hängmatte- eller regnläsning. Temat är just alla övernaturliga väsen som kanske eller kanske inte kan tänkas titta fram under midsommarnatten.

God läshelg!
/Redaktionen genom Ella Andrén

* * *

Gudar | Troll | Spöken
Häxor | Tomtar | Levande döda
Blandade väsen


Gudar


Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson: Vei – bok 1
Nordisk mytologi ur ny vinkel

”Vei är namnet på en ung kvinna – mänsklig, men inte fullt mänsklig – som flyter i havet i början av Sara Bergmark Elfgrens och Karl Johnssons äventyrsberättelse med samma namn. Bara efterhand får läsaren komma underfund med hur hon hamnat där. På havet finns också ett vikingaskepp ute på irrfärd under ledning av…” Läs mer


Johan Egerkrans: Nordiska gudar
Mättad mytvärld där bilderna är behållningen

”Nordiska gudar får nog sägas vara på frammarsch. Idag recenseras, förutom denna bok, Sara Bergmark Elfgrens och Karl Johnssons Vei, där maktkampen mellan asar och jättar spelar en central roll. Nyligen skrev Mattias om Lars Lönnroths nyöversättning av Den poetiska Eddan, och då har vi ändå bara skrapat på ytan…” Läs mer


Den poetiska Eddan
Nordisk urtext i ny skrud

”Den poetiska Eddan är ett av de äldsta litterära verken i den nordiska kultursfären. Lars Lönnroth, professor emeritus i litteraturvetenskap, har gjort en nyöversättning av den medeltida pergamenthandskriften Codex Regius och andra handskrifter. Det är den första översättningen till svenska av Den poetiska Eddan på ett…” Läs mer


Malcolm Day: Gudar och gudinnor i antik mytologi
Bra men lite bortslarvad

”Originalets titel är 100 Characters from Classical mythology as seen in Western art, och den titeln är bättre än dess svenska variant. Denna uppslagsbok över framför allt grekiska halvgudar, hjältar och gudomar är en fin översikt, illustrerad med målningar, statyer och väggprydnader som man nog känner igen, om man…” Läs mer


H R Ellis Davidson: Nordens gudar och myter
Mytologi på allvar

”Det är tre saker som gör att Nordens gudar och hjältar är läsvärd och lärorik. Den första och kanske viktigaste är att författaren tar dessa gudar och hjältar på allvar och, trots att det är omöjligt att helt fjärma sig från samtiden, inte försöker pressa in dem i någon sorts nutida mall. De har spelat en roll, i många fall avgörande, i…” Läs mer


Adèle Schreiber: Den hinduiska gudavärlden
Lärobok om hinduismens gudar

”Hinduismen – en av världens största religioner, med en mycket komplex gudavärld. I den här boken försöker konsthistorikern Adèle Schreiber reda ut hur de olika hinduiska gudarna har skildrats i konst och litteratur. Gudarna, eftersom det främst är två manliga gudar som upptar större delen av…” Läs mer


Meg Rosoff: I begynnelsen var Bob
Om Gud var en slacker

”Gud finns. Det är premissen för Meg Rosoffs roman I begynnelsen var Bob. Eller ja, Gud finns, men rekryteringsprocessen lämnade tyvärr en del att önska. Faktum är att Gud, som förresten heter Bob, är en slackig, slapp, ombytlig och inte minst sagt kåt tonårskille som förärats positionen av sin mamma…” Läs mer


Britt-Mari Näsström: Nordiska gudinnor
Välbehövligt, men kunde redigerats

”För en tid sedan var jag på middag med vikingatema. Där fanns också en sagoberättare, som berättade en hemsk historia om Fimbulvintern. Efteråt fick han frågan ”var är brudarna?”, varpå han svarade att det inte förekommer så många kvinnor inom den fornnordiska mytologin, och efter en stund berättade han en annan historia…” Läs mer


Erik Hjorth Nielsen: Hugin & Munin berättar om Nordens gudar
Han är en hon

”Hugin och Munin, nä, han heter inte Mumin. Och är Munin verkligen en han? Vet du inte vilka de är, Hugin och Munin? De är de två korparna i den nordiska mytologin. Tillsammans flyger de världen runt och ingenting undgår deras ögon och öron. De två är de klokaste av alla eftersom de har druckit ur Mimers brunn…” Läs mer


