Text

: Sommartips 2018
Sommartips 2018
10/10

Sommartips 2018

Hör du till dem som har en särskild sommaragenda för din läsning? Klassiker du vill hinna med, favoriter i repris, avslappnade deckare, romanser att drömma dig bort i, nya världar att upptäcka, vårsnackisar du inte hunnit med? Eller ligger sommaren där som en blank, glittrande sjö, lika okänd som lockande att kasta sig i?

På dagensbok.com har vi som vanligt en hög böcker för alla väder och sinnesstämningar att tipsa om.

Trevlig sommar!

* * *

Anna Carlén:

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood
Tv-serien i all ära, men de riktigt obehagliga och omvälvande känslorna framkallar bara den skrivna versionen av Margaret Atwoods klassiker. Jag läste större delen av den i svensk översättning under en intensiv läshelg i höstas. Då slukades jag av den tryckande stämningen och den rundgång mellan samhället och jagets oändliga ensamhet som Atwood skapar. Tidigare i vår kom den dessutom i en sommarvänlig pocketutgåva. Läs!

Sommarregler av Shaun Tan
Jag brukar ha för vana att tipsa om en diktsamling till sommaren, och Shaun Tans vackra Sommarregler, kan mycket väl fungera som en sådan. En diktsamling vars poetiska styrka förstås ligger i bilderna. Här finns sommarens alla surrealistiska mardrömmar, men också all den längtan en sommar kan framkalla. För ungefär ett halvår sedan såg jag Shaun Tans originalbilder från den här boken och efter det har de kommit tillbaka till mig gång på gång. En bok att bära med sig i väskan i sommar. En bok att drömma om.

Anna Liv Lidström:

Bara du av Ninni Schulman
Bara du är en andlöst spännande berättelse om destruktiv kärlek. Att den berättas ur två perspektiv gör den extra rafflande. Är den ena parten psykisk sjuk eller är det en chimär? Du kommer att vara fängslad i sommar om du läser denna bok. Promise. Senaste boken av Ninni Schulman och helt klart den bästa hittills.

Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst
Väntar tills natten kommer är en roman som sakta skruvas åt. Medan dagarna rullar på pockar något ute på Vänern. Något som inte går att värja sig mot. Jag läste den här boken förra sommaren på klipporna i Murter. Har du missat denna diamant passar den eminent för din sommar.

Hemmet av Mats Strandberg
Att förlägga en skräckroman på ett äldreboende är genialt. Dementa människor kan säga för oss konstiga saker. De blandar ihop tid och rum samt kan vara repetitiva i språket. Jag läste den här boken i Hälsingeskogarna förra sommaren. Boken passar ypperligt i myggens tid.

Barbara Strand Blomström:

Band av Domenico Starnone
Först följer vi Vanda som blir övergiven av Aldo för en vacker studentska på 1960-talet. Sen Aldo: hur han upplevt kärleken under femtio år. Till sist barnen i krisande medelålder som gör upp. Mycket skickligt. Mycket ”ferrantiskt”.

Hur skulle man tackla att komma hem från en skön solsemester och knappt få upp dörren? Att stiga in i en röra av omkullvälta möbler, utrivna sängkläder, gamla brev och fotografier, krossat porslin, matrester, mediciner, kattmat och allt vad ett sjuttio plus pars hem innehåller. Var är deras svarta katt? Vilka är ”inbrottstjuvarna”? Den karamellen får man suga på …

Boken Band är en psykologisk pärla om manligt, kvinnligt, förälskelse, sexualitet, barndom, åldrande, övergivenhet och besatthet … Domenico Starnone spekuleras tillsammans med sin fru, översättaren Anita Raja, ligga bakom pseudonymen Elena Ferrante och Neapelkvartetten.

Om du älskade Elena Ferrantes böcker – njut av denna smarriga pralin i sommar!

Nej och åter nej av Nina Lykke
Ingrid och Jan har ett tjugofemårigt harmoniskt äktenskap bakom sig. Vassa, svarthåriga Hanne däremot har slutat räkna män och bostadsbyten.

