Recension

: Mysteriet på Asthall
Mysteriet på Asthall Jessica Fellowes
2018
Bokförlaget Polaris
8/10

Downton Abbey möter Agatha Christie

Utgiven 2018
ISBN 9789188647481
Sidor 406
Orginaltitel The Mitford Murders
Översättare Joakim Sundström
Först utgiven 2017

Om författaren

Jessica Fellowes (f. 1974) är en brittisk författare och journalist. Hon har skrivit ett flertal böcker om tv-serien Downton Abbey, men debuterade skönlitterärt 2017 med romanen The Mitford Murders (Mysteriet på Asthall, 2018). Fellowes bor i London och i Oxfordshire med sin familj.

Sök efter boken

När Mysteriet på Asthall inleds har första världskriget precis tagit slut. Louisa Cannon drömmer om att lämna London, både för att undkomma fattigdomen hennes familj drabbats så hårt av, och för att fly från sin våldsamme farbror vars spelskulder och hotfulla temperament utgör en allt större fara för Louisa. Hennes vän Jennie ger Louisa en livlina i form av en rekommendation för tjänsten som barnsköterska och sällskapsdam på godset Asthall. Samtidigt som Louisa är på väg till Asthall mördas sjuksköterskan Florence Nightingale Shore (systerdotter till den berömda statistikern och sjuksköterskan Florence Nightingale) på ett tåg till Hastings.

Louisa börjar ett nytt liv på Asthall Manor, och trivs både med de andra i tjänstefolket och med barnen Mitford, som hon ägnar dagarna åt att se efter. Särskilt nära kommer hon den 16-åriga Nancy, som blir hennes närmsta vän hos familjen Mitford. Louisa har äntligen hamnat i en miljö där hon trivs och är trygg, men oron för hennes sjuka mamma i London och rädslan för att hennes farbror Stephen ska hitta henne på Asthall är en ständig skugga över hennes lycka.

Medan världen är upprörd över att Florence Shores mördare – trots Londonpolisens ansträngningar – fortfarande är på fri fot, dras Louisa och Nancy mer och mer in i mysteriet kring sjuksköterskans död. Plötsligt finns det allt fler hotfulla personer och besvärande omständigheter som kan störa den annars sorgfria tillvaron på Asthall Manor.

Louisas förflutna hänger som ett orosmoln över henne, och Fellowes visar skickligt i Mysteriet på Asthall även hur skuggan av det förödande världskriget hängde över Storbritanniens invånare under mellankrigstiden. Fattigdom och våld var ständigt närvarande. Soldaterna som hade turen att komma tillbaka levande från fronten levde ändå delvis kvar i de brutala minnena från skyttegravarna. Männen i Mysteriet på Asthall drabbades alla av kriget, även om vissa av dem blev gasförgiftade, medan andra kan sköta driften av gods trots att de skriker nätterna igenom. En särskilt välkomponerad karaktär, järnvägspolisen Guy, lider i stora delar av boken av skammen över att inte ha kunnat slåss för sitt land, eftersom han var alldeles för närsynt.

Fellowes skriver trovärdiga karaktärer som man blir engagerad i, och miljöbeskrivningarna av både lantliga gods och smutsiga stadsgator är imponerande. Nu har ju inte jag varit i 1920-talets Storbritannien, så jag kan inte garantera hur väl Fellowes beskrivningar stämmer med verkligheten, men jag kan i alla fall garantera att det känns som att jag varit där.

När jag började läsa Mysteriet på Asthall visste jag inte att mordet i boken är baserat på ett verkligt ouppklarat mord, eller att flera av personerna i boken är verkliga personer. I en historisk not i slutet av boken framgår det att intervjuerna med vittnena i boken är tagna från faktiska tidningsartiklar från tiden för mordet i fråga.

Jessica Fellowes blandar fakta och fiktion på ett förtjusande sätt. Mysteriet med vem som dödade Florence Nightingale Shore förblev i verkligheten olöst, men i denna charmiga deckardebut får vi både trovärdiga misstänkta, hisnande mordmotiv, och en faktisk (om än fiktiv) lösning på gåtan.

Mysteriet på Asthall är den första boken i en planerad bokserie om systrarna Mitford, och jag längtar efter att läsa om nästa syster Fellowes tar sig an.

Katze Collmar

Publicerad: 2018-05-22 00:00 / Uppdaterad: 2018-05-20 23:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7347

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?