Bibeln
Gud är tillbaka – och han är jävligt förbannad

”Handen på hjärtat: hur ofta läser ni om böcker? Nu menar jag inte små slickade poesistrofer och rådströmska metaforer utan Tegelstenarna. Dom där stora och Viktiga Verken som format hela ens livssyn och verklighetsuppfattning. Jag gör det aldrig, för jag hinner inte. Det kommer ju hela tiden nya böcker, och det är roligare att…” Läs mer


Neil Gaiman: Anansi Boys
Gud är död – här är hans barn

”Att detta är en uppföljare till American Gods (på svenska kallad Amerikanska gudar) går inte att ta miste på. Världshistoriens alla gudomligheter lever nu i mer eller mindre mänsklig form i USA. Denna bok handlar om sönerna till en av karaktärerna i American Gods, Mr Nancy, som gudom känd som Anansi…” Läs mer


Jonas Gardell: Om Gud
Gud är inte god

”Aldrig hade jag trott att Gardell i en av sina böcker skulle hålla en så genomgående seriös ton som han gör i Om Gud. Men så här i efterhand är det inget konstigt alls med det. Gardell är troende, han tror på Gud och allt som hör därtill. Och kanske är det också därför, för att kunna slå ett slag för sin tro, han vill vara mer saklig…” Läs mer

* * *

Gudar | Troll | Spöken
Häxor | Tomtar | Levande döda
Blandade väsen


Troll


Johanna Sinisalo: Troll: a love story
Kultur mot natur?

”Jag hade kunnat ha mina skäl att läsa en finsk roman på engelska, men jag är helt enkelt så insnöad på att nordisk folktro skulle vara en litterär trend just nu att jag inte fattar att Troll – eller Ennen päivänlaskua ei voi, som originalet heter – faktiskt finns översatt till svenska och har gjort det i femton år nu. Sedan dess…” Läs mer


John Holmvall: Trollskogen
Nyklassiska troll

”Trollskogen är en seriebok i det medelstora formatet och temat är troll, älvor och liknande oknytt. Precis som vilken klassisk Tomtar och Troll-samling som helst så innehåller Trollskogen flera korta historier (fem för att vara mer exakt). Om man har läst en del trollsagor tidigare så känner man igen sig. Det gör berättelserna…” Läs mer


Siri Pettersen: Odinsbarn
Död mans svans

”Vargen tog den. Det har alltid varit den officiella förklaringen till varför Hirka inte är som alla andra. Som folk. Hon minns det visserligen inte själv, men hon var också bara ett spädbarn när det hände. Pappa har berättat, och ärret sitter ju där i ryggslutet. Så varför skulle hon tvivla? Självklart måste även Hirka vara…” Läs mer


Ulf Stark: Ulf Starks samlade sagor ur Bland tomtar och troll
Klassiska sagor för vinternatten

”Sagosamlingen Bland tomtar och troll har minsann gått och blivit en institution – nu 100 år gammal. För att fira jubilaren återpublicerar Semic ett urval från ett sekel av sagor. I den här boken finns Ulf Starks samlade sagor från Bland tomtar och troll, med illustrationer av bl.a. Anna Höglund, Klara Stark…” Läs mer

* * *

Gudar | Troll | Spöken
Häxor | Tomtar | Levande döda
Blandade väsen


Spöken


Petter Inedahl: Hemsökt
Spöken finns överallt

”Ibland är det bara en obehaglig känsla av att någon, eller något, finns i rummet. Ibland en tydligare gestalt som visar sig. Under tre års tid har Petter Inedahl letat upp platser i Stockholmsområdet där det sägs spöka. Han har pratat med människor som varit med om oförklarliga saker, som de aldrig trodde att de skulle vara med om…” Läs mer


Lauren Oliver: Rooms
Det som dröjer sig kvar

”Lauren Oliver är en minst sagt väletablerad Y/A- eller ungdomsboksförfattare. Hon har skrivit såväl dystopiska framtidsromaner som mer realistiska psykologiskt drivna romaner, ibland med något slags övernaturligt inslag, som när huvudpersonen i Resten får du ta reda på själv gång på gång återupplever sin sista dag…” Läs mer


Jesper Lundqvist: Spionen på spökskolan
Oförskräckt men rysligt på spökskolan

”Det är av en slump som Silas märker att han kan bli osynlig. Han blir biten av en geting i klassrummet och märker att smärtan får hans kropp att bli genomskinlig. I chocken efter detta drar han sig undan till skolans källare för att smälta allt och fundera på strategier. Där nere stöter han på Vaktis. Hon är en…” Läs mer