Ingrid försmäktar i en lärarvardag som kräver allt av hennes svala person. Byråkraten Jan återupplivar en g(l)ömd gitarristådra från sin tid på Hartvig Nissen skole (ja, Skam-gymnasiet i Oslo). Han uppvaktas av Hanne som tappat sugen som häftig singel …

En skilsmässoroman utan syndabockar. Den som vinner på rumban är den som gör sig av med allt bohag (”downsizar”), inreder sin bil och ger sig ut på en roadtrip i Europa.

Mycket svart humor. Om du älskade filmen Shirley Valentine eller bara vill skratta – Nej och åter nej är ett säkert kort.

Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout
Lucy Barton – en kvinnlig konstnär i trettioårsåldern – ligger på ett sjukhus i New York. Hon är i goda händer på en läkare som hon ”älskar”. Mest längtar hon efter sina små flickor.

Hennes mamma, en sliten kvinna från majsfälten i Illinois som hon inte råkat på åratal, kommer oväntat (och med stort besvär) resande för att sitta (och sova) i en stol vid sjuksängen. De båda, Lucy och hennes mamma, samtalar under några dygn – ofta korthugget men ändå. Och Lucy får sagt att hon är tacksam och att hon älskar henne. Det blir också de sista gångerna hon ser sin mamma i livet.

En tunn bok på endast 167 sidor men fylld av vardaglig och vänlig livsklokhet.

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
Gösta Berlings saga gavs ut redan 1891 och visst är historien om kavaljererna på Ekeby en romantisk saga. Men romanen är så mycket mera: starka, sköna kvinnor, bruksmiljöer och kojor, kvastflickor och trollkunniga finnar, stolta brukspatroner och snåla präster, slädfärder i månens sken, svart föräldrakärlek och lätta förälskelser, ungdomlig yra och mänsklig mognad …

Med den här romanen blev Selma Lagerlöf känd över hela världen och tack vare intäkterna kunde hon köpa tillbaka barndomshemmet Mårbacka. Kanske var också Gösta Berling en sorts hägring av hennes egen vänsälla men alkoholiserade pappa? Selma Lagerlöf är särskilt aktuell nu eftersom hon var den första invalda kvinnan i Svenska akademien. Undrar vad hon tyckte om sällskapet? Och vad skulle hon ha sagt om dagens rabalder?

Selma Lagerlöf var en stor människokännare och hennes språk är en ren och skär njutning. Romanen passar om du vill läsa en klassiker. Rekommenderas!

Skönare än livet av Ilmar Taska
Tio noveller som handlar om människor bakom järnridån i Estland, Sovjetunionen, Ungern. Några utspelar sig i Hollywood. Särskilt griper mig novellen Busschauffören som handlar om en liten pojke i Tallinn vars far lever tyst längst inne i deras lägenhet. Pojken leker utomhus att han kör buss på en vedtrave. En dag kommer en stilig man i en pobeda och lär honom köra bilen. Samtidigt går KGB-agenter in i hemmet och för iväg fadern som aldrig kommer tillbaka. Kanske författarens egen historia – hans far ”försvann” i Sibirien på 1950-talet.

Många av novellerna handlar om musik, balett, teater, dans. Det är också det som författaren Ilmar Taska ägnat sitt liv åt. Både i hemlandet Estland men även i Sverige och i Hollywood.

Estland firar i år 2018 sina 100 år som nation (även om landet levt under ockupation stor del av 1900-talet). Läs och lär något om ett litet land som ligger nära men har en mycket annorlunda och dramatisk historia.

Björn Schagerström:

Djupet av Karin Gafvelin
Gå ombord på Karin Gafvelins skepp och låt dig svepas med av denna säreget berättade serieroman. Huvudpersonen Karin är båtbyggare och arbetar på olika skepp som tar henne över världshaven. I centrum står det tidvis hårda arbetet på båtarna och relationerna mellan de ombord som lever tätt inpå varandra. Berättelsen är illustrerad med metoden skrapkartong, vilket bidrar till att fylla i historiens stämningar med dramatiskt vackra skuggningar och djup. Bästa serieromanen på länge!

