Text

: Sommartips 2017
Sommartips 2017
10/10

Sommartips 2017

Så är vi framme vid årets sommarläsning. I år vill åtminstone jag rikta uppmärksamhet mot den återupptäckande läsningen. I en tideräkning där utgivningstakten är svindlande hög, där böcker flimrar förbi och rastlösa informationshjärnor bearbetar text i samma ögonblick som den skrivs…ja, ni har hört detta förut. Men ändå. Mitt i allt det nya är det värt att bara vända sig bort en stund. Fundera över dina bästa läsminnen, plocka fram det du tidigare älskat, läs om och se om det fortfarande är samma bok som då. Botanisera i det förflutnas litteratur! Besök ett antikvariat. Undersök bibliotekens sommarläsningsskyltning. Och ja – ta en titt i vårt arkiv här på sidan. Litteraturen lever trots allt längre än ett halvår, även om det inte alltid syns i bokhandlarnas skyltfönster.

Trevlig sommar!

/Redaktionen genom Anna Carlén

* * *

Anna Carlén:

Hortulus av Susann Wilhelmsson
Hortulus tid är nu. Det märks på fåglarnas uppskruvade tonläge, på magnolian som plötsligt har gått från blygsam knopp till vit explosion som tvingar människor att stanna upp och beundra den. I Susann Wilhelmssons Hortulus, hennes örtagård, fångas just detta tonläge, detta tillstånd som vi nu befinner oss i, i början av maj. Där grönskan gör det till en nödvändighet för människor att bli mer närvarande.” Såhär skrev jag om Susann Wilhelmssons diktsamling i början av maj och upplevelsen gäller även nu, i slutet av juni. Fastän ljuset nu strax ska börja dämpas och fåglarnas skrik inte längre är lika desperata är Hortulus en diktsamling för sommaren. Den håller till augusti, och går att plocka fram igen till vintern om så behövs.

Neapelkvartetten (Min fantastiska väninna m.fl.) av Elena Ferrante
Kanske det mest uttjatade tipset av alla, men det är först med alla fyra delarna i Elena Ferrantes romansvit inom räckhåll, som det går att förstå dess tyngd och kraft. Detta att, inledningsvis, något skeptisk och inte fullt övertygad, börja läsa ett mastodontverk som sträcker sig över decennier och generationer. Att sedan, nästan obemärkt, sugas in. För att så småningom upptäcka att romanpersonerna har bosatt sig i ens undermedvetna. Det går utmärkt att ta långa pauser från Lila och Elena i Ferrantes böcker, och sedan återuppta bekantskapen när du är redo igen. Allt kommer att fortsätta precis där ni slutade förra gången, som om ni aldrig varit ifrån varandra.

Anna Liv Lidström:

Benitosommar av Karin Ström
Det är decenniets, århundradets, millenniets sista sommar. Det är Stockholm och 22-åriga Karin kommer tillbaka till huvudstaden efter en ensam och destruktiv tid i London. Det här är berättelsen om en sommar att känna igen sig i. Om vänskap, knepig förälskelse och uteliv. Nostalgin kniper i mitt hjärta.

En sax i hjärtat av Marie Bengts
Vi befinner oss i den sömniga hålan Eneby. Dit anländer Hannah Lönn för att hjälpa sin krassliga faster Lilly. Hannah är ogift och försörjer sig som klädskapare borta i huvudstaden. Något som hemmafruarna i Eneby finner märkligt. Hur kan en kvinna som är över fyrtio välja att leva ensam och dessutom försörja sig själv? Det här är en puttrig pusseldeckare som utspelar sig sommaren 1957.

Forever Young av Johan Ripås
Det här är en historia full av äventyr och fantasi. Språket fullkomligt travar och berättelsen är på samma gång vemodig och full av humor. Jag sveps tillbaka till tiden då Palme fortfarande var evig statsminister och då en valde mellan att vara synthare och hårdrockare. Det är medryckande och inlevelsefullt skildrat om två pojkars evighetslånga sommarlov i mitten på 1980-talet. Vi som var där minns och ni som inte ännu fanns blir upplysta på ett ytterst tillgängligt sätt.

Björn Schagerström:

Lyssnerskan av Tove Jansson
Tove Janssons novellsamlingar kommer snart i nya fina utgåvor. Lyssnerskan är till bredden fylld av korta, suggestiva och skarpa blixtnedslag till berättelser. Här ryms några av de bästa novellerna jag någonsin läst.

Vei av Sara Bergmark Elfgren
Första delen i den här nya serien är nordisk mytologi deluxe med fantasifulla twistar. Queert gränsöverskridande spänning som vimlar av jättar, asagudar och slagskämpar. Inväntar rastlöst fortsättningen.

Sorgen bär fjäderdräkt av Max Porter
Minst sagt originell roman om en sorgedrabbad familj, vars saknad och smärta materialiseras i en stor korp. Absurt och drabbande måsteläsning med ett särpräglat språk.