Charles Dickens: En julsaga
Julklassiker i nyutgåva

”’-Nå, låt mig vara i fred då! sade Scrooge. Som om du hade någon glädje av julen! Som om den någonsin hade gjort dig något gott! -Det finns mycket som jag hade kunnat få gott av om jag hade varit påpasslig, svarade systersonen, och dit hör julen. Men även frånsett den vördnad som tillkommer julen för dess heliga namn och ursprung…” Läs mer


Susan Hill: Kvinnan i svart
Flortanten kommer

”Norra England. Dimma. Stora stenhus. Uråldriga små byar med misstänksamma invånare. En ensam, naiv besökare från storstan som upptäcker att den lilla byn har en Mörk Hemlighet. Behöver man ens ett spöke där? …Jo, man gör nog kanske det. Att läsa Kvinnan i svart är som att flyttas tillbaka till en förment oskyldigare…” Läs mer


Rebecka Åhlund: Flickan på tavlan
Fin men inte klockren debut

”’Inte konstigt att du är trött, gumman’, sa mamma. ‘Jag tror du sov lite oroligt i natt. Du pratade jättemycket i sömnen.’ ‘Gjorde jag?’ ‘Jag har inte hört dig prata så mycket i sömnen sedan du var liten’, sa hon. Jag blev lite orolig att jag sagt något om Dylan. Förr i tiden pratade jag i sömnen varje natt, skrattade och grät och…” Läs mer


Jesper Tillberg: De svarta svanarnas natt
Sommarskräckis

”De svarta svanarnas natt är något så ovanligt som en ungdomsbok för sin åldersgrupp (9-12) som är rolig. Och den är rolig på riktigt, utan att bli fånig. Något som tyvärr också är ovanligt för åldersgruppen är att boken inte är en killbok, eller en tjejbok. Även om böckerna för målgruppen inte uttalat vänder sig till antingen…” Läs mer


Selma Lagerlöf: Spökhanden
Maktlysten spökhistoria

”’- Det går aldrig an att spela kort här i rummet (…). – Å varför inte? – Jo, om någon av de spelande gör det minsta fel, det allra obetydligaste knep, kommer det en hand och lägger sig bredvid honom. – Vad för en hand? – En gammal, gul hand med tunga diamantringar på de krokiga fingrarna och med äkta spetsar om…” Läs mer


Carl-Michael Edenborg och Loka Kanarp: Hungerhuset
Inget att läsa ensam hemma

”Omslaget till Hungerhuset avslöjar inget alls om all den skräck boken gömmer i sig. I förgrunden står en flicka med ryggen mot läsaren, hon går mot ett idylliskt trähus med förstugetrapp och tegeltak. Det växer gräs och blommor. Flickan har något i handen, kanske en leksak, eller en matsäck eller något som hon har…” Läs mer


Cornelia Funke: Spökriddaren och hans väpnare
Högstämd spökhistoria

”Mitt första möte med Spökriddaren och hans väpnare var på releasefesten för den. Den tyska författaren Cornelia Funke och massor med barn var på plats på nyöppnade Palatset på Riddarholmen. Barnen hade satt ihop en pjäs baserad på inledningen av Spökriddaren och hans väpnare. Redan då reagerade jag på att…” Läs mer


John Ajvide Lindqvist: Människohamn
Underliga vägar, här kommer vi

”Så kom då äntligen Sveriges okrönta skräckkung ut med en ny roman, ivrigt emotsedd i bokbloggar och biblioteksreservationslistor (lagom långt ord?). John Ajvide Lindqvist kom som ett yrväder 2004 och har sedan fått även skräckovana romanläsare att svälja vampyrer, zombies, troll och Smiths-citat utan att blinka…” Läs mer


Häxor


Therése Söderlind: Vägen mot Bålberget
Spänning som inte riktigt bär hela vägen

”Än en gång ger sig Therése Söderlind i kast med norrländskt svårmod, men denna gång tar hon steget längre och gör upp med det skamliga arvet i häxprocessen. Vägen mot Bålberget är en roman om fyra personer som under olika tidsperioder lever i en och samma bygd, Nyland. Vi får följa deras öden och vad det innebär…” Läs mer