Den stora humleresan av Dave Goulson
Tredje delen i den brittiska biologiprofessorns insektstrilogi gör ingen besviken. Blandningen av torr humor, entusiasm och samhällskritiskt engagemang präglar texten även denna gång, när Goulson ger sig ut i världen för att berätta historien om de hotade och undanträngda humlorna. Lärorikt, upprörande och underhållande.

Liljecronas hem av Selma Lagerlöf
Jag ägnar en del av lässommaren till att beta av några klassiska berättelser av den värmländska litterära giganten. Bland de fint blommönstrat inslagna pocketnyutgåvorna ramlade jag över den här lite bortglömda pärlan insprängd mellan de mer kända Herr Arnes penningar och Körkarlen. En till ytan klassisk dramaturgi som bland annat involverar en elak styvmor och en förtryckt prästdotter blir med hjälp av oväntade twistar och särpräglat stilfulla övernaturliga inslag omvandlad till en mångbottnad och spännande roman.

Björn Waller:

En kort krönika om sju mord av Marlon James
Jag läste Marlon James fantastiska Great Jamaican Novel som spinner runt mordförsöket på Bob Marley 1976 på engelska för ett par år sedan. Den svenska översättningen verkar tyvärr ha hamnat lite i skymundan, och den förtjänar mycket bättre än så. Om du vill ha en tegelstensroman i sommar som verkar omfatta allt kan du inte göra ett bättre val.

Händelsehorisonten av Balsam Karam
En av de skarpaste svenska debutromaner jag läst på länge, en förbannad blandning av science fiction och utanförskap som bättre än de flesta lyfter upp att det som är kittlande dystopi i vissa delar av världen bara är socialrealism i andra, och svårigheten att komma tillbaka till det ena när man passerat gränsen till det andra. Och så språket sen, hörni, språket.

The Stars Are Legion av Kameron Hurley
Hon ville döpa den till Lesbians In Space!, men förlaget tyckte det här var en bättre titel. Och den här våldsamt (i ordets alla bemärkelser) underhållande, köttiga berättelsen om en kvinnlig krigarcivilisation som klamrar sig fast på döende världar runt en konstgjord sol, där all teknologi föds fram och allt biologiskt material kan recyclas till något annat, förtjänar kanske en mer traditionell SF-titel. Men herregud, vilket (bokstavligt) världsbygge hon utför, och vad kul hon har i all misären.

Hur ska det gå för Pinnebergs? av Hans Fallada
Ja, den har några år på nacken, både originalet och nyutgåvan. Men sommaren är till för att läsa om favoritböcker. Av inget särskilt skäl. Vad har en tysk roman från 1932 för relevans idag, liksom. Men läs den som trygg nostalgi då, i vetskapen att det säkert slutade väl för Johannes och Emma.

Ella Andrén:

Nykomlingen av Tracy Chevalier
Jag älskar Shakespeare och jag älskar olika former av intertextualitet, så det är rätt självklart att jag följer Hogarth-satsningen på Shakespeare-pjäser i nytolkning med spänning. Tracy Chevalier har jag faktiskt aldrig läst förut, men hennes Nykomlingen är i alla fall det mest lyckade jag läst i serien hittills. Att placera Othello på en mellanstadieskolgård är lika oväntat som brilliant.

Mellan världen och mig av Ta-Nehisi Coates
Om amerikansk rasism, om rädsla och kroppens utsatthet, skriver Ta-Nehisi Coates i en essäbok utformad som ett brev till sonen. Så skarpt, så specifikt och samtidigt så allmängiltigt.

Tretton skäl varför av Jay Asher
Jag har tänkt oerhört mycket på Jay Ashers roman om en tonårsflickas självmord de senaste veckorna – till stor del på grund av att den relativt nyligen också blivit en stark tv-serie. 13 Reasons Why är, liksom The Handmaid’s Tale, en annan fantastisk tv-adaption, något delvis annorlunda än romanen. Något mer. Romanen är betydligt mer avskalad, men när jag läser om den i ljuset av den enormt drabbande filmatiseringen, slås jag ändå av hur kärnan finns där redan från början.