Björn Waller:

Det förlorade barnet av Elena Ferrante
Nej, jag har inte läst den än, men om du läst de tre första lägger du förstås åtminstone ett par dagar (för så snabbt brukar Ferrantes böcker uppta hela ens liv) på avslutningen. Och om du inte gjort det hinner du med alla fyra!

Ödmården av Nils Håkanson och Mitt liv och ditt av Majgull Axelsson
Två väldigt olika men lysande romaner om det Sverige som är, var och förblir vad det var. Sommaren är ju trots allt till för att gräva i lannet och äta det som växt där.

The Natural Way of Things av Charlotte Wood
Om du läst Handmaid’s Tale och sett serien (vilket du borde ha gjort, bådadera) och vill ha mer (eller önskar att du behövde mindre) är Woods solstekta outbackthriller om ett omskolningsläger för kvinnor som inte Vet Sin Plats något att kyla ner ryggraden med i värmen.

Belinda Blinked av Rocky Flintstone
…via podcasten My Dad Wrote A Porno då. Du kommer att göra bort dig och garva högt i folkmassor och behöva förklara varför, och det finns väl ingen bättre årstid för att göra ett spektakel av sig?

Cecilia Bergman:

Dumhet av Eirikur Örn Norddahl
Dråpligt och skrämmande om en framtid med övervakningskameror i varje vrå, en framtid som i Örn Norddahls tappning inte känns helt osannolik och fjärran.

De oroliga av Linn Ullmann
En skönlitterär barndomsskildring med starkt självbiografiska inslag som också är en berättelse om relationen med den vuxna dottern och den åldrande och döende fadern. Det är en varm skildring av en familj bestående av oroliga och rastlösa själar.

Ella Andrén:

Jakten på den försvunna skatten av Erik Sandberg
Till hösten har oppositionen lovat att fälla regeringen över några marginella skattehöjningar och det är läge att fråga sig var vi egentligen befinner oss vad gäller den gemensamma finansieringen av välfärden. Vart har pengarna tagit vägen? Varför räcker de aldrig nu för tiden? Varför får vi alltmer intryck av en allas kamp mot alla? Erik Sandberg går till botten med de senaste decenniernas omfördelning och myten om ”världens högsta skatter”, och han gör det såväl kortfattat och lättillgängligt som rent fängslande.

Vända hem av Yaa Gyasi
Yaa Gyasi skriver ett släktepos som sträcker sig över två kontinenter och åtta generationer – på under 400 sidor – och tar sin början i ett Ghana präglat av stamkrig och slavhandel. Vända hem imponerar båda till form och innehåll och är en verklig romanupplevelse, en Rötter för en ny generation om den smärtsamma process som är historien.

Barmark av Malin Nord
En lågmäld roman som inte desto mindre fångar mig med sin familjehistoria och sin lyhörda, mångfacetterade gestaltning av föräldraskap, sorg och arv. Anjas mormor vandrade höggravid över fjällen från det naziockuperade Norge, medan resten av familjen blev kvar där. Förlusten sträcker sina knotiga fingrar framåt i tiden och barnets längtan efter trygghet och frihet ställs mot föräldrarnas behov av att föra sin historia vidare.

Flickorna av Emma Cline
Jag råkade läsa Emma Clines Flickorna mitt i en omläsning av Louise O’Neills Only ever yours, och fast den förstnämnda är en historisk roman (löst baserad på Manson-familjens härjningar i slutet av 1960-talet) och den senare en dystopisk framtidsskildring blev det genast en helt briljant intertext. Flickighetens hela menlöshet och bekräftelsebehov kan, på helt olika sätt, bli riktigt, riktigt farlig.

Katze Collmar:

Sommaren före kriget av Helen Simonson
Om vinterhalvåret är rätt tid att sitta i soffan och se om Downton Abbey för sjunde gången, så är sommaren istället perfekt för att sitta i solen och läsa Sommaren före kriget. Berättelsen om den unga latinläraren Beatrice Nash utspelar sig på den engelska landsbygden i skuggan av första världskriget, och är fylld med både minnesvärda karaktärer och vackra miljöer. Perfekt för att fylla en bit av det Downton-formade hålet i ens hjärta!

Etiquette and Espionage av Gail Carriger
Härlig steampunk för unga vuxna. Följ 14-åriga Sophronia under hennes första år på en svävande internatskola, där hon utbildas till lika delar charmerande societetsdam och dödlig spion.

Finns det en, finns det flera av Mhairi McFarlane
Efter att ett katastrofalt ögonblick på bröllopet Edie är gäst på sprids på sociala medier, flyr hon från livet på reklambyrån i London för att istället spökskriva en biografi om den nya stjärnan Elliot Owen. Väl i Nottingham tvingas hon bo hos sin deprimerade pappa och fientliga syster, men trots stundtals mörka teman är ”Finns det en, finns det flera” en riktig feel-good-roman.