Gregory Maguire: Wicked
Diskriminering och motstånd ovan regnbågen

”Det är en fantastisk liten pocketutgåva av Wicked jag lyckats lägga vantarna på. Den har omslag efter musikalaffischen, med titeln grönglittrande och upphöjd i relief och själva sidorna kantade av grönt, sådär som äldre böcker kan vara förgyllda. Knallgrönt. Man blir helt glad. Grönt är förstås den elaka häxan Västans färg från…” Läs mer


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
Häxorna vs demonerna

”Vid det här laget har väl knappt någon missat vårens litteraturhajp Cirkeln som är första delen i en trilogi av författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Att det är just en ungdomsbok som står för den gör den mer välkommen, men jag har alltid varit skeptisk inför hajper. När jag började läsa hade jag…” Läs mer


Bengt Ankarloo: Satans raseri
De svenska häxprocesserna

”1594 stod Ingegärd Andersdotter inför rätta i Habo för häxeri och trolldom. Efter tortyr erkände Ingegärd att hon hade lärt sig att väcka de döda av ”en liten kumpan”. Det här är ett av de första kända rättsfallen om häxeri i Sverige. Under det kommande seklet skulle häxjakten intensifieras. Under Karl XI:s tid på tronen…” Läs mer


Dubravka Ugresic: Baja Jaga la ett ägg
Fulkärringens upprättelse

”Det var en gång en liten flicka som växte upp i en stad i norra Jugoslavien. Flickan spenderade mycket tid på sina morföräldrars gård där hon fördrev dagarna genom att springa runt i det mjuka gräset i äppelträdgården, klappa de lena, nykläckta kycklingarna och reta sin mormor genom att dra korna i svansen när…” Läs mer


Ebbe Schön: Häxkonster och kärleksknep
Regler, processer och folktro i ett (stort) nötskal

”Jag fick inledningsvis en viss missuppfattning av den här bokens titel, Häxkonster och kärleksknep, vilket i kombination med omslagsbilden gav mig en smula annorlunda förväntningar på innehållet än vad jag faktiskt sedan fick läsa. Boken bygger delvis på två äldre böcker av samma författare (Häxor och…” Läs mer


Lauren Myracle: Bliss
Rhymes with bitches

”Bliss – eller som hennes hela namn lyder: ‘Bliss In the morning dew’ – har vuxit upp i kollektiv tillsammans med sina omkringkuskande hippieföräldrar. När de hastigt lämnar landet, för att undgå inkallelse till Vietnamkriget, placeras Bliss hos sin sydstatskonservativa högreståndsmormor i Atlanta…” Läs mer


Lars Widding: När häxbålen brann
Levande historia

”’Våren 1675 satte Satan i gång ett jävla liv i staden Stockholm. Speciell förkärlek visade han Katarina församling på Södermalm. Överallt bland dessa fattiga kvinnor värvade han häxor, med vilka han sedan hade de grövsta orgier natt efter natt i sitt högkvarter på Blåkulla.’ Så börjar Lars Widdings När häxbålen brann, en mustig…” Läs mer


William Shakespeare: Macbeth
”Och alla gårdagar har lyst fram narrar till dödens mörker”

”Jag har absolut inget till övers för viftandet med gamla dammiga författare om det inte kan understrykas att de är användbara och livskraftiga också idag. På så sätt har jag ett ganska krasst bruksperspektiv på litteratur. Det perspektivet snarare underbygger än stjälper mitt underbart nördiga förhållande till William Shakespeare…” Läs mer


Candace Savage: Witch. The Wild Ride from Wicked to Wicca
Mångsidig historisk bilderbok

”I århundranden har häxor varit onda kvinnor med magiska egenskaper, sannolikt förknippade med djävulen. Det senaste århundradet, eller till och med decenniet, har det emellertid hänt något. Häxan har blivit en positiv symbol för kvinnlig makt. Ibland också en religiös figur, som i den…” Läs mer


Celia Rees: Häxa
En annan historia

”Insydda i ett gammalt lapptäckte finner man anteckningar från mitten av 1600-talet. De utgör en dagbok skriven av en ung kvinna i ett puritanskt nybyggarsamhälle. Såhär börjar de: ‘Jag heter Mary och jag är en häxa.’Mary har levt tillsammans med sin mormor i en liten engelsk by. När mormodern bränns på bål får Mary…” Läs mer

* * *

Gudar | Troll | Spöken
Häxor | Tomtar | Levande döda
Blandade väsen


Tomtar


Astrid Lindgren: Tomten är vaken
En röst att bli liten av

”När jag läser Astrid Lindgrens bilderbok Tomten är vaken hör jag hennes röst i mitt huvud. Jag har aldrig hört Astrid Lindgren läsa just den här sagan eftersom det är först nu 2012, som berättelsen publiceras på svenska. Istället är det alla gånger jag har lyssnat på hennes inläsningar till ljudböcker och filmer som…” Läs mer


Fukuda Suguru: Dear Santa-san
Meri Kurisumasu!