Katie Collmar:

Hemligheten på perrong 13 av Eva Ibbotson
För barn (och deras föräldrar) som redan läst Harry Potter tusen gånger, men vill ha mer. En charmig berättelse vars lekfulla magi påminner mycket om den första Harry Potter-boken.

Tjugofemtusen kilometer nervtrådar av Nino Mick
Nino Mick skriver ärlig och kompromisslös poesi om att vara trans. Bör läsas av alla, oavsett tidigare erfarenhet av lyrik.

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman
Exceptionellt välskriven bok om en mycket ovanlig person som man både älskar och irriteras av. Recension snart på en bokblogg nära dig!

Katze Collmar:

Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes
Mysigt mordmysterium som utspelar sig strax efter första världskrigets slut. Louisa Cannons drömmar om ett bättre liv leder henne till tjänsten som barnflicka hos familjen Mitford, samtidigt som det ouppklarade mordet på Florence Nightingale Shore drar in familjen i hemligheter och drama. Jessica Fellowes deckardebut passar perfekt som somrig sträckläsning.

Bara tre ord av Becky Albertalli
Love, Simon heter filmen baserad på Becky Albertallis debutroman Simon vs the homosapien agenda. På svenska fick den otroligt charmiga kärlekshistorien i bokform istället den tråkiga titeln Bara tre ord, med tillhörande intetsägande omslag. Låt er inte skrämmas bort av det! Boken är en smart och rolig berättelse om queer tonårskärlek, och du kommer gilla den även fast du varken är queer eller tonåring. Passa på att läsa boken innan du ser biofilmen i sommar!

Moxie av Jennifer Mathieu
Moxie är på samma gång brandtalet, peppen, styrkan och vreden du behöver. Moxie är den feministiska elden du behöver, både om du tror att feminism inte är något för dig, eller om riot grrrls får ditt hjärta att slå lite snabbare. Gör världen en tjänst: läst den, sprid den. Ge den till alla tonåringar du känner, speciellt tjejerna. Vid närmare eftertanke, ge den till killarna också.

Lena Nöjd:

Brandvakten av Sven Olov Karlsson
En bok som känns högaktuell. Flera skogsbränder har redan inträffat under inledningen av den torra sommaren 2018. Människan och skogen verkar ha kommit i otakt.

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson
Nånting blått. Blåa havsdjup och sammetsblåa natthimlar. Så rofyllt att få uppleva dem på egen hand, eller? En vacker berättelse om hur en vänskap kan uppstå mellan den tysta och den pratiga.

Mödrarnas söndag av Graham Swift
Storbritannien några år efter första världskriget. Nakenhet och klassamhälle och det som hände en viss dag i två unga människors liv. Läs under lövträdets skugga en varm dag.

Saga Nordwall:

Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde
Det gör ont att läsa om Nahid, i dödens närhet. Livet blev inte som det skulle, och döden blev det ännu mindre. En sårig relation till dottern, ett sedan åratal skavande, skärande dåligt samvete, minnen hon helst vill hålla sig borta ifrån. Och ändå finns det något vackert och trösterikt i det hela.

Det tunna svärdet av Frida Nilsson
När det är som bäst påminner Frida Nilsson om Astrid Lindgren – det är samma besjälade natur, det är de stora, svåra frågorna som hanteras på ett enkelt men ändå respektfullt sätt men också lekfullheten. En tidlös saga att läsa högt för en sexåring eller låta åtta-nioåringen läsa själv.

Den nya dagen gryr av Johan Svedjedal
På sommaren finns det kanske tid och ork för lite tjockare böcker och om man är intresserad av Karin Boye kan man passa på att läsa den ganska nyutkomna biografin om henne. Här ges en mer nyanserad bild av den hårt arbetande författaren som var mycket medveten om och medverkande i sin litterära samtid, samtidigt som hon hade sina personliga demoner – något som i hög grad förvärrades av den begränsande tiden och kvinnosynen.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2018-06-23 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-24 12:54

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?