Lena Nöjd:

Ljuset bakom ögonen av Tommi Kinnunen
Det moderna Finland växer fram efter 1952 när det sista krigsskadeståndet betalats till Sovjetunionen. Helena är synskadad och går på blindskola i Helsingfors. Unge Tuomas vill leva sitt liv fullt ut trots omgivningens fördomar om homosexuella. Längtan efter oavhängighet är deras starka drivkrafter men likväl är romanen inte en enögd skildring av att landsbygd och familj alltid är ett hinder för individuell utveckling.

Nötskal av Ian McEwan
Boken handlar om otrohet och sippande på exklusiva viner i nutidens Storbritannien. Berättaren, ett foster (!), blir lagom berusad där han befinner sig i magen på sin mor, som föga intresserar sig för vem hon bär i moderlivet. Lyckad satir med förebild i Hamlet-dramats karaktärer.

I huvudet på John McEnroe av Tim Adams
Vi får följa mannen som avvek från det traditionella, gentlemannastämplade uppträdandet på tennisbanorna när han slog igenom på sent 1970-tal. Sju gånger vann han över sin främste rival Björn Borg, men blev också besegrad av densamme lika många gånger. Intressant beskrivning av dynamiken som uppstår när spontant utropande och hetlevrad tennisspelare möter en lugn och analytisk tennisspelare.

Matilda Gomis:

Vart du än går är du där – medveten närvaro vardagen av Jon Kabat-Zinn
Jon Kabat-Zinn kan sägas vara mindfullness-metodens förgrundsgestalt. Det enklaste och det svåraste, att befinna sig precis just nu med sina tankar. Och detta magiska när det faktiskt sker, om så bara för en sekund. I den här boken ger Kabat-Zinn en utförlig introduktion till vad meditation och medveten närvaro är. Den andra delen ger enkla meditationsövningar. I tredje delen presenteras hur dessa kan tillämpas i vardagslivet. Jag är fascinerad över denna geniala bok där meditation presenteras på ett lättbegripligt sätt och där övandet sätts i fokus. För det är inte fråga om magi, bara övning.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist
Denna mycket gripande och samtidigt osentimentala bok fick mig att gråta under en hel flygresa förra sommaren. När Tom och Karin får sitt första barn dör Karin i en oväntad sjukdom. Tom åker ensam hem med barnet och det är framförallt sorgeprocessen som skildras i boken. Jag vet med mig att det är det jag behöver under ledigheten, att komma tillbaka till frågorna om liv och död och om att se ett litet barn växa upp och utvecklas. För det får mig på ett underligt sätt att orka fortsätta vara en verklig människa, och det är då som litteraturen är som allra mest betydelsefull.

Saga Nordwall:

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
Elena Ferrantes synnerligen uppmärksammade böcker om vänskapen mellan Lenù och Lina, om ett halvsekel i Neapel, är värda allt beröm de fått. I kvartettens första del ges alla förutsättningar för det som komma skall, i princip hela persongalleriet presenteras och nyckelhändelserna äger rum, men det är del två och tre som verkligen är fantastiska. Där vävs de personliga ödena ihop med samhällsutvecklingen på ett annat sätt och det är hela tiden spänning på nästan nagelbitarnivå – hur ska det egentligen gå för dem, dessa kvinnor som är så lika och så olika, vars spel om makt och status är så raffinerat och samtidigt omedvetet? Och när man läst de fyra böckerna kan man börja om igen och upptäcka nya saker.

Förföljarna av Magnus Florin
Det hela utspelar sig en midsommarafton, då ett inställt tåg leder till ett ganska märkligt möte och en snirklande, vindlande historia om berättandets och läsandes villkor. Lika vindlande är färden mellan rummen på hotell Reisen och det hela ger ett dröm- och mardrömslikt intryck. Ålderdomligt men ändå tidlöst och oupphörligt fascinerande.

Handbok för städerskor av Lucia Berlin
En trasig, dysfunktionell familj, en vilsen barndom, ett kringflackande liv, mestadels tillbringat på samhällets skuggsida. Det är sådant som återkommer i den här samlingen noveller, som nästan liknar en splittrad roman. Det är autofiktion med värme och integritet och en absolut känsla av autenticitet och närvaro.

Sofie Eliasson:

Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart
Lögner, vänner, en privilegierad familj med en privat ö och något som hände två för somrar sedan. E. Lockhart blandar ett slående bildspråk med spänning, kärlek och hemligheter som långsamt avtäcks. Läses med fördel i ett svep.

Jag ger dig solen av Jandy Nelson
Noah och Jude är tvillingar och brukade vara bästa vänner. Men inte längre. Jandy Nelson briljerar med starka familjeband, sorg, ett fantastiskt språk och konsten som genomsyrar de bägge syskonens liv.

Bara tre ord av Becky Albertalli
Simon är gay, men ingen vet om det. Han är också kär i mystiske Blue, som han endast haft mejlkontakt med. Men så hotar en klasskamrat att avslöja allt, efter att av misstag ha läst ett av mejlen. Bara tre ord är en hejdlöst rolig och varm bok alla borde läsa.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2017-06-26 11:56

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?