”Som kanske framgår av rubriken (och boktiteln) är julen ingen traditionell japansk högtid. Men: kultur är ju inte statisk, och japaner sällan främmande för att importera lite vad som helst med gulliga figurer. Följaktligen går det att hitta diverse godis, kakor, plast- och mjukisfigurer med tomtar, snögubbar, renar och…” Läs mer


Vivian Russell: Trädgårdstomtar
Tomtar tomtar tomtar tomtar

”’Vi finns överallt!’ utbrister en glad tomte på baksidan av boken. Och det stämmer nog. Men det är ingen fara; trädgårdstomtar är dina vänner. Och det är absolut inget fel med att samla på sådana, antar jag. En hobby så god som någon. Även om…” Läs mer


Viktor Rydberg: Tomten
Liten recension av mig själv

”Det är alltid trevligt att läsa biografier om en, även om andra skrivit. Just den här julnatten var i mitten av 1800-talet när jag knegade på en gård i Mellansverige. Det var innan man började flänga land och riken runt för att leverera julklappar till bortskämda…” Läs mer


Ulf Stark: Ulf Starks samlade sagor ur Bland tomtar och troll
Klassiska sagor för vinternatten

”Sagosamlingen Bland tomtar och troll har minsann gått och blivit en institution – nu 100 år gammal. För att fira jubilaren återpublicerar Semic ett urval från ett sekel av sagor. I den här boken finns Ulf Starks samlade sagor från Bland tomtar och troll, med illustrationer av bl.a. Anna Höglund, Klara Stark…” Läs mer


Ulf Stark: Jul i Stora Skogen
Harmlös julsaga

”I Stora Skogen bor många djur, kaninfamiljen med syskonen Nina och Kain, kråkorna som tvärtemot Uggla kan läsa, mössen, räven, ekorren, igelkotten och grävlingen. Och i hundkojan till ödehuset bor hustomten Vrese. Huset som Vrese fortfarande ser efter är sen länge övergivet av dess…” Läs mer


Helen Egardt: Julens symboler
Mytologisk julgröt

”Varför ser vårt julfirande ut som det gör? Varför just tomtar, bockar, granar och stjärnor, skinka, risgrynsgröt, pepparkakor och saffransbröd? Jag gissar att änglarna och djävulen på omslaget till Helen Egardts Julens symboler ska stå för det kristna och det hedniska, ett mischmasch som ju julen är – en forntida…” Läs mer


Levande döda


M R Carey: Flickan med gåvorna
Originellt om goda monster och onda människor

”Oftast går det utmärkt att skriva recensioner utan att avslöja för mycket av handlingen, men då och då träffar man på en bok som M R Careys Flickan med gåvorna, som gör uppgiften mycket svårare. Följande framgår av baksidestexten: ‘Tioåriga Melanie är en mycket speciell flicka som bor i en cell i…” Läs mer


Herman Geijer: Zombieöverlevnad: Din guide till apokalypsen
Hur du överlever en apokalyps

”Det finns flera zombieapokalypsöverlevnadsböcker (ett jättelångt ord som av någon anledning inte rödmarkeras i mitt Word-dokument). Herman Geijer har skrivit en till, illustrerad av Jimmy Wallin. Geijers bok är speciellt intressant av flera anledningar. För det första handlar den om överlevnad i ett större…” Läs mer


Robert Kirkman: The walking dead volym 10: Att vara eller inte vara
Emotionell distansering

”För några år sen var jag inne i en affär som sålde serieböcker i New York. Jag hade tidigare hört talas om The Walking Dead och när jag fick syn på ett tjockt kompendium som samlade de första åtta volymerna av den uppmärksammade serietidningen så inhandlade jag det. The Waking Dead handlar om en sheriff som heter…” Läs mer


Frank Swain: Konsten att skapa en zombie
Fascinerande populärvetenskap

”Konsten att skapa en zombie är full av spännande, udda, makaber och ibland skrämmande forskning. Frank Swain har sammanställt vetenskapliga experiment och fynd som alla har det gemensamt att det handlar om manipulation. Den som förväntar sig regelrätta, handfasta tips på hur man skapar en hjärnätande zombie…” Läs mer


Max Brooks: The Zombie survival guide
Allt du behöver veta inför zombieapokalypsen

”21 stycken arbetsveckor, mer behöver du inte lägga ner för att förbereda dig så pass bra att dina chanser att överleva zombieapokalypsen går från obefintliga till en bra chans. Men någon garanti är det ju inte och om du istället väljer att lägga ner den tiden på nyttigheter så kan du ju med en lön på 150 kronor per timme tjäna…” Läs mer


Isaac Marion: Varma kroppar
Att ärva någon annans kärlek

”Jag gillar skräck, dystopier och apokalypsskildringar, men jag har aldrig varit särskilt förtjust i zombies. Dom känns liksom för…orealistiska. Efter att ha läst Varma kroppar tycker jag inte mer om zombies generellt, men jag tycker väldigt mycket om R, huvudkaraktären. Vi får möta R när han tillsammans med ett gäng andra…” Läs mer


John Ajvide Lindqvist: Hanteringen av odöda
Döden tänkte jag mig så

”Zombies. De levande döda. På sätt och vis det slutgiltiga filmmonstret, den mest avskalade skräcken. Där varulvar ändå är människor 28 dagar i månaden, spöken är sorgliga och vampyrer sexiga, så är zombies bara ren förkroppsligad död. Halvruttnande lik utan egentlig tankeförmåga, som i stora arméer långsamt snubblar…” Läs mer


Max Brooks: Världskrig Z: En muntlig historia över zombiekriget
It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)

”Någon gång på gymnasiet när jag kikade runt bland böckerna i vardagsrummet hittade jag en bok som hette K-dagen. Som de flesta andra i bokhyllan kom den från någon av Bra böckers bokklubbar, men i motsats till de flesta andra var detta ingen deckare eller spionroman. Istället var det en fiktiv dokumentär där…” Läs mer


Kim W Andersson: Love Hurts
Though Love

”Det är otroligt svårt, det att vilja vara annorlunda. Den goda intentionen kan lätt sluta med ett krystat och tillgjort resultat. Att medvetet bryta mot normer kan i bästa fall leda till någonting helt nytt och spännande, och i värsta fall kan man inge ett tafatt, osäkert och rätt så pinsamt intryck. Kim W Andersson har lyckats undvika…” Läs mer


Jane Austen och Seth Grahame-Smith: Pride And Prejudice And Zombies
We’ve got the biggest balls of them all

”I bokens anda börjar vi med ett original och anpassar.’Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man zombie som äger en stor förmögenhet hjärnor måste vara i behov av en hustru mer hjärnor.’ Mer än många berömda inledningsrader slår den här fast ett antal av romanens viktiga teman. Det handlar om pengar och äktenskapstycke…” Läs mer

* * *

Gudar | Troll | Spöken
Häxor | Tomtar | Levande döda
Blandade väsen


Blandade väsen


Holly Black: Den mörkaste delen av skogen
Uråldrig magi och moderna monster

”Hazel och hennes bror Ben bor i den underliga staden Fairfold, där människor lever sida vid sida med älvor och andra övernaturliga väsen. I en glaskista i skogen i Fairfold ligger det en pojke med spetsiga öron och böjda horn och sover. Han har legat där i kistan så länge någon kan minnas, och både Hazel och Ben förälskar…” Läs mer


Johan Egerkrans: Nordiska väsen
Suggestiv, sexig och skrämmande folktro

”Jag tror inte det bara är önsketänkande om jag påstår att det gått en liten våg av nordiska väsen genom litteratur och film på senare tid. Troll, tomtar, rån, älvor och gudar har dykt upp i lite alla möjliga sammanhang, och även om vi kanske fortfarande sneglar allra mest mot det stora landet i väster för våra…” Läs mer


Elin Säfström: En väktares bekännelser
Tomtar och troll i Stockholms innerstad

”2008 bodde för allra första gången fler människor i världen i städer än på landsbygden. Många djur, från råttor och duvor till björnar och rådjur, har också lärt sig att leva helt eller delvis på städernas överblivna överflöd. Så tanken är ju inte orimlig att även övernaturliga väsen, ‘rådare’, skulle urbaniseras. Det är i alla fall…” Läs mer


John Ajvide Lindqvist: Våran hud, vårat blod, våra ben
Oknytt i rampljuset

”I efterordet till sin nya novellsamling Våran hud, vårat blod, våra ben skriver John Ajvide Lindqvist något som får pusselbitarna att falla på plats för mig. Så här skriver han med anledning av novellen Speciella omständigheter: ‘Det lustiga med denna enkla lilla berättelse helt utan blod, våld eller monster, är att flera…” Läs mer


Astrid Lindgren: Ronja Rövardotter
Kärlek över gränser. Och till naturen

”’Har jag bestämt att mitt barn ska heta Ronja, så blir det en Ronja!’ Det är en ovädersnatt när Ronja kommer till världen. Vildvittrorna kastar sig som pilar genom luften, skriker och skränar, värre än annars. En blixt slår ner till och med, och Mattisborgen rämnar i två delar. Något som kommer att sätta sin prägel på…” Läs mer


Frida Andersson Johansson: Dränkt
Näckens nya kläder

”På senare tid har det börjat dyka upp en hel del gammal folktro inom skräck- och fantastikgenren. Gammal folktro – med en modern twist. Skräck börjar bli en mer och mer rumsren genre att skriva inom och utbudet fortsätter öka. Troll, älvor och bäckahästar känns som uppfriskande inslag i den moderna och ofta urbana miljö…” Läs mer


Ebbe Schön: Erotiska väsen
Hör du hur Näcken spelar?

”Djupt inne i skogen bor hon. Skogsrået. Det tvistas om hur hon ser ut. Har hon finkläder? Har hon rött hår? Har hon en svans som kikar fram under kjolfållen? Är hon vacker och förförisk som i litteraturen, eller är hennes rygg i själva verket urgröpt och inhålig som en trädstam när hon vänder sig om? Råkar de som låter sig…” Läs mer


Lina Neidestam: Maran
Smart, politiskt och hett

”För fyra år sen utkom den första delen i kolik förlags femisex–serie, Drift av Jan Bielecki och Liv Strömquist. Nu kommer alltså nästa bok, Maran av Lina Neidestam. Det är porr där kroppar och karaktärer fortsätter att vara subjekt. Men framförallt är det porr som välkomnar kvinnor att ta del av den. I Maran träffar vi Nora…” Läs mer


Mårten Sandén: Den femte systern
Bland tomtar och troll

”Jannike, 16 år, har praktikplats på hembygdsmuseet där Elisabeth är intendent. Elisabeth är gravid, men vägrar avslöja vem fadern är. En morgon dyker en vätte upp och försöker mörda Elisabeth med en yxa. Lite oväntat en vanlig svensk vintermorgon, eller hur? Jannike blir dock inte så förvånad som hon kunde väntat sig…” Läs mer


Hans Arnold: Veckans chock
Illustratörernas skräckmästare

”Ibland träffar man i vuxen ålder på saker man önskar att man haft tillgång till som barn. Man upplever dem och tänker: som liten hade jag älskat det här, synd att det inte fanns då. För många gäller säkert Harry Potter och Pirates of the Caribbean som exempel på detta. Själv har jag i nutid beklagat att varken John Bauer…” Läs mer


Åsa Larsson och Ingela Korsell: Näcken
Förtrollande spänning för läströtta

”När skolan har friluftsdag och alla ska prova på hur det är att ta sig upp ur en iskall vak med hjälp av isdubbar, händer det något underligt. En av barnen rycks under isen av okänd kraft. Och Alrik, som inte ens står i närheten av vaken, går också igenom isen! Vad är det för mystiskt väsen, som styr havet? Varför blir hela publiken som…” Läs mer

* * *

Gudar | Troll | Spöken
Häxor | Tomtar | Levande döda
Blandade väsen

* * *

Fler övernaturliga väsen hittar du på våra tidigare temasidor om Skräck och monster och Vampyrer, liksom under etiketterna Övernaturligt, Folktro, Gudar, Troll, Spöken, Häxor, Tomtar, Zombies, Monster och Vampyrer.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-06-23 00:01 / Uppdaterad: 2017-06-23 12:26

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?